dilluns, 19 de desembre del 2011

El 13 de desembre, Presentació dels 4 nous llibres de Productes de Mercat

El 13 de desembre, Santa Llúcia és la data en què tradicionalment s’ha de posar el pessebre. Comencen els preparatius de les festes de Nadal

Dos anys seguits ha coincidit el 13 de desembre i, he anat a presentacions de llibres aquest dia. Sortir de la feina i anar a una presentació d’un llibre és com si fos un dia diferent i una mica festiu.:))
Em varen convidar a la presentació dels quatre últims llibrets (33, 34, 35 i 36) què formen part de la col·lecció de PRODUCTES DE MERCAT de SD EDICIONS. Va tenir lloc a la llibreria Proa Espais de Barcelona, i  va conduir-la el director de la revista Cuina, Josep Sucarrats, també estaven els autors dels llibrets.

La col·lecció de llibrets té un format molt cuidat, el paper, la impressió, les il·lustracions i els colors són molt bonics. Són uns llibres molt pràctics perquè no pesen gens, per tant són fàcils de trastejar per la cuina i portar en i a qualssevol lloc. 
Els autors/res dels llibrets, cadascú dins del seu àmbit, són excel·lents professionals: artesans, cuiners, gastrònoms. Ens ofereixen 10/11 receptes fàcils i pràctiques, amb una introducció del producte que us animarà a seguir llegint i provant.


La ceba de Glòria Baliu de Kirchner. Reconeguda escriptora de llibres de cuina, més d'una trentena, entre els que destaca “Cuina d’avui”. El meu primer llibre de cuina¡¡¡ Me'l va regalar el meu pare quan tenia 12 anys.
Començà la seva presentació relacionant la cultura gastronòmica del nostre país: “som un país de la ceba” des del sofregit a la picada com a base de la Cuina Catalana i unes taules d’argila de l’antiga Babilònia de 1.700 aC. Un començament seductor per aquest senyora de la cuina que amb la seva saviesa, simpatia i senzillesa ha sabut transmetre el seu coneixement en els seus llibres, des de fa molt temps. 
Moltes gràcies Glòria. La tradició i l’avantguarda tot en un. Tot seguit una breu descripció d’aquesta planta d’hort bulbosa i com ha conformat la nostre cultura culinària. Trobareu receptes en les que la Glòria ens desitja i demostra que, “cuinar no és difícil i que el resultat compensa el temps que hi dediquem”.

El formatge de cabra de l’Eulàlia Torras i en  Roger Alcaraz. L’Eulàlia formatgera de prestigi i fundadora del Serrat Gros  i, amb llarg recorregut,  més de 30 anys de dedicació ens ofereix junt amb el Roger Alcaraz, jove cuiner, unes receptes, com diu  en el seu  pròleg, per gaudir del formatge de cabra i apreciar les excel·lents qualitats. Llegint el pròleg  ja ens transmet la passió de la seva vida. En Roger, jove cuiner amb estudis a l’Escola de Restauració i Hostalatge de Barcelona format en diferents cuines i pastisseries. S’ha format i treballat als restaurants: Cal Amador; Lasarte Martin Berasategui; Marivent; La Broche, i el Bulli.  Tot això i,  el maridatge d’estar en un entorn propici,  si tenim en compte que en Roger és fill de la Mercè Lagrava i en Raül Alcaraz, actuals   seguidors de la formatgeria d’Ossera que fundà l’Eulàlia, per tant, té un futur brillant. 

Totes les receptes són senzilles i algunes d’avantguarda amb un excel·lent resultat a taula. Com diu l’Eulàlia: “quan venia cansada de les muntanyes i menjava un bocí lentament deixant que el paladar s’omplís de satisfacció...en aquell moment, valia la pena de la feina feixuga.”
El llibret del formatge de cabra es va exhaurir el mateix  dia.


El peix de roca de Jaume Balada, xef executiu dels restaurants Dolce de Sitges. La seva carrera professional ha passat per restaurants com Reno, Botafumeiro, l’Hostal de la Gavina de S’Agaró, l’Hotel Arts de Barcelona, stages al Bulli, Ritz-Carlton de Puerto Rico i de Cancún, l’Hotel Arabella de Palma de Mallorca on aconsegueix mantenir una estrella Michelin al restaurant Plat d’Or, Calle 54 a Madrid (un projecte amb Xabi Gutiérrez, del laboratori Arzak), Hotel Son Vida a Palma de Mallorca.

Va presentar el seu llibret dient què amb ell volia posar aquest peix al lloc que es mereixia i a l’hora homenatjar el peix que tants gustos ens proporciona. Després,  va aconsellar a la meva germana que no es perdés “l’Arròs mariner com un caldereró  Murcià”. Les receptes són totes delicioses.
La pasta de Benedetto Giacobe, no va poder venir. Però hi ha dos circumstàncies que ens asseguren bones receptes: L’origen italià de l'autor sumat a unes màgiques circumstàncies: és Doctor en física subnuclear per la Universitat de Bolonya i apassionat de la cuina, recull la tradició familiar de l’àvia a la mare, com la majoria de bons cuiners. La seva besàvia, cuinera al Castello di Guarene, residencia dels comtes de Guarene. conformen “els ingredients” per tenir  a les mans unes excel·lents receptes" A qui no l’agrada la pasta?
Avui he tornat a Proa, per veure tranquil·lament tota la col·lecció. Varem comprar els llibrets i algun altre més. 
Històries i vivències plenes d’entusiasme. Gràcies Glòria, Eulàlia, Roger, Mercè, Raül i Jaume. Moltes felicitats per aquests llibrets. 
Després de la presentació els autors varen signar i dedicar-nos-els  i, també ens varen prendre una copa de cava, xin-xin i Bones Festes!!.

Altres posts relacionats:

Lo Serrat Gros un formatge extraordinari













La sopa de ceba gratinada - Soupe gratinée à l’oignon

10 comentaris:

  1. Amiga Fina:
    Me encanta tu blog. Elegante y con buenas fotos que manejas estupendamente. Se nota tu interés por los libros, que, como sabes, comparto.
    Un saludo, con mis mejores deseos,
    Sebastián Damunt
    PD. Te escribo en castellano que me resulta más cómodo. Falta de práctica.

    ResponElimina
  2. Mi amigo Sebastián,
    Sabes que tu opinión es muy importante para mí.
    Gracias de todo corazón.
    Quiero mucho a los libros a veces son un refugio, otras un placer, otras son amigos y otras una vía de encuentro. Aquí estamos.
    Lo importante es entenderse y llegar.
    Un saludo cordial.
    Si vieras el otro dia cuando Glòria Baliu, tomo el libro entre sus manos...:))
    Feliz Navidad, Bon Nadal, Merry Christmas Joyeux Noël!

    ResponElimina
  3. Jo també comparteixo l'opinió d'en Sebastián: m'agrada el bloc, m'agrada la seva senzillesa i, és clar, m'agraden i agradaran els seus continguts. Els llibres que ara comentes conec molt bé com van néixer des d'un punt de vista material, perquè va ajudar a fer-los una cunyada meva. Són una font preciosa de consells i tenen un format ideal per a ser fets servir a la cuina!
    Per molts anys i endavant, Fina!
    Joan

    ResponElimina
  4. Me alegro mucho de haber conocido tu blog, es muy interesante. No sé escribir en catalán pero, como buenos vecinos, lo comprendo. Un abrazo.

    ResponElimina
  5. Hola fina!
    Enhorabuena por tu blog.
    Coincido con los comentarios anteriores. Es bueno que alguien exprese su amor por los libros de forma clara y sencilla.
    Te deseo lo mejor en esta nueva aventura.
    Un peton!

    PD: el catalán lo entiendo, lo leo pero no lo hablo
    Salut!

    ResponElimina
  6. Benvinguda al món blogger!!! Espero que gaudeixis molt de la teva experiència.
    Ens llegim!
    Eva

    ResponElimina
  7. Hola, Joan, bona nit¡¡
    Quin "partit" l'altre dia¡¡ amb els enòlegs tertulians. Ara aniré al teu blog.
    Moltes gràcies per venir a visitar Cuina Cinc i deixar un comentari.!!
    Quina coincidència els llibrets. Estic d'acord amb tu els llibres estàn molt bé.
    Gràcies pels teus ànims i seguim¡¡

    ResponElimina
  8. Hola trimbolera,
    Buenas noches y muchas gracias por venir a Cuina Cinc Gracias por tu filmación, ya he puesto el enlace en el post del ponche. A ver si te gusta o no ? .
    Un abrazo, que sigas bien.

    ResponElimina
  9. ¡Hoooola Teba!
    Muchas gracias por tus ánimos falta harán.
    Bienvenida a Cuina Cinc. Que sigamos compartiendo en el 2012 muchas recetas y más.
    ¡Feliz 2012!
    Seguimos, petons,

    ResponElimina
  10. Hola Eva,
    ¡Moltes gràcies pels ànims!
    Que tinguis uns bons dies i Feliç 2012, ens llegim.

    ResponElimina

Gràcies per venir i escriure la teva opinió. Respondré els teus comentaris amb molt de gust!