dilluns, 24 de desembre del 2012

Viatge a França II. L'Alsace


Varem deixar la Bourgogne i varem continuar el viatge cap una de les altres regions vinícoles més singulars de França: l'Alsace 

pinot riesling?  Lingo Vino una comèdia divertida de dos productors i les seves "batalles"
 us recomano que llegiu el post amb el so i la música de la pel·lícula...

Dia de ruta teniem uns quilòmetres per endavant i, també per gaudir del paisatge i de la placidesa que donen uns dies de vacances sense pensar en res més que viatjar. Mimetitzar amb el paisatge, la gent i, la cultura de nous llocs. Espais grans, oberts, agrícoles, boscos i rius. Pel camí no ens podien perdre RonchampEn aquest poble que abans es va dedicar a la mineria trobem La Chapelle Notre-Dame du Haut finalitzada al 1954 és un dels millors exemples de l’arquitectura del segle XX obra de l’arquitecte Le Courbusier. Ell va voler representar la història d'una reconciliació.  “Jo volia crear un lloc de silenci, de pregaria, de pau interior”. Llum, emocions, sensacions i formes. Aquest lloc emblemàticament va suposar la reconstrucció i la continuïtat d'un lloc de peregrinació. 
Seguim en ruta cap Alsàcia. Aquesta regió de França està situada al nord-est de França. Situada estratègicament entre els Vosgos i el Rhin i veïna de Suïssa i Alemanya. Històricament amb bastants reversos. Alsace és una de les regions més singulars i autèntiques de França. Diuen que la gent d'aquesta part de França és la més francesa de tot el país. Poder perquè han perdut moltes vegades i en aquesta resistència han valorat tot el que tenen?. Un sentiment de pertinença. A Strasbourg no varem arribar, queda pendent, té la segona catedral de França i és la seu del Parlament Europeu.
En aquesta escapada ens varem quedar a Colmar. A prop, de l’estació dels trens, al matí quan encara hi ha silenci baixava a prendre un cafè a l'estació. A 5 minuts caminant del centre històric.  Colmar no és tant antiga com Strasbourg però té un encant especial. El seu nom ve de colom. En el feudalisme, aquestes aus tenien un significat senyorial i els edificis i carrers de la ciutat ho transmeten. Diuen de Colmar que és la ciutat medieval millor conservada d’Alsace. Anomenada la Venècia del Nord. Els productors de vins transportaven les seves mercaderies pels seus canals. El centre de la ciutat està ple de cases del s. XVI amb bigues de fusta, pintades amb colors verd, vermell i molt ben conservades.

Trobem el reconegut  Museu Unterlinden  i també  la Maison des Têtes o Llotja de Vins. Cap a les 7 de la tarda la ciutat s'anima, la gent surt de la feina i els turistes busquen un lloc per prendre alguna cosa. Les terrasses i les places estan animades. Conviden a quedar-te i prendre una copa del bon vi d'Alsace. 
Aquí trobarem els extraordinaris vins blancs com el   Riesling o el  Gewurztraminer, els aiguardents excepcionals, les cerveses amb una gran tradició, que sens dubte els monestirs i el cultiu del llúpol han contribuït; els formatges com l'aromàtic Munster de pasta tova i denominació d'origen, que permet fer moltes preparacions. Pren el seu  nom de la ciutat que es divisa quan arribes en cotxe des dels Vosgos.  Tota la vall del Munster t’espera:))
La gastronomia alsaciana mereix i acompanya els magnífics vins d'aquesta regió: La choucroute  i el foie-gras i competeix amb el de Toulouse o el de la regió del  Perigord, el senglar acompanyat de fruits vermells, l’oca o els ànecs que trobem en moltes representacions al costat dels pagesos amb els seus vestits tradicionals i de festa, plats elaborats amb patates, els peixos de riu, la rebosteria excepcional representada per kougelhopf o les genials pastissos de poma. Moltes varietats de pomes, peres préssecs. Cuina tradicional mantinguda i contundent.
Les cases tant de les ciutats i dels pobles es troben molt ben cuidades tant de dins com de fora amb moltes flors que guarneixen les façanes. Pobles agrícoles, comercials i turístics com es pot veure amb les animades fires setmanals que  trobem aquí i allà.
Cada any els alsacians esperen l’arribada de la cigonya, el seu símbol, que durant un temps varen estar a punt de perdre. Però ara aquí no ho explicarem. Tots els campanars tenen els seus nius. Sembla un poble fort que ha sabut resistir i refer-se dels reversos de la història amb continues invasions i annexions, per això, podem dir que és conservador. La religió es important pels francesos sobre tot en les zones rurals i en la manera que tenen  de viure-la. Catòlics, protestants i israelites conserven les seves pròpies creences i compateixen espais. Una dialecte mantingut, un fet diferencial i culturalment enriquidor.
La ruta del vi d’Alsace té 180 km va des de Mulhouse fins a Strasbourg. Des de Colmar varem visitar els 3 pobles més representatius i de més producció d'aquests extraordinaris vins: Riquewihr, ciutat medieval i renaixentista molt ben conservada, carrers amb pujades i baixades, amb llambordes, places petites, torres, fortificacions, cases com sortides d’un conte. Quan varem arribar havia un mercat de productes locals, sens dubte una de les poblacions més importants en la producció del Riesling.
Eguisheim  és una ciutat amurallada tres vegades. Les vinyes arriben fins al peu de la ciutat com si fossin jardins. Va ser fundada en el S. IV pel romans qui varen plantar les primeres vinyes. Aquell cap de setmana estaven preparant una gran festa dedicada als productors dels vins de la regió. Comerciants d'arreu del món han arribat a aquestes terres per comprar els excel·lents vins d'aquesta regió. Generacions de productors han mantingut el respecte a la tradició i  han pogut desenvolupar amb la seva  experiència aquest vins reconeguts arreu del món. Els grans crus d'Eguisheim; veremes tardanes i la selecció de Grans nobles i els Cremants d’Alsace.

En aquesta població varem comprar uns vins d'algunes varietats excel·lents  Paul Gaschy productor familiars com la majoria que trobem en aquesta regió.
Kaysersberg ciutat medieval i renaixentista. La primera vegada que s'esmenta va ser a l'any 1227. Situada estratègicament  en aquesta vall. Va saber superar molts conflictes.
Les cases senzilles i nobles amb les típiques bigues de fusta que creuen les façanes. Aquí, després d'una llarga caminada varen prendre un deliciós Riesling, fi, fresc transparent, en una copa perfecte, un dia  de pluja que et reconcilia amb la vida. Cal dir que un fill d’aquesta població va portar d’Hongria esqueixos del Tokay que més tard es convertirien en el Tokay Alsacià o Pinot Gris.  
El clima, la terra, la composició de les pedres fan d'aquesta regió uns vins molt especials. Vins sorprenents, especiats, aromàtics, alguns untuosos, el toc màgic que dóna algun fong. Tots aquest elements fan d’Alsace la millor regió de vins blancs del món. N’hi  ha de negre però és minoritària  la producció.  La verema és més tardana (finals del mes d'octubre i principis de novembre) que altres llocs. Un altre element diferencial que contribueix en el resultat d' aquests grans vins.
Una de les característiques més important i identificatives és que el vi d’Alsace pren el nom de la cep que el produeix  no del lloc on es fa la verema com altres regions de França (les appelllations que vaig explicar en el post de la Bourgogne o altres regions de França). Els vins blancs d’Alsace estan considerats els millor del món. Els ceps d’Alsace són alts i majestuosos. Vaig baixar del cotxe i vaig voler caminar entre aquelles vinyes que em cobrien per la seva alçada.  Quan tinc una copa de vi a les mans la miro, l’observo i no puc deixar d'imaginar-me altres mans, el clima, les pedres i la feina que han fet possible aquella meravella transformada  en aquell tresor que assaboreixo.
Aquesta regió té més de 50 DOC. Els ceps d’Alsace es divideixen en ceps comuns i nobles. “Alsace” i “Alsace Grand Cru” porten  normalment el nom del cep en la etiqueta, es presenta en una ampolla en forma de flauta característica d’Alsace. Té que servir-se fred però mai congelat  8º a 10º C.

DO Alsace
Aquesta denominació constitueix el 75% de la producció total. L’etiqueta indica el cep o marca comercial “Edelzwicker” o “Gentil” (combinació de vins blancs) també poden figurar les indicacions geogràfiques complementaries.

DOC Grand Cru
Aquesta indicació respon a controls molt més rigorosos,  la seva qualitat,  la delimitació de territoris, la riquesa natural. En l’etiqueta té que figurar obligatòriament el tipus de cep (Riesling, Muscat, Pinot: Gris, Blanc o Negre; Gewurtzraminer) Tan sols quan reuneixi totes les característiques pot correspondre a un dels cinquanta.
Cremant d’Alsace DOC
Com tots els altres vins cremants s’ha vinificat seguint el mètode tradicional. S’elabora principalment amb  Pinot blanc, encara que es pot elaborar amb Pinot negre i gris, Riesling o Chardonnay. 

Aquesta breu referència cal completar-la amb una varietat de vins molt especials: singulars, dolços i suaus. Que són el resultat d'un raïm afectat per el fong Botrytis cinerea. Que produeix un efecte màgic: La Pourriture noble. Aquests vins s’anomenen Sèlectión de Grains Nobles. Complexitat geològica i veremes molt tardanes dels ceps: Riesling; Muscat; Pinot Gris i Gewurztraminer. Recol·lectats molts madurs i setmanes després de les veremes oficials. Els recomanen amb el foie-gras o amb dolços.

Els 7 magnífics ceps d’Alsace
Sylvaner: fresc i lleuger. Presència de fruita discreta. Productes del mar, quiches, amanides, xarcuteria.
Riesling: Sec, elegant, ofereix un bouquet de gran finesa, minerals, flors. Els millors ceps del món per produir aquest vi blanc,  únic. Peixos, crustacis, carns blanques choucroute.
Pinot Gris: Gust característic, aromes complexos en boca, a vegades suaument fumat. Carns blanques i foi-gras
Pinot Blanc: Tendre, delicat, flexible  representa la justa mesura dels vins d’Alsace. Formatges, fruits de mar i nombrosos plats.
Pinot Negre La única varietat de raïm que ens dóna un vi vermell.  Ens recorda a al cirera  Carns, formatges com el camembert o el brie
Muscat És un vi afruitat inimitable, molt aromàtic que recull tot el gust del raïm fresc. Magnific. Aperitius, espàrrecs
Gewurztraminer Característiques aromàtiques especials, notes de fruita, especies, flors. Cuina exòtica,  formatge münster, postres.

Altres etapes del viatge:
Un pel·lícula per entendre la història d'Alsace: "Les Alsaciens ou les deux Mathilde"

És Nadal i amb aquest post us desitjo un molt Bon Nadal i unes Bones Festes  a tots. Sembla que no fa gaire fred. A Alsace i a centre Europa és costum a  preparar aquesta Nit i els dies de Nadal, un vi calent que al Pirineu anomenen "ponche" que clicant en la paraula trobareu la història i la recepta per si us animeu a preparar-la! Nosaltres la farem aquesta Nit màgica seguint una tradició familiar.

Des del 23 de desembre fins al 31 de desembre podem trobar els bonics Mercats de Nadal estan en totes les ciutats d’Alsace. Quan varem estar a finals d'estiu ens varen dir que el de Colmar és un dels més emblemàtics i el Strasburg data de 1570. Els països centreeuropeus viuen amb molta intensitat aquestes dates.
Vull agrair molt sincerament a Gerard Codina, professor de l'Escola d'enologia Jaume Ciurana de Falset del Priorat: La felicitació i el reconeixement que he rebut el dia de Nadal per aquest post i el de Bourgogne. Han enllaçat  a CuinaCinc com viatge enològic. Moltes gràcies.

Altres post relacionats:
Paul em va donar un esqueix de ruibarbre el varem replantar aquí. Del que vaig poder fer el post de La confitura i la Paulova









Bourgogne









Orange, Châteneuf-du-Pape, Provence





11 comentaris:

  1. Estàs que no pares, xicona! Quina envejota em fas!!!! Unes parauletes per a desitjar-te un molt, molt, molt Bon Nadal.

    Un brindis per tu i tots els teus. Com eres l'entesa: tu fiques el vi i jo les pastes (però no sóc tan bona cuinera com tu).

    Besadetes

    ResponElimina
    Respostes
    1. Que haig de dir del teu espai! Cada dia "alimenta" la vida i l'ànima. Em dóna forces per començar un nou dia a dia.
      Chin-chin també Per per tu i els teus!
      Moltes gràcies!
      Besadetes!

      Elimina
  2. Mmmmmm, que buenos vinos blancos.Parece que estás bebiendo las uvas!Feliz Navidad!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchas gracias Toni!
      Fèliz Navidad per tu i els teus:))
      Quería transmitir toda la belleza de las uvas

      Elimina
  3. Amiga Fina:
    Tus viajes, que nos muestras en Cuina Cinc, son el recreo para los que te seguimos. Nos anima a pensar que también nosotros hacemos el recorrido gracias a las bonitas fotos que presentas y tus detalladas explicaciones. ¡Hasta un cursillo sobre vinos y especialidades del lugar nos ofreces!. Detalles que siempre podremos consultar cuando nos surja la duda. Me quedo con Gewürztraminer, Choucroute y Munster Käse.
    Un saludo,
    Sebastián Damunt

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon dia Sebastián,
      Muchas gracias Sebastián, me hace feliz tu comentario. Perdí algunas fotos. Muy buena elección. Me acuerdo que en uno de tus blogs creo que fue en "Charla de Sobremesa" en una entrada presentaste o hablaste de Gewürztraminer.
      La Choucroute la compartimos en una cena y Münster compré un poco para el aperitivo de Noche Buena: "delicioux" . Excelente!!
      Que tengas un día agradable. He visto las fotografías de la Tana!! Parece que las temperaturas se normalizan por las fechas.
      Saludos, (hoy 28/12 acuérdate!!)

      Elimina
  4. Las fotos realmente una invitación a la buena mesa. Realmente bien escogidas. Cuídate y felices fiestas

    ResponElimina
    Respostes
    1. Buenos días Plared!
      Que bien verte por aquí. Muchas gracias por tu comentario.
      Tu también que pases unas Felices Fiestas!

      Elimina
    2. Te quería dejar un comentario en tu espacio pero no me lo permite debe ser una de las incompatibilidades que existen en las 2 plataformas.(wordpress i blogger)
      Te dejo aquí el comentario que te hubiera escrito allí y que no se ha publicado.
      "Hola, Plared,
      Gracias por tu visita.
      No sé la razón pero se ha borrado el comentario.
      No conozco las películas que presentas.
      Has visto la que acompaña este post? La conoces? El cine europeo me gusta.
      Hay dos que me han gustado y les dediqué una entrada:
      http://cuinacinc.blogspot.com.es/2012/12/dos-pellicules-cuina-i-cine.html
      Las has visto?
      Unas Felices Fiestas!

      Elimina
  5. Hola Fina! Bon any!

    M'ha agradat molt aquest post sobre l'Alsàcia!!! Realment entren ganes de tornar-hi (en el meu cas). Gran lloc tan per la seva gastronomia (com m'agrada el Munster!) com sobretot pels seus vins. Aquests vins blancs afruitats i llaminers elaborats amb Riesling i amb Gewürztraminer, que prenen un dimensió especial quan són de verema tardana, aleshores són pur vici!

    Salutacions,

    Ramon Roset

    ResponElimina
    Respostes
    1. Molt Bon Any! Ramon!
      Moltes gràcies pel comentari, visita i opinió! Va estar molt bé, ens va quedar pendent Strasburg. Un altre vegada. El Munster és molt bo. Varem fer fa poc una recepte molt fàcil però va quedra molt bé. Els vins com bé dius són bons bons!
      Salutacions,

      Elimina

Gràcies per venir i escriure la teva opinió. Respondré els teus comentaris amb molt de gust!