dilluns, 23 d’abril de 2012

Dracs, princeses, roses, llibres. Sant Jordi 2012. Galetes fàcils.

"La cosa més important és que l'Amor no comet injustícies ni contra els deus ni contra el homes ni tampoc en rep d'ells" Plató "El convit"
La diada de Sant Jordi  és una dels dies més emotius, alegres i populars del calendari. La gent surt al carrer i es respira un dia festiu. Els pobles i les ciutats omplen de parades de llibres i roses, aquest any s’esperen vendre set milions de roses. És també  el dia del l’Amor.
La Unesco va declarar a l’any 1995 el  23 d’abril el dia internacional del llibre: Miguel de Cervantes , William Shakespeare  i, Josep Pla varen morir aquest dia. Promoure i fomentar la lectura és un dels objectius.

Tothom organitza activitats: Les llibreries fa dies que estan preparen aquest dia, fan propostes i, incentiven la compra amb la signatura maratoniana  de llibres pels escriptors;   les televisions i emissores de radio surten de l’estudi i se'n van a places i jardins. Entrevisten als escriptors,  s’organitzen tallers de micro relats, les escoles fan festes, concursos de poemes, sorteigs, lectures continuades i es venen roses per fer diners pel viatge de final de curs!!
En aquest post us vull portar algunes propostes de  llibres de cuina o gastronomia de llibreries de Barcelona. He anat a grans llibreries i a petites llibreries on el llibreter és un artesà i estima el seu ofici. Pots trobar  llibres que poder no se'n troben a les gran llibreries, també he anat a una llibreria infantil al barri de Gràcia de Barcelona que em té el cor robat així doncs he  portat propostes per tots.
Llibreries i llibreters: en Josep, l'Albert i la Montse: La casa del Libro, la secció de El Corte Inglés, La Central, Documenta, Jaimes, Laie  i, Casa Anita 
Molts llibres van acompanyats d'un gran desplegament mediàtic i es difícil competir,  per tant, haurà llibres que s’han promocionat molt per la televisió i  tenen venda assegurada. Aquí us deixo la meva selecció:
Sembla que el trending topic de vendes d'aquest Sant Jordi 2012 de llibres de cuina i gastronomia serà el llibre de Ferran Adrià
  • La comida de la familia, en castellà per RBA i  El menjar de la família en català la Magrana -. Podeu veure el comentari del llibre al final del meu post
  • Una reivindicación del buen comer de Santi Santamaria. D'Akal (En aquests moments de ràpids canvis en els nostres costums, la cuina encara pot ser un art alegre i plaent que, en paraules de Santi Santamaria, «no només ha d'alimentar de forma equilibrada el cos, sinó que hauria de contribuir a harmonitzar el saber i el ser de les persones »  Me'l varen regalar a casa.
                                 
 Pels nens:
Per últim us deixo una recepta molt fácil de galetes especiades delicioses i en forma de cor!  Aquesta recepta és del llibre d'Amanda Laporte “Los dulces de Amanda”


Galetes fàcils i especiades
Els ingredients:
  • 250 gr. de farina
  • 1 c/c de llevat en pols*
  • 125 gr. de mantega a temperatura ambient
  • 115 gr. de sucre moré
  • 25 gr. de sucre blanc
  • 1 ou petit
  • 1 c/s de llet *
  • Un pessic de nou moscada
  • Un pessic de clau
  • Un pessic de vainilla (en la recepta original posava canyella, però  avui no en tenia!!)
  • Un pessic de sal
* 
c/c = cullera de cafè  
c/p = cullera de postra
c/s = cullera de sopa
La preparació i la cocció
  1. La farina junt amb el llevat ho tamisem i ho posem damunt el marbre o la taula on volguem treballar i formen un volcà. En el centre posem la mantega i les dos clases de sucre, el ou i la llet, les espècies i la sal. Ho treballem amb les mans fins que tinguem una massa homogènia
  2. Formen una bola i ho deixem reposar un mímin de 35 minuts.
  3. Ho traiem de la nevera i extenem la massa amb el corró sobre una superfície enfarinada.
  4. Tallem la massa amb els motllos que ens  agradin i  ho posen amb molt de  compta en la plata del forn  coberta amb paper sulfurtzat. Precalentem el forn a 180º C. Posem la plata al forn amb les galetes 15 minuts. Repetim fins que acabem la massa.
Bon profit!
Els estris: recipients, motllos de formes diferents, paper sulfuritzat o silpatplata del forn.

Que tingueu un magnífic Sant Jordi !!
Moltes felicitats a tots els Jordis i Georgines, als països i les comunitats que celebran aquesta festa!
Sant Jordi és el patró de diverses territoris i nacions, entre els quals hi ha Catalunya, Aragó, Càceres, Portugal, Anglaterra, Djibouti, etc. Així mateix el Sant és protector de les ciutats d'Alcoi, Gènova, Venècia, Ferrara, Nàpols, Hannover, Amersfoort, Istanbul, Beirut, etc.

Visitar Montblanch i la Casa Batlló a veure si descobriu  el Drac i el Sant Jordi.
Una iniciativa: "Flors contra l’oblit". Per la gent gran 
Recollir llibres  "cap nen sense un llibre" 
Cançó: Manel. Ens en sortim.
Drac màgic:drac
Un vi Drac màgic

dijous, 19 d’abril de 2012

1ª Fira del Maresme d’Artesans del Formatge i de Pastor

El cap de setmana del 28 i 29 d’abril es celebra a Sant Pol de Mar la  I Fira del Maresme d’Artesans del Formatge i de Pastor  a la Plaça Anselm Clavé que inclou xerrades, tastets i parades de venda de productes molt bons directament dels productors. Del tot entranyable:). Ara, ja és un bon moment. Suficient producte per poder mostrar i vendre. El cicle natural, la primavera, és un dels requisits per  l' el·laboració d'aquests formatges 
Carme Ruscalleda, xef i propietària del restaurant Sant Pau i  el President de L’Associació Catalana de Ramaders i el·laboradors de formatge artesà, Antoni Chueca. Faran  dues de les xerrades durant el cap de setmana, per  donar a conèixer als assistents els secrets del formatge: com degustar-lo, com combinar-lo, quin tipus de vi o cava són adequats per acompanyar cada tipus... i també el seu procés d’el·laboració.
Aquestes són les Formatgeries participants a la Fira: He posat les webs perquè pugueu ampliar i veure una part del que fan els productors artesans:

FORMATGERIA MAS D’ EROLES - Adrall (Alt Urgell) 
FORMATGE BAUMA - Borredà (Berguedà) 
FORMATGERIA DEL TÒRREC – Vilanova de Meià (Noguera) 
FORMATGERIA SERRAT GROS – Ossera (Alt Urgell) 
FORMATGERIA MAS ALBA – Terradelles-Vilademuls (Pla de L´Estany) 
FORMATGERIA MAS MARCÈ – Siurana d’Empordà (Alt Empordà) 
FORMATGES MONTBRÚ – Moià (Bages) 
FORMATGES CUIROLS – La Nou de Berguedà ( Berguedà) 
FORMATGERIA DEL MONTSENY – Montseny ( Vallès Oriental) 
FORMATGES CAN PUJOL – Vilassar de Dalt (Maresme) 
FORMATGERIA VALETTE – Sant Llorenç de Morunys ( Solsonès) 
FORMATGERIA ROURA SOLER – Sant Pau de Seguries (Ripollès) 
FORMATGERIA VALL DE MERANGES – Girult –Merangues (Cerdanya) 
FORMATGES VILATZARA – Vilassar de Mar (Maresme) 
FORMATGERIA MOLÍ DE LA LLAVINA – Centelles (Osona) 
MELMELADES CALADA – Sant Pol de Mar (Maresme)
Per més informació dades i programa: penyaxindries 
Un llibre: El formatge de cabra de l’Eulàlia Torras i en  Roger Alcaraz com preparar-l'ho deu vegades.
Un video: La masovera va al mercat.Producte de proximitat.
Altres fires de formatgesfira de Sant Ermengol a la Seu d'Urgell i Lactium a Vic.
Apa! Bon profit i passar-ho molt bé!

diumenge, 15 d’abril de 2012

Fundació Banc dels Aliments


En el post anterior vaig anomenar a Colman Andrews com una de les personalitats què aquest any l’han concedit el guardó de la Creu de Sant Jordi 2012. 
Es concedeix també a aquelles entitats que han contribuït pels seus mèrits i pels seus serveis a millorar la nostre societat.  És un dels màxims guardons que pot rebre una persona o entitat de la societat civil a Catalunya.

Entre les entitats  guardonades  es troba Fundació Banc dels Aliments de Barcelona. Transcric el que diu l’acord del guardó: “En el vint-i-cinquè aniversari d’una entitat que ha estat pionera al nostre país en la lluita contra la fam i el malbaratament alimentari. Les seves actuacions solidàries han esdevingut un pont eficaç entre les empreses del sector i les persones més necessitades, la qual cosa contribueix a pal·liar l’exclusió social i a promoure un desenvolupament més sostenible”

Voldria destacar la gran feina de La Fundació Banc dels Aliments. Present a Barcelona Degusta 2011 on va recollir els aliments i begudes excedents del saló i els va distribuir entre les persones més necessitades. També es varen recollir productes bàsics de menjar i es va informar de com col·laborar en la lluita contra la fam i el malbaratament. Es va  aconseguir recuperar més d’una tona d’aliments que d’altra manera s’haguessin malbaratat. Amb l’esforç de totes les empreses i persones que varen participar.

I el Gran recapta d’aliments  el 25 i 26 de novembre 2011 a supermercats, mercats i al portal de donacions online. Aquí us deixo un vídeo de l'Isma Prados on ens ajuda com trobar la recepta contra la fam.

També us vull deixar un altre vídeo de l'Isma on ens presenta el seu nou llibre  Ens facilita de forma divertida maneres de cuinar fàcil i informació alimentaria d'interès i moltes altres coses. Que ningú ens robi els somnis:))
Enhorabona i moltes felicitats a tots els guardonats.
Actualització: 14.07.2012 En Memòria del Banc dels AlimentsFrancesc Roca a l'Econòmic. 
La Federación Española de Bancos de Alimentos ha estat guardonada amb el premi Príncipe de Asturias de la Concordia 2012.
Mou-te contra la fam i la pobresa TMB, Caritas, Banc dels Aliments, Fundació Alícia, Ferran Adrià dóna suport.
Darrera actualització: 05/11/2012

Colman Andrews Creu de Sant Jordi 2012


Colman Andrews. Escriptor nord-americà, editor,  gastrònom,  considerat un dels millors crítics de restauració. El major difusor de la cuina catalana arreu del món principalment als Estats Units. 

Entre les seves obres: Catalan Cuisine: Europe’s Last Great Culinary Secret, obra de referència excepcional on explica la història, les característiques de la nostra cuina amb rigor, amb excel·lència i de manera brillant. 

Ahir, quan repassava el seu llibre vaig pensar que has ser part i estar  immers en el paisatge, la societat, la cultura, les costum i, la història per fer possible aquest exercici. Poques persones han sabut transmetre i explicar-ho com ell. 

El senyor Jaume Subirós, propietari del Motel Empordà*, referent de la cuina i la gastronomia així també m'ho havia transmès.

Destacar un dels seus  últims llibres dedicat a la cuina de elBulli en actiu: Podeu llegir l'excel·lent resum de  Sebastián Damunt en el seu   estupend blog Libros de Cocina y Gastronomia: "reINVENTAR LA COCINA: Ferran Adrià. Un viaje incesante por la gastronomia”. 


El Govern de la Generalitat en la sessió de 10 d’abril  va acordar concedir la Creu de Sant Jordi a Colman Andrews. Per la important i valuosa tasca que ha realitzat i, pel reconeixement, promoció i projecció a l’exterior de la cuina catalana tradicional i la seva aportació a la gastronomia.


La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona o una entitat per part de la Generalitat de Catalunya. És la distinció més important que s'atorga a la societat civil.  L’acte de lliurament del guardó tindrà lloc el 20 d’abril al Palau de la Generalitat en un acte solemne.
Moltes felicitats a tots el guardonats  i moltes gràcies per la vostre tasca:))!!

*Aquest post està relacionat amb el post: Les faves en amanida i menta fresca. Homenatge al Motel


dijous, 5 d’abril de 2012

Rosquilles de l'Antònia

cada dia més bones. Avui porto un dolç entranyable, les rosquilles que fa la meva mare cada Setmana Santa per a tots nosaltres i també per obsequiar a la família i als amics. Ella fa aquesta recepta des de fa més de 45 anys. La va aprendre d'una senyora aragonesa que era la quarta generació de forners!!
Les rosquilles són uns dolços  que es varen començar a fer perquè hi havia excedents de massa del pa o de pastisseria. La Wikipedia diu que són d'origen romà també he llegit que està a la antiga cuina sefardita i jueva. Una de las característiques  què hi ha és la diferència en la cocció. El  pa  per coure'l s'ha de posar al forn però les rosquilles igual que els bunyols es fregeixen segons descriu el diccionari de Maria Moliner

D’aquest dolç  en trobareu diferents receptes. És tradició de la cuina monacal i conventual  n'hi ha moltes ordres religioses què han fet llibres on les expliquen.

Les rosquilles es fan, normalment, en el mateix temps dels bunyols o brunyols com els hi diuen a l’Empordà o altres dolços com els pestiños, les torrijas d’altres zones d’Espanya. 

Dolços de primavera o Quaresma o com escrivia en Josep Pla  a l'època de les mimoses i les violes. 

Hi ha molts tipus de rosquilles: les  tontas, no porten cap additiu; les listas es cobreixen amb sucre glass;  de Santa Clara, amb clara d’ou i sucre, els roscos de vino i de Nadal i, tantes com llocs o cuiners hi hagi. A Galícia en fan en moltes festes populars i romeries; a Palència, les rosquilles palentines; a Cantàbria, Reinosa; a molts pobles de l’Aragó transmeses de generació en generació de forners i cases lligades al conreu del blat.  

Podeu trobar moltes receptes de rebosteria que recullen diferents varietats: 
 Personalitzades amb llimona, taronja, vi, anís o ametlla, com a França.  Finalment i,  per explicar aquesta passió “rosquillera” un pastisser Esteban Fernández de la Pasteleria Valle de Olid de Madrid va dedicar més d'un any i mig a  estudiar aquests dolços
A Catalunya,  també en troben, principalment amb anís i, a la Catalunya nord, al Rosselló, segons el llibre de Jaume Fàbrega : “les postres i els pastissos de l’àvia més de 300 receptes". 
A la ciutat de Barcelona podeu trobar el forn de Sant Jordi del carrer Llibreteria on venen la seva especialitat que són les rosquilles anomenades de Sant Jordi.

Sens dubte unes rosquilles o uns bunyols casolans són molt més bons que les que poden trobar en les gran superfícies. En algunes receptes les comparen amb els dònuts (doughnut) americans, per ser de la mateixa família, en forma de rosca, però al meu parer les rosquilles són molt més digestives, al no portar tant greix en la seva elaboració.

Sigui com sigui, si hi ha nens a casa passareu una estona divertida i entretinguda i, poc a poc anireu acostumant als nens a la cuina! No us les perdeu!
Les rosquilles de la mare, no són gaire ensucrades, tampoc embafen, lleugeres, com a mi m’agraden i amb una presa de xocolata negre són exquisides, encara avui, són un esdeveniment quasi festiu  en el calendari.
Aquesta recepta, la vaig compartir abans de ser bloggera amb el blog “cuina per llaminers” i “màgia en mi cocina” i, també la vaig trobar en el web petit xef. Així què, si la trobeu a la xarxa amb el seu nom i amb aquests ingredients és de la meva mare,  l’autora d’aquest blog: CuinaCinc :)

Per últim en el darrer Fòrum de Santiago quan va finalitzar la conferència dedicada a Álvaro Cunqueiro i la cocina gallega actual, els xefs: Iván Domínguez i  Iago Castrillón varen preparar unes rosquilles i es va obsequiar a tots els assistents amb rosquilles amb romaní!
Podeu veure el blog: "aprendiz de chef" "una excel·lent  crónica i les fotografies del moment. Twitter va twitejar aquesta noticia: “emocionante final de la conferencia de Álvaro Cunqueiro... con rosquillas” així què ja veieu les rosquilles estan de  plena actualitat! 
Aquí us deixo com un fragment del llibre "A Cociña Galega" on l'escriptor escriu com l'agraden les rosquilles!  Que aproveite!!


Apa! anem per la recepta: (podeu posar la meitat dels ingredients sinó en voleu fer tantes, però us asseguro què són tant exquisides que no us en quedaren gaires...!)
Els ingredients: per fer les rosquilles
  • 1 Kg. de farina
  • 2 o 3 ous segons la mida
  • 1 taceta mida de te d’oli d'oliva de bona qualitat
  • 1 taceta mida de te de llet
  • 1 taceta mida de te de sucre
  • 1 cullerada de postra d’anís en gra o/i
  • 1 vaset petit d’anís el mono (en els darrers anys incorpora els dos ingredients)
  • 1 sobre de Royal
  • 1 pessic de sal

A més ens caldrà l’oli necessari per fregir-les. 
Consell: un oli neutre com el de girasol.

La preparació:
Posem els ous sencers en un recipient que sigui prou gran perquè ens hi càpiguen tots els ingredients, els barregem amb el sucre amb una batedora manual fins que s’hagin dissolt, tot seguit, anem incorporant la resta d'ingredients per aquest ordre: l’oli, la llet,  l’anís en gra i el vaset danis el mono 
Tot seguit afegiu la farina junt amb el llevat prèviament tamisada, ho remeneu amb l'espàtula i, acabeu amassant  amb les mans. Deixar reposar de 10 a 30 minuts.


Formar:
Seguidament  fen porcions petites i anirem fen tiretes petites  amb les mans i unirem els extrems, un altre manera de fer-ho seria fer boletes petites com una nou i fer un foradet al mig. 
Les deixem en una superfície llisa enfarinada, perquè no s’enganxin i, tot seguit podem començar-les  a fregir.

La cocció: fregir bé,  molt important!
Quan l’oli estigui calent, no té que fumejar, uns 175º C,  les anem posant i les   fregim banda i banda, les traiem amb unes pinces i les posen en una plata  amb paper de cuina que ens absorbeixin l’excés d'oli i, quan estiguin fredes els hi afegim el sucre glass. També les podem guardar i afegir el sucre quan les aneuma menjar o a regalar.:))



Bon profit!!

Els estris: Recipients, batedora manual, espàtula de fusta, colador, fregidora o una paella gran, pinces.

Els consells de la mare per fregir-les:
  • A l’hora de fregir l’oli no ha de estar ni molt calent ni molt baix. La rosquilla absorbeix més oli si està fred i, si està la temperatura molt alta es cremarien per fora i no es couran per dins.
  • Quan la massa és més dolça més ràpid es couen, tampoc és bo. Un dos minuts és el correcte.
  • No s’han de posar gaires rosquilles perquè baixaria la temperatura de l’oli i no es courien bé.
La proposta:Són molt bones acompanyades de xocolatacacaolat, te o un cafè sol o amb llet o després d'un dinar amb un aiguardent:, orujo o grappa, bé,  són bones de qualsevol manera!
Visitar: La Cataluya Nord i provar la “rousquille”: a Arles, Banys d’Arles, Vallespir, Perpinyà.
LFàbrica d'Anís del Mono
Una escultura del mico d'Anís del Mono s'ubicarà en el Passeig Marítim de Badalona.
Obres: La botella de Anís de Juan Gris en l'enllaç hi ha un vídeo comentat.
          
Pel·lícules que surt l'anís del mono.
Amb aquesta recepta col·laboro en la proposta del Recetario Mañoso dedicat a la Quaresma. Però, sobretot, està dedicada a la nostre mare que tant ha fet per tots.
Que vagi de gust i bona Pasqua a tots!