divendres, 6 de gener del 2012

Tortell de Reis i els Reis Mags d’Orient

Hivern 2022: 3.695 visites 

Quasi sempre arribo tard. Diuen que soc optimista perquè em penso que el temps és infinit i, puc fer mil coses. Avui, és el dia de Reis i publico el post el mateix dia. Vaig fer el Tortell ahir vespre, entre una fermentació i l’altra aproximadament unes 4 hores. Val la pena de fer-lo. Ha quedat com de pastisseria, xulu, xulu. No l’he penjat fins ara, volia posar aquesta foto perquè es pogués veure el farcit, l'interior del Tortell i,  això no ha succeït fins avui a l’hora de dinar.
La Nit de Reis és la Nit més màgica de totes les festes de Nadal. És la que més m’agrada. A casa, cada any la continuem fen amb la mateixa alegria i també perquè no? amb una mica tristesa, aquest dia s'acaba el cicle de les Festes de Nadal
                          Foto d'una part de l'obra dipositada al MNAC de la representació del RRMM
Qui eren els Reis d’Orient?: Els Reis Mags d’Orient, eren savis, eren mags, eren astrònoms que fa més de 2000 anys varen venir des de l’Orient, guiats  per un estel per adorar al Nen Jesús, en el portal de Betlem, li varem portar regals valuosos. Cada regal tenia un significat especial, més què regals materials representaven un símbol: L’or, l’encens i la mirra. 

La primera vegada que es representa l'estel de Betlem és en el fresc de "L'adoració dels Reis Mags" de Giotto al 1.305. Devien saber com astrònoms de l'existència d'una conjunció d'estels? Homes de ciència que coneixen el moviment dels astres.
                                imatge de la wikipedia "L'adoració del Reis"  on es pot veure l'estel
L’únic llibre que en parla és  l'Evangeli segons Mateu, no diu quants eren, només diu que eren Mags,(sacerdots), algunes traduccions diuen que eren homes de ciència, savis. Amb els segles van passar a ser astròlegs i després reis. 

La primera representació dels RRMM es troba a Ravenna, en un mosaic a la Basílica de Sant'Apollinare Nuovo, s. VI. Una meravella! Aquest mosaic està a molta alçada i poder no va sortir molt nítid. Viatjar, mirar, descobrir, admirar, i gaudir cada instant.
Aquests RRMM no porten corona porten un barret que sembla una barretina....!

Aquell dia els Reis Mags,  amb tota la seva grandesa,  varen venir de molt lluny, per portar el millors tresors del seu regne a una infant i varen canviar els rols, per fer rei a un infant. Aquest simbolismes es representa amb la figureta amagada en el Tortell de Reis
Algunes iniciatives com les Radio Barcelona i, les visites dels jugadors de futbol als hospitals, fan que la màgia d’aquell missatge es torni a fer realitat i, puguem pensar que els RRMM continuen sent màgics. 
Ara, tots estem il·lusionats i, esperem que els nostres somnis es facin realitat, almenys aquella nit, per un instant a tots ens agradaria a tornar ser nens.
Els RRMM, més grans, però encara molt més savis, han incorporat les noves tecnologies i, utilitzen les TIC, per fer la seva feina. Ahir,  a  Barcelona,  es podia seguir la Cavalcada per Internet i Google Maps ens donava les últimes dades per on passaven els RRMM.

Els RRMM han previst que els hi pugueu  enviar la carta des de la seva web, us la podeu imprimir o si no teniu temps la  podeu  enviar per correu electrònic. Els RRMM contesten tots els correus i, totes les piulades de twitterAquí podeu veure un vídeo de la Cavalcada més tecnològica
El dia de Reis  és tradició  acompanyar la celebració  amb un pastís anomenat Tortell de Reis. D’on ve la tradició de menjar Tortell el dia de Reis?

Segons Dionisio Pérez, aquest pastís va venir  a Espanya des de França, imitant el gâteau des rois, que és el nom amb el qual els francesos anomenen el tortell d'Occitània, ja que al nord no se'n menja tradicionalment. L'autor defensa que l'inventà un cuiner reial del Palau de Versalles, on no es menjava el  Tortell de Reis (com el català, portuguès o occità) sinó la galeta de pasta fullada i massapà.

En Joan Amades escriu en el Costumari Català una llegenda i, diu què, la Mare de Déu en veure els regals tant valuosos que li portaven els RRMM va llagrimejar i,  a l’instant varen baixar del cel uns àngels i de les seves ales varen deixar anar una polsin i, la Mare de Déu va començar a fer una coca per obsequiar al RRMM. 

La fruita confitada que decora el tortell vol simbolitzar les pedres precioses de les corones  dels reis.

Els reis, las faves, també les trobem en la tradició pagana en les festes saturnals de Roma. Menjàvem: mel, dàtils i altres llaminadures.

Sigui com sigui, la tradició del Tortell  està estesa a molts altres països del nostre entorn, a Portugal, Grècia, els Països Catalans i d'Occitània, a més de la resta de l'Estat Espanyol i fins i tot, a través d'ell, a alguns llocs d'Amèrica, una tradició semblant la trobem en el king cake de Nova Orleans o Mèxic.

Com és el Tortell de Reis? és un pastís de brioix, de forma circular i segons els llocs farcit de massapà, el farcit més tradicional; també de cabell d'àngel, de confitura, nata, crema, trufa, aquests últims farcits són els que, actualment, agraden més; Adornat, sovint, amb fruita confitada, pinyons o ametlla esbocinada. Dintre el tortell s'hi posen ha unes figuretes: un rei i una fava. 
Segons la costum qui troba la fava haurà de pagar el Tortell i, qui troba la figureta és coronat rei. Els tortells porten un verset que diu:

Si la fava tu hi has trobat
paga el tortell sens recança 
i no perdis l'esperança
seràs un ser afortunat. 

I si t'hi surt la figureta 
no et quedarà més remei
que ser coronat com a Rei 
d'aquesta festa distreta.

Tradició, sana alegria; 
formen en la taula anell, 
i mengem tan bon tortell 
en pau i franca harmonia.

El Gremi de Pastissers ha calculat vendre uns 850.000 Tortells de Reis a Catalunya.

La recepta que comparteixo és del programa de  “Dolça Catalunya” de TV3, ara no fan aquest programa, però em sembla bé poder recuperar-la. És del Mestre Pastisser Miquel Tolosa de la Pastisseria del Passeig 40 de Berga Està molt ben explicada i, si seguiu pas a pas podeu demostrar que sou uns excel·lents pastissers. Estareu molt contents i alegres dels resultat. En aquest enllaç podeu trobar el vídeo

He variat dos ingredients respecte a la recepta original:
He substituït la ratlladura de llimona per aigua d’atzar i, la llard per mantega per fer-la més adequada al sabor actual.  Poder perdrà esponjositat, però és més agradable al gust i més fàcil de pair. Així convé en aquest  dies que hem fet algun excés en el menjar.
Apa!! anem per aquest fantàstic Tortell


      Tortell de Reis farcit de crema pastissera

TORTELL DE REIS FARCIT DE MASSAPÀ
Els ingredients: (per 6 persones)
Per a la primera part de la massa:
  • 10 gr. de llevat premsat
  • 35 gr. d'aigua
  • 75 gr. de farina de força (farina de la millor qualitat la flor de la farina)

Per a la segona part de la massa:
  • 35  gr. de sucre
  • 20 gr. de llard, ho he substituït per mantega. (temperatura ambient, la podem treure unes hores abans)
  • 250 gr. de farina de força
  • 2 gr de sal 
  • 1 ou, per la massa
  • ratlladura de llimona (he posat un tap ple de l’aigua d’atzar en comptes de la ratlladura llimona)
  • 65 gr. d'aigua mineral
Pel massapà:
  • 150 gr. de pols d'ametlla 
  • 150 gr. de sucre 
  • aigua (la necessària)

Per a la decoració:
  • fruites confitades a voluntat 
  • 10 gr. sucre bolado o esponjat.
  • 1 ou batut  per pintar el Tortell
  • una fava
  • una figureta

La preparació de les masses, el massapà  i fornejar

La primera massa 


En un bol, triturem el llevat premsat amb la mà, notem com es desfà mentre hi afegim l'aigua i ho batem a mà. Hi afegim la farina de força. Ho remenem fins que obtenim una massa homogènia. Tapem la massa amb un drap de cuina i, la deixem en un lloc tebi i sense corrents d'aire, a uns 22ºC. El forn, sense encendre, pot ser un bon lloc. Deixem que dobli el volum: uns vint minuts.
Mentrestant, preparem el massapà: mesclem la pols d'ametlla i el sucre. Quan estiguin ben barrejats hi afegim l'aigua i fem una massa prou tova perquè no se'ns trenqui. Sobre la superfície enfarinada fem com un  xurro i hi col·loquem el rei o reina i la fava a l'interior.
La segona massa

A  la màquina d'amassar hi posem, per aquest ordre perquè es desfacin ben bé:
Primer el sucre, després la sal, el llard o la mantega (a temperatura ambient), la ratlladura de llimona o l'aigua d'atzar, un tap és la mesura, aquest ingredient és per perfumar. Hi afegim l'ou, que haurem trencat a part per assegurar-nos de no posar cap resta de la closca, l'aigua i, la farina. 

Amassem fins que ens quedi la massa ben elàstica i,  hi afegim la primera massa amb el llevat, que ja ha pujat el doble del seu volum. 

Tornem a amassar i, quan tota la massa ens quedi ben elàstica (com un xiclet) ja està a punt. Per comprovar-ho, el millor és estirar-la amb les mans: si se'ns trenca, vol dir que encara falta treballar-la. 

Una de les tècniques és la que explica Dan Lepard en el seu llibre "Hecho a mano" i les recomanacions d' Iban Yarza i Xavier Barriga: Pastar 10" i reposar 10'. Ho repetim 3 vegades. Reservem.

Tornem a deixar reposar uns 15 minuts, tapada amb un drap i en un lloc tebi sense corrent d’aire. Tot seguit l'estirem sobre el marbre tot fent un xurro, amb l'ajuda d'un corró. Hi col·loquem el massapà a sobre i, amb la massa, l'embolcallem. Ens ha de quedar el massapà a l'interior, com en un farcit.
Ara, la deixarem fermentar per segona vegada seguint el mateix procediment: tapada amb un drap, en un lloc tebi i sense corrents d'aire. Durant 2 hores aproximadament o fins que hagi doblat el seu volum. Un cop ha llevat ho pintem amb ou batut. 

Decorar amb les fruites confitades al gust. I el sucre bolado o esponjat. 


Finalment el posem al forn a 230º C durant uns vint minuts. (aneu alerta cada forn és diferent), en el meu forn ho he posat 200º C.
Hem de tenir la precaució de col·locar-lo ben bé al mig de la safata perquè ens pugi de manera uniforme.

Brindem amb cava i Cacaolat!
Molt bon profit! 


Que els RRMM siguin generosos en afectes, en comprensió, ens portin la força necessària que tant ens convé i ens cal per tirar endavant. Us deixo el vídeo de Manel ens en sortim.
Demà:  dieta!!! Per tornar a la normalitat.

Els estris: Atuell de pastar, ratllador, bols, pinzell , espàtules,
Visitar:Moltes tradicions de les nits de Reis; fires de Reis. Cavalcada dels Reis d'Igualada Cavalcada d’Alcoi ,La primera representació de la cavalcada està documentada en 1866. A mi m'agrada molt la de Barcelona els Reis venen per mar.:))
Tortell Poltrona
Post actualitzat 4 de gener 2013 amb el vídeo de la Cavalcada més tecnològica.

Un altre post relacionat en el calendari llaminer i en el solstici d'estiu la Coca de Sant Joan

8 comentaris:

  1. Amiga Fina:
    Sorprendido y maravillado con tu magistral trabajo.
    Me guardo la dirección de la entrada, para cualquier consulta sobre el tema.
    Me apunto también para cuando publiques tu primer libro.
    Un saludo,
    Sebastián Damunt

    ResponElimina
  2. Una entrada preciosa y las fotos lo ilustran de maravilla. Un buen trabajo en todos los sentidos. Me quedo con las ganas de probar un trocito. Besos.

    ResponElimina
  3. Estimado Sebastián,
    !!Muchas gracias por tu comentario¡¡
    Cuando no te guste también, ¿vale? Sólo así podré mejorar.
    Estoy muy halagada por lo que me dices, un cometario cómo el tuyo anima a continuar o ver que hay acogida.
    Hace tiempo, el profesor Luís Diez Picazo me decía algo así: la frustración de quien escribe es saber si llega a alguien.
    Cuando escribo y estás ahí reconforta que alguien aprecíe o valore el trabajo que hay detrás de cada post.
    Tengo pendiente.
    Un saludo, bona nit,
    PD: Disculpas por no contestar antes.

    ResponElimina
  4. Hola Pilar Lain,!!
    Que ilusión tu visita, muy bien bienvenida.))
    Me alegra mucho que te guste y viniendo de una profesional doble ilusión
    Muchas gracias por añadir tu opinión.
    Esto esta hecho, te guardo un trozo, pero ya en el próximo:))
    Besos,
    Barcelona 9ºC
    Tengo pendiente añadir el gadget seguidores y más cosas.
    Tengo que visitar tu blog.
    Me gusto mucho la idea de cómo felicitas el año.

    ResponElimina
  5. Qué roscón más bueno.
    Gracias por tu visita.
    Mira, en relación a lo que me comentas, está todo aclarado, han reconocido mi autoría y han pedido disculpas, poniendo los datos correspondientes en la próxima revista.
    Un abrazo.

    ResponElimina
  6. !Hola Irmina¡
    Muchas gracias por tu visita a CuinaCinc. Bienvenida
    OK.
    El "Tortell / Roscón" salió bueno y de aspecto también, a veces no coinciden estas dos cosas!!
    gracias de nuevo.
    Tu blog esta requetebien, felicidades, y Feliz 2012:))!!

    ResponElimina
  7. Uf, que roscón mas bueno!.
    Ahora ya se han pasado Reyes pero qui, en Zaragoza, aún nos queda el roscón de S. Valero, patrono de la ciudad.
    El dicho reza.... "S. Valero, rosconero y ventolero"
    Me llevo un trocico.

    Pochoncicos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, wivith!
      Si, salió muy bueno.ummmmm:))!!
      La tradición del roscón/tortell está en muchos lugares, en el post y aquí encontraras más información: http://ca.wikipedia.org/wiki/Tortell
      En Catalunya el 17 de gener és Sant Antoni Abad, fiesta de los "Tres Tombs" ttp://ca.wikipedia.org/wiki/Tres_Tombs
      ese día se acompaña la fiesta con esta tradición "llaminera", debe ser parecido al que nombras.
      En La Seu d'Urgell, el 17 de gener dia de Sant Antoni Abat, también se celebra una gran fiesta, la Calderada. Després de beneir carros i animals.
      En Barcelona,en el Barri de Gràcia i, altres poblacions de Catalunya, és tradicional celebrar esta diada y antes o después comer el Roscón/Tortell.
      Un buen fin de semana, gracias por compartir tradiciones, por tu aportación, por tu visita.

      Elimina

Gràcies per venir i escriure la teva opinió. Respondré els teus comentaris amb molt de gust!