dimecres, 13 de març del 2013

Sopa de ceba gratinada - Soupe gratinée à l’oignon

Hivern 2024: 89.686 visites

Un plat d'hivern, senzill i econòmic. La sopa de ceba és tradicional de la ciutat de Lyon però la sopa de ceba gratinada era la sopa de l’antic mercat central de Paris “Les Halles”. Aquesta sopa es va popularitzar perquè els carregadors del mercat central tenien la costum de reunir-se, per refer les seves forces, al voltant d'una cassoleta plena de sopa de ceba gratinada amb formatges semblants a l'Emmental. Avui, aquesta sopa és una bona costum dels noctàmbuls parisencs que la prenen de matinada, per perllongar la festa després de la sortida de les discos i pel plaer de continuar junts.
Segurament aquesta sopa: “liquid amb pa” va anar evolucionant fins com la coneixem avui. Es va sofisticar afegint vins, espècies, i deliciosos formatges de qualitat on cada cuiner i cada casa l’hi dona el seu toc personal. Trobareu diferents receptes i maneres de preparar-la però en essència és el mateix. La soupe à l'oignon és un clàssic de la cuina francesa i més concretament de la França central.

L’ingredient fonamental d'aquesta sopa és la ceba. Aquesta humil hortalissa i senzill producte de l'horta i el mercat té fans i detractors però es pot concloure que és essencial i bàsica en molts plats.

A la cuina: Per acompanyar o en guarnició, en les amanides dels estiu quan és tendra i dolça, escalivada, ingredient de la samfaina, en els sofregits i les picades tan representatives de la cuina catalana, bullides per acompanyar la verdura, farcides, confitades, per les salses, vinagretes, chutneys o melmelades. Qüestionada i discutida sempre en la truita de patates.

El producte: La ceba 
És una hortalissa de la família de les liliàcies, Allium cepa, formada por capes blanques o pigmentades, el seu bulb té moltes possibilitats a la cuina i propietats a la “farmaciola”. 

Originaria de l'Àsia i Palestina i coneguda des de fa més de 5000 anys. Fa alguns anys es va trobar unes taules d'argila de l’antiga Babilònia (1600 a.C conservades a la Universitat de Yale), on l’escriptura cuneïforme descriu  la ceba com a condiment i com verdura, així ho recull també Glòria Baliu en el seu llibre dedicat a la ceba.  

Varietats: Aquest país és un dels màxims productors i així trobem: cebes blanques, vermelles, i grogues, com les de València, les de liria, les morades d'Amposta, les vermelles o orades com la morisca o les dolces de Figueres, les cebes blanques de Fuentes de Zaragoza, les vigatanes, ceballots, chalotes o escalunyes, o els calçots (fruit de la ceba de segon any)
Propietats: Molts l’anomenen l’antibiòtic natural. Excel·lent remei per les malalties de les vies respiratòries descongestiona i guareix els refredats, bronquitis o asma. Activa el sistema circulatori, diürètica i apropiada per la diabetis, és rica en minerals i vitamines. Són molts els beneficis i propietats de la ceba fins i tot anti cancerigen. Però com dius Pius Font Quer no és apropiada per qui pateix problemes d'estómac.

Compra: Podem trobar-ne tot l'any. A la primavera i a l’estiu les cebes tendres. A la resta de l’any trobem cebes seques. Compreu-les sense brots i que estiguin fortes.

Conservació: en un lloc fresc, fosc i sec, mai a la nevera.


La recepta de la sopa de ceba gratinada. Per a 4 persones
(Com la fem a casa i he après de la mare que la preparava des de petits a casa -les cassoletes de la foto són d'ella-).

Ingredients:

6 o 8 cebes mitjanes
Formatge ratllat Emmental o el que agradi per gratinar
1,5 litres de caldo de verdures
Un ou per persona
3 llesques de pa de barra per persona
50 gr. de mantega de bona qualitat com per exemple Cadí 
Oli d’oliva verge extra DOP Les Garrigues
1 c/s* de farina
Sal i pebre molta al moment

* 
c/c = cullera de cafè  
c/p = cullera de postres
c/s = cullera de sopa

Preparació
  1. Fem un caldo de verdures de la manera habitual. És un bon recurs tenir-ne congelat, és un bàsic a la cuina que ens pot ajudar a resoldre molts plats. Un altre opció és fer servir l’aigua de bullir les verdures.
  2. Netegem les cebes i les tallem en juliana. Reservem
  3. Les llesques de pa les posem al forn perquè quedin torradetes de manera homogènia.

Cocció
  • En una cassola ampla posarem la mantega, quan estigui fossa afegirem la ceba tallada remenen amb una cullera de fusta i afegirem un raig d'oli d'oliva. Remenant de tant en tant  i deixem coure a foc lent. Uns 25 minuts.
  • En aquest moment afegim la farina remenem fins que desapareix la farina. Posem el caldo de les verdures afegim la sal i una mica de pebre molta al moment. Deixem coure uns 15 minuts.
  • Pre escalfem el forn a 220 º C
  • En unes cassoletes individuals de fang  amb un cullerot posem la sopa de ceba, afegim un ou, les llesques de pa torrades i el formatge ratllat. Les posem al forn de 5 a 6 minuts per gratinar i voilà!
Els ous també els podeu fer poché és més entretingut però també ens dóna un bon resultat. És com els vaig fer. Hi ha opinions
Com es fa l’ou poché?
  • En una cassoleta es posa aigua, quan bull afegim un raig de vinagre, s'aboca l'ou, sense la closca, i amb l'ajuda d'una taceta perquè no es trenqui, es cou l’ou, quan la clara està cuita es retira amb molt de compta i amb l'ajuda d'una escumadora, afegim la sal, al gust, i el posem a la sopa.
  • Al damunt posem les torrades i el formatge ratllat que més t'agradi.
  • Gratinem 5 minuts
Un plat completíssim i deliciós.
Abrigueu-vos que venen  dies de molt fred!!. Avui nevarà.
Bon Appétit!!

El post més visitat del blog. Ple hivern amb neu i fred 13.771 visites a 6.02.2015
primavera 2020: 79.474 visites! i segueix creixent cada dia!

Estris: Cassoles, ganivet, tallant, cullerot
Proposta: Qualssevol aigua de bullir les verdures és excel·lent per preparar aquesta sopa.

28.11.2014 Em demanen una proposta de maridatge per acompanyar la sopa de ceba. Un Beaujolais nouveau sembla un vi adequat per aquesta sopa d'origen francès, també un Penedès o Empordà jove. El vi que més agradi és un bon vi:))

Aquí us deixo el vídeo de la gran dama de la cuina americana Julia Child preparant soupe à l’oignon.

I aquí un altre gran dama de la cuina Glòria Baliu amb el seu llibre: La ceba

Fira de la ceba i el calçot a Vila-sacra
Una dita: Som un país de la ceba
Des d'una declaració d'amor: “Contigo pan i cebolla” o la nana més trista de Miguel Hernández
Fragment de l'Oda a la cebolla de Pablo Neruda:

Estrella de los pobres, 
hada madrina 
envuelta
en delicado papel,
sales del suelo, 
eterna, intacta, pura 
como semilla de astro, 
y al cortarte 
el cuchillo en la cocina 
sube la única lágrima 
sin pena.
Nos hiciste llorar sin afligimos. 
Yo cuanto existes celebré, cebolla, 
pero para mí eres
más hermosa que un ave 
de plumas cegadoras, 
eres para mis ojos 
globo celeste, copa de platino, 
baile inmóvil
de anémona nevada
y vive la fragancia de la tierra
en tu naturaleza cristalina.


Un altra sopa reconfortant:)): La sopa d'all









Calçots - calçotada

20 comentaris:

  1. M'ha agradat com has explicat i oficiat aquesta sopeta de ceba, tan humil i luxosa al temps. Senzilla, reconfortant, deliciosa, barata, esplèndida... Realment ho té tot.

    Una abraçada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bona nit, Anna,
      Moltes gràcies per aquest comentari ple d'adjectius positius i reconfortants, que la descriuen tan bé i m'agraden:))
      Gràcies!!
      Una abraçada

      Elimina
  2. La sopa de ceba preparada d'aquesta manera és un plat fantastic, diria un plat per un dia de festa, a mi la sopa de ceba m'encanta, m'ha agradat entrar-me al món d'aquesta senzilla hortalissa i m'ha agradat molt la teva explicació.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies, Neus,
      A mi també m'ho sembla! Me n'alegro. Les coses senzilles omplen un univers.
      Gràcies per venir!

      Elimina
  3. Molt bona l´entrada que has preparat per a un plat com aquest. La sopa de ceba du pocs ingredients, però està boníssima.
    Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies, Roser!
      Aquí està el secret, pocs, bons i ben combinats. Delicioses, ve molt de gust:)) i per aquí que ens fa tant fred i pluja..
      Petonets,

      Elimina
  4. Amiga Fina:
    Soupe a l'oignon, Les Halles, Au Pied de Cochon... ¡Siempre consigues avivar épocas pasadas! No recuerdo el huevo y si una gran costra de queso cubriendo toda la sopa.
    Mi padre siempre hablaba de las cebollas rojas de Figueras. Al final tendré que comprar “La ceba” de Glòria Baliu. O mejor espero un poco por si publican alguno nuevo de otra fruta, que, junto algún título más de la colección, permitirá un pedido que merezca la pena enviar.
    Tus sopas tienen muy buen aspecto y ahora que el tiempo está revuelto –nieve, agua, viento- resultan muy apetitosas.
    Un saludo,
    Sebastián Damunt

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon dia, Sebastián
      Muchas gràcias por venir. Siempre espero tu opinión:))
      No quería que acabará el invierno sin presentar está sopa de ceba gratinada. Ahora, mi madre no la hace tanto. Pero cuando eramos pequeños algún día de mucho frío, recuerdo que la preparaba y, siempre sonreía con los ojos cerrados, cuando la tomaba. Le gusta y le debía resultar reconfortante. Aunque estamos muy cerca de la primavera, aquí llevamos más de una semana con el tiempo revuelto es decir, me ha ayudado el tiempo para poder presentarla.
      A ver, a ver ...si hay libros pronto:))
      Te deseo un feliz domingo con los amigos de la Tana y tu família,
      Un día agradable,
      Gràcies,

      Elimina
  5. Benvolguda Fina,

    Des de l'Ajuntament de Vila-sacra li volem agraïr que esmenti en el seu blog el nostre poble i la nostra Fira de la Ceba i el Calçot.

    Li desitgem molts èxits!!

    cordialment,
    Ajuntament de Vila-sacra

    ResponElimina
    Respostes
    1. Benvolguda Virgínia,
      Moltes gràcies a vosaltres per escriure aquest comentari!!
      Les fires són una manera molt important de reactivar o incentivar un producte. En aquest cas la ceba, ingredient bàsic de la nostre cuina o el calçot que tant s'ha popularitzat. "Anem de calçotada".
      Salutacions a la vostre Alcaldessa i a tot l'equip!
      Cordialment,
      fina

      Elimina
  6. Buena amiga la cebolla. No falta nunca en mi cocina. Como siempre, una exquisita entrada. Besos Fina.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchas gracias Pilar, por venir i escribir comentario
      Las comidas que resuelve la cebolla!!
      Besos, un abrazo!

      Elimina
  7. Te bona pinta la sopa. Bon cap de setmana, amiga!

    ResponElimina
    Respostes
    1. bona pinta i molt bona Toni, per panarres i no panarres!!
      Igualment per vosaltres.
      Gràcies!

      Elimina
  8. Hola Fina,

    La soupe à l'oignon és un plat imprescindible quan visito Paris, sobretot a l'hivern. Molt bon post!

    Un gran company d'aquest plat és un vi de chardonnay AOC Pouilly-Fume
    Salutacions,

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, Ramon!
      A l'hivern és la millor abric:))
      Moltes gràcies per venir, aconsellar, proposar i a l'hora enriquir amb el teu coneixement!
      No conec aquest vi (apuntat!!)
      Bona setmana.

      Elimina
  9. Justament aquesta nit he fet la sopa seguint fil per randa la recepta. L'única excepció que hi he fet és no posar-li l'ou. No m'hi agrada, però sí la resta. Ja us diré què tal està. De moment l'estic gratinant.
    Moltes gràcies per ser tan clara en tot el que expliques, Fina. És fantàstic el teu blog.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Em fa molta il·lusió que t'hagis decidit a preparar-la... a veure, com t'ha quedat.
      De vegades, també, la faig per tots amb l'ou i, per mi no me'n poso. M'agrada senzilla, la trobo molt molt bona. Hi ha un ingredient que no pot faltar: força fred:)) llavors, està esplèndida.
      Moltes gràcies:)) M. Dolors, i més venint d'una persona entesa com tu! Bon cap de setmana.
      pd: Les sopes ho curen quasi bé tot..:))

      Elimina
  10. Encare no le fet pero la fare motlt la vay prova i la vai trova molt bona

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Pepita, disculpa, no havia vist el teu comentari,
      L'has de provar!! Amb aquests dies de fred, pluja i vent no hi ha res millor!
      Gràcies,
      Fina

      Elimina

Gràcies per venir i escriure la teva opinió. Respondré els teus comentaris amb molt de gust!