dissabte, 7 de setembre del 2013

Préssec amb vi - Melocotón con vino

Estiu 2023: 3.182 visites

La millor fruita, la més gustosa, continua essent la de secà, i res més exquisit, en el temps dels préssecs, que un préssec de vinya. Compareu un préssec de vinya amb un préssec de regadiu! - Josep Pla - El meu país.
Fa menys de 15 dies es va presentar la temporada del préssec. Aquesta fruita envellutada, bona, blanquinosa, de color taronja o taronja vermellós, com el sol d’aquest temps d’estiu, una mica tardana que ens recorda que encara ens queden uns dies d’estiu.

Préssecs primerencs o prèssics tardans de Lleida i Osca, (molts productors col·laboren per aconseguir millors resultats); de la Ribagorza, de la Ribera de l’Ebre, de l’Ordal, de Calanda (La terra del cineasta Luís Buñuel), aquest dies els pagesos de l’Aragó mirant més el cel i creuen els dits tot esperant que les pluges no malmetin una collita que s’espera sigui excel·lent.

El préssec escriu en Jaume Fàbrega és la fruita més conreada després de la poma. Ens permet moltes preparacions i acompanya molts plats, el podem conservar en almívar, (la fruita en conserva més popular); assecats en rodanxes, les orellanes i fer brillants preparacions al mig de l’hivern. 
                                      Préssecs de Renoir
El préssec ingredient i inspiració de les postres més clàssiques com l’emblemàtic pijama de les fondes i dies de festa d’altres temps o el famós Pêche Melba d’Auguste Escoffier que va servir de punt final al elBulli!!. O el còctel Bellini ideat pel propietari de Harry’s Bar de Venècia. Al restaurant Compartir va ser el còctel de benvinguda quan varem anar.
El producte: El préssec és el fruit del presseguer. Fruita de la família de les rosàcies com la nectarina, nectarina aplanada o paraguaià o els brinyons. Amb la carn blanca o ataronjada

Originari de la Xina i de Pèrsia. A l’antiga Roma ja se’n coneixien. En les excavacions de Pompeia s'han trobat frescos on es representa. 
El Feng-Shui considera l’arbre i la flor del presseguer com protectora de les cases i millora les relacions de les persones.
La flor del presseguer de l'hort de casa

Noms: Botànic: Prunus persica, préssec, pesca, pêche, melicotoner, durazno, (nom amb que es coneixen en els països de parla hispana d'Amèrica).

Etimologia: Persicum malum “Fruita de Persia”. El seu nom ens dóna una pista d'on és originari Podeu veure un excel·lent post aquí del blog de RE Coqvinaria

Varietats: Hi centenars de varietats. Avui els cultius s’han tecnificat i millorat notablement. En trobem de carn blanca molt gustosos o els ataronjats que porten més carotens,  essencials  i beneficiosos per la salut. Algunes varietats han desaparegut com les més vermelles.
A Catalunya: El préssec de La Ribera d’Ebre (IGP) de regadiu i primerenc. Es conreen:  El préssec de carn blanca i pell exterior de color vermell intens; el préssec de carn groga, amb pell exterior de color vermell intens; el pavia, de carn groga i dura i pell groga amb galtes vermelles; les nectarines de carn blanca; i les nectarines de carn groga. Predomina el préssec de carn groga amb pell exterior vermella, que es distingeix per tenir una polpa molt sucosa i un sabor intens.

El Préssec d’Ordal és de secà de gran qualitat amb gust i aroma intens. La varietat més coneguda és el préssec de vinya, d’un color groc intens, carnós i dolç però amb un petit toc àcid que el fa molt agradable al paladar.



.
El melocotón de Calanda. Amb DO. Un préssec que es protegeix, un per un, en una bossa de paper, des del mes de juny fins la collita del mes d'octubre. Per garantir i protegir la seva  qualitat. El préssec és una de les fruites més preuades a tot l’Aragó a part del DO Calanda hi ha moltes i excel·lents varietats.
Altres zones de cultiu:
A la Península: Múrcia, Andalusia, Extremadura;
A la resta del món: França, Itàlia, Grècia, Xile, Argentina, Xina, EEUU

Mercat i compra el podem trobar en aquesta part d’Europa de juny a setembre. Convé comprar-lo que no tingui cops i si està una mica verd no guardar-lo a la nevera. En el fruiter en un lloc fresc

Propietats: És digestiu. Ric en carotens, potassi, magnesi, vitamines del grup A, B, C. La major part es troben en la pell. Després de rentar-lo és convenient menjar-lo sense treure-li la pell.
La Dra. Senpau diu: "Aixeca l’ànim per dins i per fora, per això, la gent de Ponent tenen un no sé què".

A la Cuina Preparacions dolces i salades, amb foie, amb l’ànec, en almívar, macedònies, licors, pastissos, coques, crumbles, confitures, melmelades, gelats, con ingredient del clàssic pijama, sorbets, al forn, farcits... 

La recepta que acompanyo és molt fàcil i bona de fer, a casa de la iaia no faltava als estius. Una recepta del temps de la verema i un plat que fa festa per acompanyar els berenars de l’estiu. Molts pobles de l’Aragó en els dies de festa o quan celebren les festes al carrer conviden i fan tasts de préssec amb vi. Un clàssic dels pobles de la Franja i de l’Aragó

La recepta: Préssec amb vi - Melocotón con vino
Aquest post no l'havia previst, tant sols havia pensat fer una foto pel facebook de CuinaCinc però la meva germana em va dir:"Quan escrius el post del préssec amb vi?... Doncs voilà!

Ingredients per 4 persones
  • 4 préssecs grandots o 8 normals
  • 1 litre de  vi negre*
  • 100 grams de sucre o al gust
  •  La pell d'una llimona, al gust
  • També podeu afegir un canó de canyella
Preparació i maceració
  • Pelem els préssecs, els partim en trossos i els hi traiem els pinyol. 
  • Ho posem en un recipient que no sigui metàl·lic, afegiu el sucre, barregeu i deixeu macerar una hora a la nevera perquè la fruita suï. 
  • Quan hagi passat aquests temps afegiu el vi negre,  la ½ pell de la llimona i el un canó de canyella si en voleu. 
  • Ho deixeu macerar 3 o 4 hores més perquè la fruita agafi el sabor de la resta d'ingredients. 
  • Una vegada, ha macerat estarà al punt per prendre per les postres o el berenar. (He trobat receptes en llibre antics que escriuen 3 o 4 dies de maceració) .
  • He explicat la recepta com ho fem a casa i queda molt bo!! Si en queda està molt bon també a l'endemà.
Presentació: En bols individuals i deixeu la plata al mig segur que repetiu!
Bon profit!
Fàcil?
*Podeu posar uns vins de garnatxa. Campo de Borja,  Raïmat o SomontanoM'agrada acostar les vinyes al préssec!
ESTRIS: Ganivets, recipient, bols, culleres.

I, vora els plats que esperaran debades
al caminant i al carreter cansat,
desfà un préssec amb quatre queixalades
un noi esparracat.
I bon tros endarrere,
amb una vestimenta de reclam,
hi ha la mossa que fa de tavernera
i és fresca com un ram.
Josep M. de Sagarra, «El poema de la taverna» (Cançons de taverna i oblit, 1918)

La Fira tast del prèssic a Ivars de Noguera per anar-hi, tastar i comprar!

Us podem agradar aquestes receptes:
La Nit de Nadal: Ponche












Confitura "Vieux Garçon"










En el anterior post, Els tres colors de meló l'Àgata qui gestiona el blog Receptes amb vida ha atorgat un premi a Cuina Cinc, el reconeixement és Versatille Blogger. Moltes gràcies!!, per recordar-te de Cuina Cinc 

21 comentaris:

  1. La fruita amb vi es molt bona combinació. A la meva infantessa jo vaig menjar molt de peres amb vi, però pressecs no tant... i mira que son bons....
    Però jo...prefereixo els d'aigua...ara tots son exquisits.
    M'agrada això de que el pressec es tardia i ens allarga l'estiu...res mès cert!!!!!
    Bon cap de setmana!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bona nit, abril!
      La fruita és molt bona de totes les maneres!
      Les peres amb vi rebé!.
      Moltes gràcies per venir i compartir!
      Bona setmana!

      Elimina
  2. Que buenos tienen que estar. Antes no había comida de fiesta que se preciara que no terminara con un vaso de melocotón con vino.- Besicos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Buenas noches Trimbo!
      Que bien verte por aquí!
      Exacto es un clásico de cualquier fiesta popular. Ahora, no?
      Muchas gracias por tu comentario.
      Besos!
      Buena semana:))

      Elimina
    2. PD: Ayer, me escribió un amigo y, me decía que venía de una comida y, de postres: melocotón con vino!

      Elimina
  3. Senzill i boníssim, una de les receptes més antigues per menjar el préssec i conservar-lo millor. Deliciós! I amb les espècies que vulguis, li pots donar un gust diferent cada cop ;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Exacta Gemma! conservar, menjar i gaudir d'aquestes postres tant rebones!
      Gràcies per la visita i comentari,
      Bona setmana!

      Elimina
  4. De bon rollo... però de la mateixa manera que ho recomanes amb vins del país de l'esquerra, ja podríes posar algun del país del nord... Que de garnatxes i no massa lluny d'aquí en saben bastant..

    #vinscatalans

    :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. De bon rollo..
      Ricard, els préssecs amb vi- melocotón con vino són unes postres/ preparacions molt populars a l'Aragó, formen part de la seva gastronomia. També, de la Cuina Catalana.
      M'agrada posar i provar els vins dels llocs on vaig o apropar el paisatge, si? (els préssecs a prop de la zona de producció)
      A Cuina Cinc he anomenat per exempla vins de la Bourgogne:
      http://cuinacinc.blogspot.com.es/search?q=bourgogne
      Alsace:
      http://cuinacinc.blogspot.com.es/search?q=alsace
      Châteneuf-du-Pape

      Si mires una mica Cuina Cinc veuràs que sempre surten vins del país.
      Per exemple, en el penúltim post anomeno: El Moscat Fabra Masia Pairal Can Carreras. Vi dolç natural 2010. D.O Empordà
      Em fa l'afecta que estàs pensant en les garnatxes dolces, vins afamats de L'Empordà i en el post el que estic parlant és de vins de garnatxa normals.
      M'he oblidat dels bons vins del Priorat o el Montsant que tenen una de les millors garnatxes! Of course!!
      Gràcies per obrir debat!
      PD: Quan vulguis i tinguis temps dóna una volta i ho podràs llegir.
      Gràcies per l'aportació! i suggerència!
      Però en realitat qualssevol vi pot ser bo si a tu t'agrada!
      Bona setmana!

      Elimina
  5. Amiga Fina:
    Tu monográfico del melocotón resulta interesante e instructivo. Me encanta la foto de los cinco melocotones; casi salivamos y nos entran ganas de morder.
    Nos demuestras las virtudes de melocotón –Préssec de Ordal incluido- y sus diferentes variedades y denominaciones de origen. Pero la realidad es que cuando ves un melocotón y te animas a probarlo, resulta que no, que ese sabor no es lo que uno esperaba.
    Y entonces siempre queda el recurso de animarlo con el vino.
    La receta que nos presentas es perfecta. Pero también es cierto que si nos falla el melocotón corriente, el vino que le iba de maravilla, sin necesidad de azúcar ni especias, tampoco lo encontramos ya. Me refiero al “vi ranci”.
    Para celebrar tu post del melocotón, intentaré localizar alguna pieza recomendada que bañaremos con Oporto a la falta de “vi ranci”.
    Un saludo,
    Sebastián Damunt

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bona nit, Sebastián,
      Este post no lo había previsto.
      Sólo había hecho la foto para publicarla en el facebook de cuinacinc, casi cómo final de verano.
      Pero una pregunta me animo y, escribí el post.
      Los melocotones de la foto son muy bonitos y buenos!
      Muchas gracias por tus comentarios, apreciaciones y tiempo!
      Me apunto al Oporto, me avisas?
      Buena semana! Gracias!

      Elimina
  6. Moltes gràcies, Fina! Una altra crònica més que excel·lent!!! A mi m'agraden totes les varietats, però els Duran (els taronja, així els anomenen a casa, no ser si és ben bé el nom que els hi donen ara a aquesta varietat) són els que m'agraden més.
    Molt bona setmana, guapa!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies, Gemma!!
      per venir i portar una nova varietat no la conec..la buscaré!
      Gràcies!
      Bona nit!! Demà dijous!

      Elimina
  7. Fina; Els prèssecs acompanyats amb vi, són d'una gran el.legància, del llibre de Eliana Thibaut Comalada; Cocina Medieval Catalana, vaig treure aquesta recepta feta amb prèssecs, si t'interesa aquí et deixo l'enllaç.
    http://menjadebacalla.blogspot.com/2011/09/romanic-andorra-pinzellades-romaniques.html
    Salutacions Fina¡¡ :O) :O)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Josepb, bona nit,
      T'agraeixo moltíssim aquesta aportació meravellosa!!
      La gran dama de la cuina catalana L'Eliana Thibaut. M'agrada molt i molt.
      Quan ho vaig llegir fins i tot em vaig emocionar!
      Bon final de Diada!
      Salutacions!!

      Elimina
  8. Moltes felicitats, ja he vist la notícia!!! Finalista!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. si?!!! a on ? no sé res... moltes gràcies!!
      Gràcies Àgata i vosaltres com ha anat?
      Una abraçada!!

      Elimina
  9. Ohhh quanta informació sobre els prèssecs. A mi és una fruita que m'encanta. L'altre dia, per la diada vaig preparar un berenar amb torrades i prèssecs.

    Si vols la recepta la tinc al blog http://acalablanca.blogspot.com.es/2013/09/tostada-de-limon-con-melocoton-gratinado.html

    Em quedo per aquí.

    Un petó

    Blanca
    http://acalablanca.blogspot.com.es/

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon dia, Cala Blanca!
      Moltes gràcies per compartir i aportar la teva recepta!!
      Avui la llegiré, que bé!:))
      Bon cap de setmana,
      petons.

      Elimina
  10. La verdad es que el melocoton no me gusta demasiado como fruta. Lo voy a probar con vino con tu receta a ver que tal...Cuidate

    ResponElimina
    Respostes
    1. vaya! seguro que después de probarlo con un vino cambiaras de opinión!!
      Buena semana!

      Elimina

Gràcies per venir i escriure la teva opinió. Respondré els teus comentaris amb molt de gust!