dissabte, 23 de març del 2013

Mercat del Ram 2013, Lactium


Quan vaig veure el cartell del Mercat del Ram d'aquest any vaig pensar que havia d'escriure un post. El cartell és de l’artista osonenca, Isa Basset. La pintora diu d'aquest cartell: “he volgut transmetre bonança en aquest temps de tanta crisi i transmetre bones vibracions”. El vaig trobar bellíssim, esclata primavera i per mi representa una dona de pagès esplèndida que acarona orgullosa  el seu porquet,  
Així que aquest cap de setmana es celebra a Vic una de les Fires més important de Catalunya: El Mercat del Ram

El mercat a Vic està documentat des del S. X. Dos mercat setmanals: el dimarts i el dissabte i un mercat de mercat, la Fira del Mercats: El Mercat del Ram coincidint amb l’ època de l’esclat  de la primavera i el calendari religiós o vacances de Setmana Santa.

Aquest Mercat es va fer tradició i era cita obligada pels comerciants, pagesos i ramaders a la capital d’Osona. Punt de trobada per transaccions, gestions i negocis. Una Fira que va més enllà d’un mercat vol recolzar i promoure un sector al costat del caràcter festiu i turístic que l’acompanya. 

Vic, avui, és una ciutat viva, moderna i inquieta culturalment, ciutat universitària, les noves tecnologies, innovacions conviuen i reafirmen aquell mercat tradicional de la comarca.

Trobareu moltes activitats, espectacles eqüestres,  concursos de raça bruna, concurs de raça frisona, jornades tècniques, concursos agrícoles,  la fira Compra Pagès, que ofereix als visitants del Mercat del Ram l’oportunitat de poder comprar productes de la terra de proximitat directament del productor. Lloc: dissabte i diumenge al Carrer Manlleu.

LACTIUM Els productes làctics tenen un espai propi. Aquí està l'enllaç on trobareu tot el programa
Els millors productors de formatges de Catalunya, el 23 i 24 de març a la Plaça de la Catedral, i al costat, a la Plaça del Bisbe Oliba s’hi instal·larà una carpa on s’hi haurà tastos guiats, maridatges i degustacions. 
Alguns formatgers-productors no hi són perquè en aquests moments el bestiar està criant i és molt difícil compaginar aquests dies de tanta feina amb el calendari  per anar a la fira.

Acompanyant els formatges, tasts guiats, degustacions, concursos, cuina i venda també una mostra de vins de les Denominacions d'Origen de Catalunya

LACTIUM COMERCIAL
- 60 expositors 

LACTIUM PROFESSIONAL 
- 5è Concurs de formatges a la Plaça de la Catedral de Vic, dissabte 23 de març  del 2013 

LACTIUM GASTRONÒMIC 
- Zona degustació a la Plaça de la Catedral, tast i cuina del formatge durant tot el cap de setmana 
- Tastos guiats de formatge a la Zona degustació de la Plaça de la Catedral durant tot el cap de setmana 
- Sessions magistrals de cuina del formatge 
- Tastos guiats de vins 
- Maridatges 
- Degustacions de vi

LACTIUM NENS 
- Concurs de munyir la cabra a la Plaça de la Catedral de Vic

Els resultats el podem trobar el blog de formatges:
Vic candidatura, ciutat Unesco de Gastronomia és un projecte  de la comarca i el país.
Anem al Mercat!

Altres post relacionats amb VIC
Les coques. La coca de recapte:






Sopa torrada amb pilotilles:










Lactium - Concurs de formatges artesans 2017 Participo com jurat en la categoria de matons i brossats. En aquest enllaç podeu llegir el post.









Post del Recuit de Cal Majuba de La Seu d'Urgell -Medalla d'or a Lactium 2017-

9 comentaris:

  1. Pues, a pasarlo bien, que la celebración tiene buena pinta. La Sra. del cartel rebosa lozania. Besos Fina.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias Pilar, ayer estuvimos y había celebraciones por toda la ciudad. El cartel me sorprendió parece cómo muy "Botero". ¡Buena Semana Santa!
      Pasarlo muy bien. Besos,

      Elimina
  2. La meva família és de Vic i el Mercat del Ram sempre ha estat una cita molt esperada. Tota la comarca està ficada a Vic!
    El cartell d'aquest any està molt bé, amb les galtes ben vermelles de pagesa de la Plana ;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si senyora, és una festa/mercat molt esperat!! Tothom en parla.
      El cartell també em va agradar sí que es cert, representa ben bé una dona de pagès!
      Gràcies, Bona Pasqua!

      Elimina
  3. Amiga Fina:
    Los que vivimos lejos de Vic, tenemos que olvidarnos de las catas de los vinos, quesos y embutidos de la zona, y conformarnos con estar atentos al bloc de Cuina Cinc, donde -además de disfrutar del magnífico y vistoso cartel de Mercat del Ram de Vic- descubrimos los ricos productos locales.
    Bueno, también es cierto, que el embajador principal de Vic en este apartado lugar, es, sin lugar a dudas, el Sendra. Conocer los lugares donde se puede degustar una lonchitas de Sendra, es ya sinónimo de categoría. Tengo un amigo, Alfonso, especialista en buenos productos, que con frecuencia acostumbraba a proveerse de salchichón para aperitivos y meriendas en su casa. Eso si, siempre compraba dos modelos, una pieza de Sendra -para su uso particular- y otra pieza del clásico de "toda la vida", para el resto de la familia.
    Un saludo,
    Sebastián Damunt

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bona nit, Sebastián,
      Decía un productor de llonganissa que la ciudad de Vic ha tenido personajes ilustres cómo
      Jaume Balmes

      pero en toda España, París, Amsterdam y Londres es conocida por su "llonganissa/salchichón de Vic"... le llamaban la ciudad del salchichón!!
      En algunas etiquetes ponía o pone "legitimo o auténtico salchichón de Vic"
      Debe ser el clima, la niebla, "la Plana", las excelentes carnes, no cualquier carne, los granos de pimienta, la sal y el secado natural que logran este maravillosos prodigio.
      Sendra es el gran embajador de Vic al lado de alguna otra marca (IGP) a veces en batalla o, a veces en sana competencia.
      Quiero recordar aquí también a las precursoras de estas marcas: Las llonganisses que nacieron en las casas de pagès alla por el 1400 más o menos(?). El cómo se preparaban en invierno y, podían saborearse en las primeras meriendas del verano,
      Saludos,

      Elimina
  4. Bon dia Fina,

    Aquest any he estat jurat del Concurs de Formatges del Lactium! És un goig veure la bona salut dels nostres formatges artesans. Cada cop n'hi ha més i millors!!!

    Salut

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bona nit Ramon, Enhorabona!
      Vaig, varem anar el diumenge. Vaig fer algunes fotos però no he ampliat el post no arribo amb tot! El formatge de Tona em vaig fixar.
      Poder caldria posar els premis.
      Realment està molt bé. Alguns artesans venen de molt lluny és molt meritori amb la feina que hi ha a en aquest temps, la primavera.
      Altres no varen poder venir.
      Vares veure el que vaig fer l'any passat de Sant Pol?
      Salut i fins aviat!

      Elimina

Gràcies per venir i escriure la teva opinió. Respondré els teus comentaris amb molt de gust!