dimecres, 11 de juliol del 2012

Anem a un sopar solidari anem a sopar pel Santi!!

Ahir, 9 de juliol, l’hotel Hesperia Tower de l’Hospitalet de LLobregat, lloc on Santi Santamaria havia inaugurat el restaurant Evo  es va aplegar a més de 800 persones. Un sopar solidari d’homenatge a la persona i al compromís social del cuiner.
El sopar va ser  elaborat pels Xefs estrelles Michelin: Xavier Pellicer, Ismael Alegría i Óscar Velasco. Fabes, Evo i Santceloni.
Una de les vessants del xef Santi Santamaria va ser la seva constant col·laboració amb diverses entitats socials i ONGs. Fundación Vicente Ferrer, Cáritas, Grup Coop. Taller Escola BCN, Fundació Esclerosi Múltiple, Camins ONG, Fundación DKV Integralia, Casal dels Infants del Raval, Ass. Catalana d’amics del Poble Saharaui, Step by Step totes estaven representades.

La seva família representada per la seva dona Mª Àngels Serra i la seva filla Regina i equips varen  organitzar el sopar en el que varen voler fer un acte de reconeixement del seu compromís social i celebrar a l’hora una vida plena. 

Va haver parlaments de les persones i amics vinculades al xef. Unes gran pantalles en el menjador varen transmetre els testimonis d’aquesta col·laboració. En totes estava. Un homentage festiu i emotiu.
Paraules com senzillesa, humà, proper, treballador, un no per ningú, un cor gran es varen sentir. No abandonar la memòria, no perdre la cuina, la responsabilitat social, l'art, la cultura, l'emoció, la sensibilitat, o quan deia que mai podria superar en la cuina a la seva mare. Un text de l’escriptor Emili Teixidor, amic del cuiner llegit per l’actor Jordi Bosch:"No anàvem a berenar simplement, sinó a fer un bon berenar". Artur Mas, president de la Generalitat, també hi era al sopar on va destacar algunes de les qualitats del xef com la seva gran feina en diversos àmbits, la projecció internacional,  l'estima del territori i la gran generositat, va acabar amb una frase del Petit Príncep: "l'ho essencial és invisible als ulls"
La seva filla Regina en el seu parlament va explicar els valors que els seu pare els havia transmès a ella i el seu germà i, també va anunciar la creació de la Fundació Santi Santamaria amb la voluntat de no perdre i  recollir el seu llegat literari,  en Santi va escriure molts llibres fins i tot un conte,  les  obres d’art,   els seus valors,  la seva capacitat comunicativa. 

Els diners recollits del sopar es varen donar a la ONG el Xiprer una entitat de Granollers que ofereix menjar a persones sense llar o en situació de pobresa. 

El sopar que ens varen preparar els xefs i el seus equips també grans protagonistes de la nit. Aqui una foto molt simpàtica d'una part dels equips en una estona de descans. Ells ho varen fer possible!!
En arribar una copa de cava.
Terrina de vedella, foie i festucs amb kumaquats. La sorra de galeta aromatitzada amb els cítrics em va agradar deliciós contrast.
Suquet de peix de roca, el safrà no va faltar. 
Garrí confitat i chutney de pebrot vermell. Cruixent i fina salsa.
Pastis Sacher amb crema de vainilla. 

I,  el celler: 
Calcari 2011 D.O Penedès. Bodega Parés Baltà
Valduero Crianza 2009, D.O Ribera del Duero.
Aire 2008 L’Origan Brut Nature, D.O. Cava. L’Origan Cava
Aigua mineral, cerveses, refrescs
Cafès.
Un gran equip sincronitzat va atendre aquest sopar, servei de sala i equips de cuiners sense ells no hagués  estat  possible.
Els xefs i els seus equips varen sortir al final del sopar a saludar. El assistentes varem brindar amb ells.Tot plegat una festa molt maca. Poder calia passar aquest temps. Crec que seu esperit ens va acompanyar ell estava allà:))
Paraules d'agraïment dels equips que varen fer possible l'acte llegit per Abel Valverde.
Després del sopar les persones que varen voler varen col·laborar, també, va haver l’opció de prendre un gin tònic  solidari. Quan feia les fotos no em vaig poder resistir al flaire extraordinari de la llima.

Una persona estimada i un testimoni recollit. Deixo l'enllaç d'una de les entrades que més vistes té CuinaCinc dedicada a Santi Santamaria.
18/07/2012 Pocs dies després de l'homenatge, el Grup Hesperia confirma el tancament d'EVO. Des d'aquest blog molt ànims i endavant. Desitjo el millor a tots els bons professionals que integrant el seu equip. Moltes gràcies Sònia! Ismael Alegria, Alberto Alguacil, Oscar Velasco, Xavier Pellicer, Arnaud Echalier i totes les persones, joves cuiners, ajudants, estatgers que han treballat en aquest projecte, per vosaltres.

6 comentaris:

  1. Com m'hagués agradat anar a aquest sopar, jo sempre he estat una gran admiradora de la trajectòria de Santi Santamaria. M'agradava molt com a cuiner i com a persona per la menera d'implicar-se en el que ell creia. També m'encantava la seva faceta d'escriptor; sabia transmetre molt bé les sensacions en els seus llibres i articles. Sens dubte ha estat una gran pèrdua.

    Bon article!
    Una abraçada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon dia BuenasMigas! Completament d'acord amb el teu comentari.
      Una gran pèrdua, sens dubte.
      La Fundació serà una manera de recollir els seu llegat.
      Moltes gràcies pel comentari i opinió de l'article!
      Gràcies, Una abraçada

      Elimina
  2. Amiga Fina:
    ¡Ochocientas personas!. Siempre me ha intrigado el desarrollo -a todos los niveles- de los ágapes con elevado número de participantes, por la problemática que puede aparecer en cualquier momento.
    Claro que tratándose de un homenaje a Santi Santamaría, todos nos hubiéramos apuntado. Era la imagen del Chef que se me venía en mente cuando pensaba en la alta cocina. En un coloquio-conferencia en Barcelona, me quedé asombrado. Nos descubrió el alcance de su biblioteca y su afición a los libros.
    Un saludo,
    Sebastián Damunt

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sebastián,
      Pues si!! Muchísimas personas. También pienso lo mismo que sincronización y que equipos!! Una muy buena organización la verdad.
      Su familia, amigos, entidades y ONGs querían rendirle un homenaje muy bien hecho y constatar su colaboración con tantas entidades. Faceta desconocida por muchas personas.
      Su biblioteca parece que es enorme, la cantidad de documentos,libros e información que tenía. Este es una de los motivos de la creación de la Fundación. Una excelente idea. Cuando lees algún libro o articulo te das cuenta que realmente era una persona muy culta con una faceta humana que le hizo grande. Fue muy emotivo y alegre te hubiera gustado sin duda!

      Elimina
  3. Una entrada molt bonica!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies pel teu comnetari Gemma! Bon cap de setmana:))

      Elimina

Gràcies per venir i escriure la teva opinió. Respondré els teus comentaris amb molt de gust!