dilluns, 13 de maig del 2013

Fira de Sant Ponç 2013 herbes remeieres, mel, fruita confitada. Mil aromes

Primavera 2023: 2.153 visites -10 anys-

"Marxem, doncs, a Barcelona on vendrem les herbes de maig; romaní, espígol, cerfull, farigola, repunxons, borratxes i encïam boscà." -Romancer popular-
El 11 de maig és celebra cada any a Barcelona la fira de Sant Ponç, festa dels herbolaris i els apicultors. Aquesta fira de tradició pagana i bimelenària està molt arrelada a la ciutat de Barcelona. Coincideix amb l’època de l’any de l’esclat de la primavera quan les flors omplen de colors els camps i els jardins. 
La imatge de Sant Ponç actualment es troba a l’Església de Sant Agustí i és l’encarregat de beneir les herbes remeieres i aromàtiques.
L’any 1871 ja es troba documentada però sembla que era més de flors i roses que d'herbes remeieres. Era creença tradicional en tots els països de la mediterrània que les roses beneïdes en un determinat dia de la primavera eren bones com remei per tot. Des del dia de Sant Jordi fins Sant Joan hi ha moltes festes on les flors i herbes són les protagonistes. 

Els frares instruïen a la gent del poble en les propietats les herbes remeieres i aromàtiques perquè no tothom podia accedir a la medicina segons explica Fra Valentí Serra. Ell vol recuperar la tradició del us  de les herbes aromàtiques i remeieres. Aquí deixo el vídeo de l'entrevista que li varen fer al programa Via lliure de RAC 1. També podeu sentir l'entrevista que li va fer Manuel Fuentes a Fra Valentí al MCR aquí. 


La tradició religiosa, la memòria històrica, la cultura popular recull aquesta saviesa que s’ha pogut transmetre. Els oficis dels herbolaris i apicultors estan molt arrelats al nostre país. 
Al carrer Hospital és on es celebra, actualment, la fira de Sant Ponç més popular i més gran de tota Barcelona. Altres barris de Barcelona s’han afegit com el Sarrià, des de fa 32 anys, a la  plaça Sant Vicenç. Divendres a la tarda vaig anar-hi i ahir dissabte tour pel carrer Hospital. Les dos fires estaven molt concorregudes, veïns, turistes, escoles i algun gran cuiner rondaven pels vols de la Boqueria i el carrer Hospital.


Amb motiu de la fira la Unió de Sant Ponç  organitza concursos, exposicions, jocs, tallers, passejades, ballades de sardanes, etc
A la fira de Sant Ponç trobareu herbes aromàtiques, remeieres i molt importants a la cuina: farigola, llorer, sajolida, marialluïsa, menta, camamilla, julivert, romaní, espígol i també vaig veure estèvia bio; flors; mel de tota mena: Aquest endolcidor natural amb  propietats guaridores conegudes en la medicina antiga i amb aplicacions també a la cuina; l’arrop: paraula d’origen àrab “al-rub”, que significa coure lentament el most del raïm al qual se l'afegeix carbassa;  fruites confitades per fer pastissos i les coques de Sant Joan, confitures, melmelades, mató, formatges o els bolets secs i de primavera



Com veieu la fira i festa de Sant Ponç continua i omple el rebost!

Unes postres: Mel i mató. Tradicional i popular de Catalunya

Altres poblacions on es celebra fires de Sant Ponç a Catalunya: Girona, Mataró, Alinyà, Sant Julià de Vilatorta, Corbera de Llobregat, Tordera…

Fires de la mel a Crespià i El Perelló

Uns llibres:

Entrada de Cuina Cinc: Sensacions al Platespècies i plantes aromàtiques
Refrany: Maig arribat/hivern acabat!
Narració: Mariangela l'herbolaire, Salvador Espriu
Tradició dels Jocs Florals de Barcelona
Aquest cap de setmana ha començat Girona temps de flors

14 comentaris:

  1. Jo no hi he pogut anar aquest any. A més, aquest any sembla que estan més de moda que mai les herbes remeieres. Petó!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bé, un altre any. Aquest any Girona és trending topic!!
      Gràcies, Neus!
      petons!

      Elimina
  2. Interessant i colorida entrada! Bon dia!

    ResponElimina
  3. A Badalona la fira de Sant Ponç es celebra aquest proper diumenge, encara que les parades de fruites i herbes son una minoría, hi ha embotits, formatges, etc., però m'encanta passejar-hi, envoltada per tants colors i aromes.
    Petons.

    ResponElimina
    Respostes
    1. A Badalona esteu de fires de maig!! o festes de maig, veritat?
      Porten de tot a Barna també! també m'agrada :)) LCB,
      Gràcies, petons!

      Elimina
  4. Fina; Com molt bé expliques, la fira de Sant Ponç, és celebra el dia 11 de maig. La col.lega Ana, de -la cocinera de Bétulo- també ho explica, a Badalona fan la fira de l'arrop, la setmana que bé.
    L'arrop, és el caldo que desprenen les cireres, taronges, peres... etc, quant es bullen.
    Salutacions, i a Tordera també l'ha fant la fira de Sant Ponç, el poble do'n és la meva parella la Teresa¡¡
    :O) :O)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Josep:))
      També vaig veure arrop però no tinc gaire costum. Us agrada a vosaltres?
      Of course, vaig posar Tordera!! Està escrit on vaig posar altres poblacions
      :)) :))

      Elimina
  5. Amiga Fina:
    La Fira de San Ponç me pilla algo retirado. Afortunadamente y, gracias a tu estupendo blog, la pantalla de mi equipo se llena de colorido; hierbas, flores, miel, requesón y sardanas. ¡Hasta el arrope nos señalas!
    Un saludo,
    Sebastián Damunt

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon día, Sebastián,
      Muchas gracias! me alegra que la primavera llegue a tu pantalla:))
      Que tengas un día agradable!
      Saludos,

      Elimina
  6. M'encanten aquestes fires tradicionals, vaig estar un cop a la fira de la mel del Perelló i era una moguda molt grossa!
    I què dir del mel i mató... boníssim!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Estem d'acord:)) Unes postres fàcils de preparar i darrera la feina dels artesans! boníssim:))Gràcies pel teu temps! Un bon dia!

      Elimina
  7. Gràcies Fina per tot el que et treballes els articles i aconseguir estimular el nostre amor per la cuina. La gastronomia està ben salvaguardada amb tu.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Mònica a tu i al teu gran equip!
      Aquest missatge, el vostre temps, i saber que us agrada, una mica el que faig em reconforta per anar endavant!
      Gràcies i fins ben aviat.

      Elimina

Gràcies per venir i escriure la teva opinió. Respondré els teus comentaris amb molt de gust!