diumenge, 6 de setembre del 2015

Meló de tot l'any, gambes, un pensament de curri i cava sòlid blanc

Hivern 2020: 1.063 visites

En Josep Pla va escriure: “Els melons s'haurien de menjar a l'hivern” aquesta frase podria sorprendre a molts, si ? Segurament. Reflexionava i afegia: “El que dic pel meló en el sentit que el millor temps de menjar-ne és a l'hivern, crec que es pot aplicar a totes les varietats d'aquesta fruita tant si són valencianes, franceses o del país”.
L'escriptor empordanès escrivia aquesta afirmació després de valorar i sospesar quin era el punt òptim de maduració, de dolçor, d'olor, de cada varietat i aconseguir, en aquest cas, un meló que no fos “carbassa”.

Els melons com alguns productes collits a l'estiu es conservàvem al rebost o en alguna estança fresca de les cases, orientada sempre cara Nord, el pas dels dies ajudava a completar el procés fins la maduració. L'àmbit territorial era petit i no havia tantes possibilitats ni varietats on cada una d'elles anava creixen en temps diferents. Llavors no havia les càmeres frigorífiques i altres substàncies per conservar-los mesos i mesos. Tampoc existia la globalització que permet menjar cireres de Xile o melons del Brasil per Nadal. Aquesta evolució va suposar que pel camí es perdessin varietats autòctones, avui, algunes recuperades. M'agrada prendre les coses en el seu temps i si pot ser saber d'on són.
Hi ha una varietat de meló que se'n diu meló de tot l'any o meló d'hivern, podem trobar bons melons des dels clàssics de València, fins el Cantalloup o el Gàlia per dir alguns.
Sempre és un misteri quan algú prem un meló i diu amb contundència: “Aquest és bo per avui i poder l'escolta com si fos la remor del mar a una petxina". El que sí he observat per encertar un meló la pell té que tenir estries i ser pesat proporcionalment al seu volum. Els melons els associï-ho més als estius, trobo que fan festa, resolen un dinar de forma ràpida, sense embrutar gaires estris a la cuina, cosa que és d'agrair quan anem cansats, són lleugers, refrescants, sucosos i tenen molt poques calories perfectes com entrant, postres o berenar.

Hi ha empreses familiars com Melones Bruñó tenen cura de tot el procés de producció, seleccionen i trien els millors per poder assaborir-los quan estan en el millor moment. Aquest estiu han estat en els mercats municipals de Barcelona i del País Basc per apropar i promocionar els melons i les síndries, poder no feia falta per qui els hagi provat doncs són un èxit assegurat i sempre estan en el seu punt de dolçor sempre deliciosos i refrescants.

Del meló vaig escriure un post i el vaig acompanyar amb una de les receptes més refrescants, boniques i vistoses: “Els tres colors del meló”, també hi ha un altra recepta, la Crema de meló amb Vichy Catalán i encenalls de pernil ibèric. Les dues receptes són creació del Motel Empordà

Així, quan Melones Bruñó em va escriure per si podia idear alguna proposta per final de l'estiu vaig recordar la visita que vaig fer pels vols de Nadal a Cava Agustí Torelló Mata. Allà vaig trobar a la Gemma, gran entusiasta i varem comentar les postres que havia fet fa un temps amb el cava sòlid rosat, la panna cotta i la textura de cítrics que tant em va agradar preparar i em comentava que estaria bé fer altres propostes.
Tot té el seu moment, havien passat els mesos, no havia trobar l'ocasió i la inspiració. Ara havia coincidit el moment per preparar un entrant o un aperitiu per maridar dos productes extraordinaris.

Aquesta es la meva proposta:
Tan senzilla com unir el meló i el cava amb unes gambes per donar una mica d'estructura i com és un plat ple d'inspiració m'ha semblat interessant afegir un pensament, tan sols un pensament de curri, fet per mi en el darrer moment

Ingredients (per 4 persones si es fa com primer plat i si s'opta per un aperitiu sortiria per 8 persones)
He fet un curri amb algunes espècies que m'han inspirat.

Preparació i cocció:
  • Trèiem les pepites i la pell al meló. Fem les tallades i les posem en el vas de la batedora. Va sortir uns 750 gr.
  • Batrà a velocitat mitja. Reservem.
  • Remullar les fulles de gelatina amb aigua freda durant 5 minuts per hidratar-les.
  • Incorporar les fulles de gelatina escorregudes i les dissolem en un cassó al foc amb el vas d'aigua de Vichy Catalán* i un cullerot del batut de meló lleugerament calent.
  • Després incorporar a la resta de batut de meló.
  • Posem en el vas o copa que presentarem i deixem refredar en la nevera almenys 4 hores perquè qualli perfectament. Es recomanable fer-ho el dia abans o de bon matí fins al moment de presentar a taula.
* Com vaig explicar en la crema de meló amb Vichy Catalán, aconseguim el punt saladet que necessitem per aquest plat.

Bullir les gambes.
  • Si són congelades les descongelaren en la nevera amb una reixeta pel goteig unes hores abans.
  • En un cassó amb aigua freda posem una fulla de llorer i uns grans de pebre negre. Posem al foc.
  • Quan comenci a bullir afegim la sal, tot seguit les gambes i les coem 1 minut, només. 
  • Refredem les gambes en un recipient amb aigua freda i gel, finalment escorrem. 
Proposta de curri

El curri és una barreja d'espècies d'origen indi que condimenta el plat i per tant potencia el sabor.

En el post de Sensacions al plat vaig explicar quina podia ser una preparació bàsica per tenir un curri a casa que podem utilitzar en qualssevol moment per preparar un plat al nostre gust.

Diuen que a la Índia cada cuiner es prepara el seu curri. A Occident hi ha fórmules fixes, que van des de les més suaus fins les més picants. En qualssevol cas deixeu-vos guiar per la vostra inspiració en cada moment i en cada preparació.
La composició del curri per aquest plat podria ser: gingebre picat molt petit, per potenciar el sabor, un pensament de cúrcuma, un pessic de pebre negre molta al moment i com aquest plat porta gambes podríem posar la pasta de gambes de la Cuina Tailandesa per potencia el sabor.

Ingredients per elaborar el curri que acompanya aquest plat:
  • 1'5 cullerada i mitja d'oli de girasol
  • 2 culleres de l'aigua de bullir les gambes o la quantitat necessària
  • 2 culleretes de cebeta dolça tendra tallades en brunoise
  • 1 cullereta petita de gingebre tallat molt petit
  • Un pensament de pebre negre molta al moment, imprescindible.
  • Un polsim de cúrcuma
  • Una cullereta de la pasta de gambes que utilitzen en la Cuina Thailadensa
  • Unes fulles de coriandre per decorar
Preparació i cocció:
  • En una paella posem l'oli, escalfar i saltar les cebetes. Daurar no en excés.
  • Afegir el gingebre, deixar coure uns 3 minuts.
  • Incorporar la resta de les espècies, tots seguit les dues culleres de l'aigua de bullir les gambes. Remenar lleugerament una vegada. Deixar evaporar uns instants
  • Tapar, deixar uns minuts a foc baix i reservar fins al moment de la presentació.

Presentació del plat
Ara, senzillament cal posar 2 gambés (també es podem partir longitudinalment) damunt de la preparació del meló, un pensament del curri que hem preparat, portar a taula i afegir el cava sòlid blanc i una fulla de coriandre per decorar.
Xin-Xin. Bones Festes Majors!
Bon profit!
Comentari: Amb pernil també queda molt bo però llavors no posaria el curri i canviaria el cava sòlid blanc per rosat.
Fa poc en Jordi Roca en una entrevista va respondre; prova, error, prova error...:)
Bon diumenge!

Dites:
En temps de melons pocs sermons.
Pel setembre, els melons pels racons. (Aquest mes és quan la collita és més grossa es guardaven penjats en les bigues o als racons, al terra millor que no.)

Us agradarà veure:
Aranja, panna cotta i cava sòlid rosat













Els tres colors del meló











Crema de meló amb Vichy Catalán i encenalls de pernil ibèric






4 comentaris:

  1. El cava es algo propi del deus del Olimpo, el del post no el conec. Salut, Cuina!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Toni, :)
      Doncs algun dia s'haurà de tastar no?
      Gràcies i un bon dia!

      Elimina
  2. uau, m'has deixat bocabadada amb aquesta recepta! Saps que la trobo molt adequada per les festes de Nadal??? Ho té tot: elegant, amb ingredients que fan molta festa, amb una presentació molt vistosa, i el punt original necessari per sorprendre els convidats.
    Per mi, l'opció de la gamba-curri millor que la del pernil, massa clàssic el meló amb pernil.
    Ja et dic que serà una de les receptes a tenir en compte per les properes festes! ;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. :) Bon dia Gemma,
      Quan l'estava preparant i imaginat, també ho vaig pensar que seria adequada per les festes de Nadal, ara que hi ha Festes Majors i veremes pot estar també bé.
      Me n'alegro que t'agradi. Gràcies
      Fins aviat,

      Elimina

Gràcies per venir i escriure la teva opinió. Respondré els teus comentaris amb molt de gust!