diumenge, 4 de novembre del 2012

Ja fa 1 any. Codony al forn i all i oli de codony o d'Advent

Tardor 2023: 9.626 visites

Aquesta setmana ha fet 1 any que vaig començar  CuinaCinc amb el post: Codonyat, el sol de la tardorLlavors vaig explicar com fer el codonyat i les vivències del pintor manxec Antonio López en el jardí del seu estudi i com va plantar un arbre,“El membrillero”. Cada any quan arriba la tardor  el pintor l’observa. S'instal·la i, durant quasi tres mesos el pinta, espera la llum, la quotidianitat, la observació, el pas de les hores, el resultat va ser la seva obra coneguda amb aquest nom. D’aquesta quadre i, el món que envolta al pintor, el director Víctor Erice va fer la pel·lícula: "El sol del membrillo", que va servir d'inspiració.
CuinaCinc ha rebut en aquest temps 28.262 visites de llocs i cultures ben diferents: 

Alemanya, Andorra, Antilles Neerlandeses, Argentina, Bèlgica, Brasil, Canada, Xile, Xina, Corea, EEUU,  Eslovènia, Espanya, Finlandia, Filipines, França, Hongria, Índia, Irlanda, Israel, Itàlia, Japó, Líban, Marroc, Mèxic, Nova Zelanda, Països Àrabs, Països Baixos, Perú, Polònia, Regne Unit, República Dominicana, Rússia, Singapur, Suècia, Suïssa, Ucraïna,Venezuela… 

Moltes gràcies a totes les persones que han visitat aquest espai, les que han deixat comentaris, les que m’han acompanyat i encoratjat des de l’inici. Gràcies per la confiança i, per creure en aquest projecte. Saber que algú l’agrada, l’interessa el que escrius, dóna sentit al que fas.

També vull aprofitar per donar les gràcies als bloggers, blogs i webs amics que m’han enllaçat, a l’espai Internet del canal 324 que em va recomanar, al suplement Presència, a les nominacions premis Blocs de Catalunya, a les persones que em varen votar i han fet possible que arribes a la final d’aquest any 2012. Totes aquestes fites ajuden a tirar endavant i constatar que val la pena l’esforç i la feina.

Amb aquest motiu avui porto unes receptes en les quals un dels ingredients torna a ser el codony “el sol de la tardor” .

A casa dels pares tenim un codonyer i aquest dissabte ja els hem collit. El codony (Cydonia oblonga) és la icona del meu blog i la flor del codony és l'avatar de CuinaCinc, a sobre Cuina Cinc explico el perquè. 
El professor Benedí  em va regalar unes paraules i em va dir:  “El codony és una rosàcia, i totes tenen una corola formada per 5 peces (pètals) lliures, o sigui que botànicament C5  (corol·la amb 5 pètals lliures) l'hi va perfecte a la flor de codonyer”. Felicitats!

El codonyer fa unes flors solitàries, de 5 cm de diàmetre, blanques o rosàcies, amb nombrosos estams.
Floreixen: de març a maig.
Fruits: grans, grocs com si fossin peres grans, olor perfumat
Maduren: al setembre - octubre.
Conservació: A l'hivern en lloc fresc i sec.

El codony s'utilitza tradicionalment a la nostra cuina i com escriu Jaume Fàbrega en la cuina dels països del Magrib i els pobles del Pròxim Orient i escriu: "Potser les primeres receptes de codony són catalanes es troba recollit en el Llibre de totes les maneres de confit del segle XV" i, a la cuina catalana antiga, a La cuynera catalana, el trobem en plats cuinats, dolços i salses. 
Una fruita no excessivament dolça que dóna un bon contrast en molts plats. A CuinaCinc podeu trobar: la gelea, el ponche, el codony és una bona parella pel formatge, una suggerència en els plats de caça, una proposta amb l’ànecl'oca o el conill i també en el alguns peixos com el bacallà. Cuina tradicional i cuina innovadora. Codony, membrillo en castellà, marmelos en gallec que tant agradaven a Àlvaro Cunqueiro. Popular i rural per això he pensat en continuar aquest tradició i aprofito l’aniversari per portar-vos dues receptes més on el codony és protagonista, senzilles, econòmiques i molt bones.

Codony al forn
Els codonys són molt aspres per això quan els cuinen es transformen. La transformació més senzilla com diu Jaume Fàbrega la fa la comunitat sefardita de Turquia coneguts com brimbiyos al orno.

Ingredients:
1 codony per persona

Preparació i cocció:
  1. Preescalfeu el forn a 190º C
  2. Mentrestant netegeu el borrissol del codony amb un drap de cuina
  3. Emboliqueu el codony amb paper d'alumini i coure'l al forn a 190º C. (1h i 10' recordar que cada forn funciona diferent). Està llest quan està tou, controleu la cocció.
  4. Traieu la polpa amb l’ajuda d'una cullera, la grana i la pell les descarteu.
Aquesta polpa ens serveix per menjar-la sola. En aquest cas té moltes propietats guaridores per un mal de panxa és excel·lent, amb sucre, o amb sal i pebre com va deixar escrit en Santi Santamaria.
També pot servir com un dels ingredients per preparar la salsa de  l’all i oli de codony.

Proposta: si teniu llar de foc el podeu fer al caliu és excel·lent. Ho fem així quan estem a casa la mare i surt molt bo.
La manera de coure'l determina un gust i un sabor diferent. Recent un amic em va preguntar: "com cuines el codony per fer l'all i oli? La diferència era que ell el feia bullit i el que jo preparava estava fet al forn. 

Bon profit!!

All i oli de codony o All i oli d'Advent
Imatge actualitzada de l'all i oli de codony 2018 a l' Instagram de Cuina Cinc
Aquesta és una recepta familiar que feien a casa dels meus avis, la mare l’ha recollit i me l’ha ensenyat a fer, aquí us la deixo.

L'all i oli de codony és una recepta tradicional dels pobles de muntanya -dels Pirineus-, (L'Aragó, Catalunya i França) es prepara i es pren a la tardor i a l'hivern, tradicionalment les setmanes anteriors al Nadal, a l'Advent, fins que queden codonys.

L'Advent és el període litúrgic cristià, unes cincs setmanes abans de Nadal, i com escriu Joan Amades semblant a la Quaresma, en aquest període no es menjava carn. De fet, la mare m'ha explicat que a casa seva, la dels avis, la Nit de Nadal, al poble prenien bacallà amb all i oli de codony després d'haver fet dejuni tot aquell dia.

Com el farem? Consisteix en afegir al tradicional all i oli una fruita: un codony i una poma o una pera, també es pot posar una patata. En molts indrets de la franja i l'Aragó s’anomena ajiaceite
Ingredients:
  • 1 codony (es fa tan sols amb aquesta fruita però he afegit la poma com la fem a casa )
  • poma*
  • 1 ou (opcional, n'hi ha que posen jo no en poso)
  • 1 gra d'all sense el nervi: (cada una de les unitats que formen la cabeça de l'all. Podeu posar més d'un més si us agrada, prefereixo ser prudent amb l'all, només el perfum)
  • l'oli d’oliva verge extra el que admeti (aproximadament mig litre)
  • un pensament de sal
Preparació, cocció i elaboració:
  1. Netejar i coure un codony com l’hem explicat en la recepta anterior.
  2. Netejar i coure al forn o bullir la poma* o en el microones 3 minuts a màxima potència.
  3. Treure la pell i les granes.
  4. Posar el codony, la poma en un recipient prou ample perquè ens hi càpiguen tots els ingredients. L'ou, si decidim posar-ne. Afegim el gra d'all, l’all, sense el nervi, sinó cou molt.
  5. Un polsim de sal, passar pel minipimer i anem incorporant l’oli d'oliva a poc a poc o anem remenant si ho fem amb la mà de  morter.  
* La recepta clàssica de fruita només porta codony però es pot afegir una poma, o una pera, o una patata.

La Maria de Fígols, té 88 anys i com moltes dones del Pirineu, també fa aquest l'all i oli de codony i poma. L'he vist fer mentre fa les coses de casa en una cassoleta d'alumini, aprofitant l'escalfor de l' estufa de closca que té a la cuina, allà posa el codony i la poma, els bull, els escorre i tot seguit fa com us he dit.
Bon profit ¡
Consell: és molt important que tots els ingredients estiguin a temperatura ambient: l’oli, l’ou, la fruita (el codony i la poma).

Conservació de l'all i oli de codony: En un pot de vidre se'ns guarda a la nevera 2 o 3 dies però menjat a l'acte és més que bo.

Aquesta recepta és familiar i de tradició oral, però també l’he trobat recollida en receptaris antics de la cuina del Pirineu, en Jaume Fàbrega, en Santi Santamaria i en el Corpus Culinari Català també l'anomenen.

Excel·lent per acompanyar les verdures o sol amb una torrada. Ahir la varem menjar com aperitiu. Us agradarà molt!

Conservació: El codony es conserva 2 o 3 mesos en un lloc fresc i sec.
Abans era  costum guardar aquesta fruita en la roba de les calaixeres  pel  seu flaire tant delicat.
Estris: Batedora o morter, espàtules, ganivet, drap de cuina, safata, recipients.
Visitar: Als voltants de Tots Sants a Tremp es celebra la Fira del codony
Música: Manel. Aniversari

22 comentaris:

  1. Moltes felicitats!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! De fet, tots els reconeixements rebuts ens diuen el què del teu blog, fantàstic!!! Ja t'ho he dit en alguna altra ocasió, aquí hi ha un munt d'hores de feina, i es nota que ho fas amb il·lusió.
    Aquest any encara no he fet codony, de fet tinc una recepta ullada ja fa dies que està esperant que una servidora vagi a mercat a comprar els codonys, perquè a casa no hi han hagut mai codonyers.

    Petons, guapa!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies!! per estar, venir i compartir:))
      Estaré atenta perquè penso que prepararàs una ben bona... no sé, tinc una intuïció(?)
      Una abraçada gran,

      Elimina
  2. Desde lamardecuina tambien queremos felicitarte y no por los reconocimientos citados, que tambien, sino porque sabemos del trabajo de tu obra y del cariño con el que trabajas en ella. Saludos!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Que ilusión, sorpresa y que palabras más bonitas, las agradezco de corazón:))
      Seguiremos compartiendo y aprendiendo, Saludos y buena semana!
      Abraçada,

      Elimina
  3. Moltes felicitats. Encara que des del silenci, seguim totes les teves excepcionals entrades, carregades de bones informacions i sobretot per amor a la feina ben feta.
    Que compleixis molts més, parlant-nos de codony, de llibres, de festes populars o del que et vingui de gust, sempre és benvingut.
    Molts petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Això sí que és una gran una sorpresa: els meus amics del desert:))
      Moltes gràcies i me n'alegro molt que us agradi!
      Caram!! em sento una mica..tan sols puc dir gràcies per venir i seguir. Visito el vostre espai que sempre m'ha agradat,
      Molts petonts

      Elimina
  4. Per molts anys Fina!!! I per molts més et puguem continuar llegint!
    L'allioli de codony ja el coneixia, però no n'he menjat mai de codonys al forn!
    Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Mercè! Igualment, un plaer! Contenta de debò que hagis vingut:))
      T'agradarà l'hi dóna un gust més bo, (al meu entendre). Fins ben aviat,
      petons

      Elimina
  5. Amiga Fina:
    Un año bien aprovechado, ¡enhorabuena!
    El aroma del membrillo es suave, pero a pesar de ello se nos antoja que los estamos oliendo. Y es que tus fotos son maravillosas.
    All i oli de codony!, esto es nuevo para mí y tomo buena nota. ¡Qué original!, y seguro que tiene que estar bueno.
    He visto el video Aniversari, muy elegante. Pero se me escapa completamente. No me entero. Será que estoy caduco.
    Un saludo,
    Sebastián Damunt

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bona nit Sebastián,
      Que rápido me ha pasado deben ser los años!
      Muchas gracias por venir, por estar, compartir, acompañar y tu opinión.
      El vídeo del Aniversari lo puse porque es un grupo que me gusta. Manel, por el título, porque parece un cuento o una obra de teatro en la que aparecen personajes de aquí y de allá, o un camarero enamorado ?.. o un país de las maravillas.
      Te dejo un enlace:
      Muchas gracias:http://jenesaispop.com/2011/03/13/video-%E2%80%98aniversari%E2%80%99-de-manel/
      Saludos,

      Elimina
  6. Enhorabuena Fina, aunque yo te habría dado el primer premio. Tu blog es excepcional y muy entrañable. Los menbrillos me transportan a la infancia, junto a la cocina de leña. Por esta época del año, mamá asaba membrillos, castañas y boniatos. Besos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchas gracias, Pilar! Me han emocionado tus palabras, gracias des de el corazón:))
      Me puedo imaginar una cocina estupenda y aquel olor por toda la casa.
      Me gustaría que miraras la entrada de las croquetas y vieras el vídeo que puse para explicar este recuerdo que explica tu comentario...:los recuerdos que nos transportan a la infancia! Está muy bien explicado en la secuencia de la película Ratatouille.
      Aquí te lo dejo:http://cuinacinc.blogspot.com.es/2011/11/les-croquetes-de-la-mare-1.html
      Besos!!

      Elimina
  7. Felicitats!!!!! I espero que en siguin molts més!
    No se m'havia acudit mai que el codony es podia coure al forn... ho provaré, que em sembla una idea senacional! I amb una mica de sucre també deu quedar bo, oi?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies!!
      Si pots fes la prova, t'agradarà de debò:))
      genial amb sucre, si senyora!!

      Elimina
  8. ENHORABONA!!!! Gràcies pel tu i pel teu blog. M'agrada molt, fins i tot jo estiga fent dieta tota la meua vida. Una abraçada.
    Ja he vist que t'has passejat a vore la pricesa.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies!! Tota la vida podem estar a dieta, però els altres sentits els deixarem que gaudeixin igual si?
      M'agrada molt anar a l'espai de la princesa, ple de sensibilitat i bon fer,
      una abraçada!

      Elimina
  9. Moltes felicitacions per aquest primer aniversari, desitjo que siguin molts més. D'ara en endavant ja no t'escapes, ja estàs en el nostre blogroll.
    gràcies per les teves visites i comentaris.
    Recodonys!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies, Xesco!!
      Caram quin repte!! Poso tota l'energia però no disposo de prou temps,
      Ara tinc una entrada preparada,ja no em queden piles:)), tindrà que ser demà.
      El teu blog és dels bons, en quan refaci la llista, l'ordeni etc.. també t'incloure of course!
      Salut molta! fins aviat,

      Elimina
  10. que estigui tou o mig tou? al bullir. Oh al forn quina qualitat, exhuber això és de geni, permetem que et digui:

    'Ho 'Oh!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola David,
      Tou. És millor fet al forn, embolicat amb paper de plata i si pots millor al caliu.
      Que estigui tou... vol dir com si fessis els moniatos. Que no quedi cru.
      El codony triga estona a coure's.
      Fa poc, un amic de La Seu varem fer un sopar a casa i em va dir: com el feia que sortia diferent. Bullit queda amb més aigua al forn queda més sec..
      Qüestió de gustos :)
      Moltes gràcies!
      Has vist l'últim post? T'agradarà
      ratafia de codony

      Elimina
  11. A casa sempre n'he menjar d'all i oli de codony. L'àvia que va néixer a Balaguer el feia sempre i jo el continuo fent, sense ou. El codony bullit fins que comenci a estar tou i deixat escórrer bé.
    M'ha agradat la proposta de fer-lo al forn, ho provaré.
    Salut!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Nosaltres també. La manera de coure'l determina un gust i sabor diferent. Recent un amic em va preguntar: "com cuines el codony per fer l'all i oli? La diferència era que ell el feia bullit i el que jo preparava estava fet al forn.
      Trobaràs una gran diferència.
      Gràcies i que vagi de gust!
      Ja m'explicaràs. Finsaviat,
      Fina

      Elimina

Gràcies per venir i escriure la teva opinió. Respondré els teus comentaris amb molt de gust!