dilluns, 10 de juny del 2013

La Fonda Europa

Hivern 2023: 3.908 visites

"Parada i Fonda"
Algú, un dia, va dir: Si es tinguessin que anomenar els bucs insígnia de la Cuina Catalana hauriem de designar tres restaurants: Les 7 portes a Barcelona, El Motel Empordà a Figueres i la Fonda Europa a Granollers, fundada a l’any 1771, abans de la Revolució Francesa! és l'establiment més antic del país.  Sens dubte són els millors ambaixadors amb història actualment oberts de la Cuina Catalana.

Parlar o escriure sobre la Fonda Europa és parlar de tradició, d’història, cultura, professionalitat, de bon menjar, d'esmorzars de forquilla, dels mercats setmanals del dijous, a la Porxada; de l'elegància, del bon fer, de comoditat en tots els aspectes i en definitiva  trobar-nos com a casa. 


Ramon Parellada és l’ànima de la Fonda Europa. Va recollir a l'any 1988 el testimoni de 7 generacions de fondistes de la mateixa família amb 242 anys d’història. Quan la cuina no era fàcil, quan ser fondista era un ofici dur i no tenia el glamour d’avui, ni estava tant de moda. Estar i ser-hi cada dia! Va començar a ajudar i treballar de ben petit durant les vacances de l’escola i feia de “secretari” d'en Josep Pla. Quan devia aprendre!

Diu d’ell mateix  que va ser un fondista improvisat perquè era el quart fill de vuit i no era pas l’hereu! tot i què l’agrada molt menjar i l’entregent com escriu Vicenç Relats.

Per consell de la seva dona qui l’acompanya, ajuda i dóna suport va acceptar el relleu per mantenir el patrimoni familiar. Des de fa 30 anys, a més a més són propietaris del restaurant Senyor Parellada a Barcelona. 

A la Fonda Europa s’hi menja i s’està molt bé tens la sensació que la història, l’univers i els personatges que han format part  t’acompanyen. 

La Fonda Europa està lligada al mercat setmanal dels dijous, a La Porxada. Com altres poblacions de Catalunya on el mercat setmanal és molt important: Vic, amb la antiga fonda Cal “U”, Olot, Figueres. Les fondes, el dia del mercat feien la funció de Llotja. Eren punt de trobada on es feien les transaccions agrícoles. L'esmorzar era l’únic àpat del dia que funcionava per cadires lliures i no per taules. Clients i personatges coneguts han passat per la Fonda Europa: Josep Pla, Gato Pérez, Dalí, Tapias i una llarga llista fins i tot Carvalho, així doncs la Fonda Europa està plena de tradicions i anècdotes. 
En Ramon Parellada en una entrevista que li varen fer a la revista Vallesos descrivia així el significat de la Fonda Europa i de totes les fondes: ”Vol recollir el desig de continuïtat d’uns sabors, d’una civilització i també d’una manera de lluitar contra el que desapareix i s’acaba. Des de les fondes defensen aquest estil de cuina de fer país i també el concepte convivencial del nostre ofici, que és compartir la taula, les menges tradicionals- i la paraula.”  …/…Però si des d’una fonda vols fer somniar a la gent des dels  fogons i tens un cert compromís amb el país, no pots perdre mai de vista la mida de la butxaca d’aquest país. Jo em puc passejar la mar de tranquil el dijous al matí pel menjador de la Fonda Europa, quan hi ha 200 pagesos amb boina esmorzant tripa i peu, perquè els cobro deu euros”

Amb aquest ànim i el de preservar tot el que significa va impulsar l'associació Casa Fonda per reafirmar aquest referent de l'hostalatge català a banda d'hotels i pensions...i diu perquè nosaltres som un país de cases: pairals, de la vila, de barrets..."

Les picades, tant importants a la nostre cuina, els rostits, una cuina propera al territori, amb una magnífica horta, amb l'extraordinària mongeta del ganxet, el nostre caviar, bullida si pot ser amb l’aigua de Caldes, el blat, l'aviram, el porc, amb el port natural d'Arenys a uns 30 kilòmetres. 

La carta canvia dos cops a l’any: primavera-estiu i tardor-hivern. En Josep Pla hoste i bon client de la Fonda, deia: "La cuina d’un país és el paisatge posat a la cassola."
En Ramon Parellada, el director i tota la tripulació d’aquest gran buc insígnia està integrat per 35 persones. Distribuïdes a la Cuina: cuiners, caps de partida, ajudants de cuiners, recepció de mercaderies,”marmitons”; A la Sala: Els maitres, els cambres, els ajudants de cambrers; La recepció: Els caps de recepció i recepcionistes; El servei d’habitacions i la neteja; Els serenos i uns altres que cobreixen les vacances i els dies de festa. Les fondes no tanquen mai. Cadascuna de les persones que integra la Fonda fa que sigui el que és amb la seva professionalitat i el seu tracta amable i exquisit, sempre positius  i no el perden mai de vista encara que la Fonda estigui de gom a gom.
A la Fonda Europa trobareu esmorzars de forquilla cada dia i,  els dijous al coincidir amb el dia de mercat és el dia de més afluència. Es serveixen entre les 08:00 h. i les 11:00 del matí a unes 120 persones. 
Cada dia podeu trobar, el plat del dia, una paella diferent i uns fideus.
La Fonda Europa per moltes persones forma part dels llocs que han conformat moltes vivències i el gust per la bona taula i les bones menges, llocs entranyables on anava amb els meus pares i continuem anant. 
Un diumenge qualssevol d’aquesta primavera:

En arribar “la paperina de xips del xurrer” És una de les icones de la Fonda Europa. S'obsequia al client amb una bossa de patates fregides amb oli d’oliva i preparades pel xurrer del carrer de sota. Fruit d’una col·laboració. Les paperines on es presenten les patates ens volen recordar aquelles paperines que anaven a buscar a la caseta del xurrer que existia a tots els pobles. Es posen a les taules, als banquets o les festes com si fossin rams de flors, tenen 7 colors diferents: verd, lila, groc, vermell, taronja i blau.  Alegren i guarneixen les estovalles.

Paperina de verdures de Palou. Verdures de temporada perfectament arrebossades presentades en paperina

Kokotxes de lluç ibèriques, un plat nou, es fan a la planxa amb cansalada amb pernil ibèric. Un mar muntanya. Normalment aquest plat i altres plats petits com els calamarcets, gambetes, croquetes es presenten junts per fer “família” o "fer societat",  per compartir amb la idea de menjar junts, "jo menjo del teu plat i tu del meu".

Trinxat de patata, mongeta tendra i foie. Un trinxat de primavera en el qual es substitueix la col de l’hivern per la mongeta tendra. Producte Km. 0 Verdura de l’horta del Maresme amb un toc glamuròs de foie.

Espàrrecs verds a la brasa amb formatge Idiazabal. Els espàrrecs cruixents tenen tots els sabors, banda i banda, oli, sal i lamines formatge.

Tronc de lluç a la donostiarra. Lluç de “pinxol” de la millor qualitat. Es marca i s’acaba de fer al forn amb lames d’alls, bitxo, llimona i vinagre.

El pa es del Forn la Bretxa de Granollers dins de la filosofia de la Fonda Europa està establir llaços de col·laboració amb als productors i el resultat va ser un pa especial, diferent, amb molla i una crosta que es desfà i fa “crunch”. Resultat d’una llarga fermentació i, en conseqüència un pa més que excel·lent: en la seva textura, flonjo, cruixent però no dur.


Vi blanc, de la casa,  Marmellans Cooperativa del Montsant i aigua de Veri


Oli d’oliva arbequina de Ventalló 
Vinagre Estornell

Les postres estan en una carta petita amb una fotografia d'un angelet amb paraigües. Sabeu qui és?

Recuit de fonteta amb mel de rossinyols i rossinyols rehidratats amb la mateixa mel. Extraordinari són les meves postres preferides!! Bolets per postres!! Km 0. Aquesta recepta està a la carta des de fa 3 anys

I,  Tarta Tatin: galeta amb poma caramel·litzada amb emulsió de calvados i crema de llet, deliciós…

Cafès el Magnífico. Preparat especial per la Fonda Europa i el Senyor Parellada.
Per acabar, entre les molts records i anècdotes lligades a la Fonda Europa hi ha algunes molt especials lligades a moments difícils de la historia de la Fonda. L’avi de Ramon Parellada per la guerra portava menjar a la presó als seus clients que eren de tota mena, viatjants i treballadors de la fàbrica Roca Umbert.

Després, en la Guerra Civil va haver de marxar a París allà malvivia, però anava cada dia al Mercat de les Halles, a les 6 del matí, feia una llista de la compra del que necessitava per cobrir un menú d’un restaurant imaginari, i amb aquesta mena de il·lusió amb aquest somni va aguantar un  any. Perquè a tots ens calens somnis i il·lusions per tirar endavant.

Un llibre: El llibre de les Picades de Ramon Parellada 
Sebastián Damunt, amic i autor del blog Libros de Cocina i Gastromia va escriure un post d'aquest llibre es pot llegir aquí. La imatge del llibre és de Sebastián, ara, de la seva família.

Web: La Fonda Europa
Carrer Anselm Clavé, 1 Granollers
938 700 312

La gent encara li diu l'antiga  carretera de Barcelona a Puigcerdà per anar a França
Agrair al director, el temps, les explicacions i la documentació per poder arrodonir aquest post. Gràcies!  

18 comentaris:

  1. Visita obligada parece, sin duda en cuanto pueda hare una escapada. Desde luego, los dueños sin duda quedaran contentos con el resultado de tu articulo...
    Se nota el mimo y el cariño que sientes hacia el....Probaremos esas patatas fritas y las judias.....

    Y para dormir, imagino que también lo recomendaras. Cuidate

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon día, Plared,
      :)) Espero que les guste. A ver, Cómo dices lo he preparado con todo el afecto. Os gustará todo. Ya me contaras. Muy cerca tienes el Montseny (Parque Natural y reserva de la Biosfera), el Maresme y Barcelona!
      Y, para dormir, que te voy a decir, pues las habitaciones tienen el premio FAD de interiorismo.
      Abraçada,
      PD: Tenia pendiente este post y gracias a tu pregunta, finalmente lo hice!!

      Elimina
  2. Fina; Una passejada per la Fonda Europa, molt detallada. No hi he estat a la fonda Europa, però sí a cal Senyó Perellada del carrer Argentería de Barcelona. El llibre de les picades vaig trovar-lo a Casa Gisbert del carrer Sombreres, on encara fan els fruits secs torrats amb llenya, el tinc signat per ell mateix.
    El "post" de Casa Gisbert que vaig fer, aquesta és l'adreça on pots mirar-lo.
    http://menjadebacalla.blogspot.com/2009/12/casa-gispert-mestres-torradors-1851.html
    Salutacions Fina¡¡ :O) :O)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Josepb Molt bon dia!
      El Senyor Parellada està molt bé. A vegades si han vingut amics de fora i no podem anar a Granollers anem al carrer Argenteria. Que t'haig de dir doncs una meravella. Aquella zona m'encanta.
      Conec la botiga que em dius!
      El llibre pendent! Quina sort i que bé que el tinguis dedicat:))
      M'agrada com descriu en Ramon Parellada "les picades", l'essència del plat però que queda com invisible.
      Per la nit, en quan pugui, llegiré l'enllaç que has posat. Gràcies per compartir!!
      Un bon dia!!:))

      Elimina
  3. LUNES, Día 10 de Junio de 2013
    Amiga Fina:
    Desde luego no nos decepcionas, cada entrada tuya es un capítulo a repasar detenidamente y agradecer la información y detalles. ¡Hasta un libro tengo ya anotado para buscar, EL LLIBRE DE LES PICADES!
    Cierto que, en mi época de Masnou, unas veces en bici y otras ya con la Montesa llegué –vía Alella y Vallromanas- hasta Granollers donde se aprovechaba para hacer un buen almuerzo en el Hotel Europa, que ya era famoso.
    La paperina, las kokochas, el trinxat y los espárragos a la brasa que nos muestras, consiguen que lamente de verdad la distancia que me separa de Granollers.
    Nuestro ya común amigo Josep Garcia Fortuny, cuando vio en Revistas antiguas que tenía el número 2 GASTRONOMIA (1937), me rogó que le enviara una copia para su archivo. Te envío las páginas centrales –aparece el Hotel Europa de Granollers- para que las añadas a tu documentación.
    Agradeciendo una vez más el poder disfrutar con tus trabajos, un saludo,
    Sebastián Damunt

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon dia, amigo Sebastián,
      Que feliz leer tu opinión y que te guste el post de la Fonda Europa! Muchísimas gracias!!.
      Como le he dicho a Joseph, (comentario anterior), el libro de las picades, y cómo las define su autor: "l'essència del plat però que queda com invisible". El toque definitivo que transforma..el plato.
      Si quieres, lo compro y te lo envío.(nos escribimos)
      Muchísimas gracias por todo lo que me envías y de nuevo, decirte lo feliz que me ha hecho leer tu comentario. Merece la pena!!
      A veces, los posts, que me gustan más son los que más vueltas les doy hasta que consigo unir las ideas y, por querer hacerlo lo mejor posible. Tu opinión es muy importante. Que más puedo pedir! Gracias,
      PD: Las bicis! y, la Montesa, mi hermano, tenia una!!

      Elimina
  4. Quin post més ben treballat..!!. M'ha encantat, tot i q t'has deixat una anècdota... :)

    "el molt famós bloguer Ricard Sampere, va organitzar allà el seu sopar de noces..."

    Bé... Ja veus q lo de famós bloguer ho dic en broma, però lo del sopar allà, si que és cert i va ser un èxit.

    I això q els q ens casavem, no teniem altre relació amb Granollers que ser clients de la Fonda. Però abans jo anava molt per allà a sopar i tb esmorzars de forquilla.

    ResponElimina
    Respostes
    1. M'ha agradat molt llegir el que has escrit Ricard!!
      Gràcies
      Que bo!! i, "mira que vaig mira si tenies un post dedicat":))
      Segur que va ser un èxit!
      M'has fet somriure que divertit! i quina coincidència!
      Doncs, es pot anar a un aniversari també.
      Fins ben aviat i "Sense presses"

      Elimina
    2. No tinc pas post... :)

      Em vaig casar ja fa molts anys. I en aquells temps no hi havien blogs. Això del blog, ho vaig començar a 2009, quan ja estava descasat i tot.

      Però l'èxit ho dic perquè que era una època en que es començava a treure pit, en el sentit de "jo faré un àpat de noces, més car que ningú"... o ... "nosaltres posarem llagosta..". I nosaltres vam dir, farem un àpat "normal", sense res cridaner. I sé de cert que va agradar i sorprendre... I a un preu "just".

      Però si que he de tornar a la Fonda Europa.

      Elimina
    3. :)) Gràcies, Ricard pel comentari-confiança.
      És un molt bon lloc.
      Vaig rebre un correu d'una persona de fora de Catalunya. (Que em va seguint)
      I em va dir que si podia recomanar-li un lloc amb habitacions y que tingues restaurant amb les següents condicions: no fachion, "no gent guapa", un lloc correcte, Cuina Catalana, preu raonable no més lluny de 30 km de Barcelona....
      De la Fonda Europa sabia segur que trauria post. Anem sovint. Em va dir que faria la reserva a l'espera del post.
      Ja ho veus!

      Elimina
  5. Dues grans recomanacions, tot i que em decanto més pel Senyor Parellada!
    Acabo de descobrir el teu blog i m'agrada molt: ja tens una nova seguidora :)
    Fins aviat!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon dia, Montse!!
      Moltes gràcies.)) Doncs molt rebé, perfecte. Aquí, el teu espai per quan vulguis.
      Bon cap de setmana!

      Elimina
  6. Holaaaaaaaaaaaaaaa!!qué tal!!
    Acabo de ver tu comentario!
    Sí, cambié de dominio, ahora la nueva dirección es:

    http://www.elsaberculinario.com/

    Ya no te perderás ninguna actualización!!
    Un gran abrazo!!
    El Saber Culinario

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, Tomas!!
      Muchas gracias.
      Buen fin de semana!!
      Una abraçada:))

      Elimina
  7. Ha de ser tot un plaer fer un àpat a la Fonda!!!
    Gràcies!!!
    Per cert, em sembla que m'he perdut varies entrades, em poso al dia!!! i m'he subscrit per mail per no perdre'n cap més!!!
    Una forta abraçada!!!

    ResponElimina
  8. Hola Gemma,
    Un plaer noia. No us el perdeu!! Us agradarà de debò:))
    Una forta abraçada:))
    Bon Sant Joan!

    PD: Moltes gràcies per la subscripció. També veig el que vas publicant:))
    Fa uns dos mesos que fe fet el facebook de CuinaCinc. És pàgina em varen aconsellar que fos així. Per si vols fer una ullada.
    Haig de fer el perfil biografia per poder comentar en altres de moment el que puc fer és compartir.

    ResponElimina
  9. Hola Fina,

    Jo hi vaig molt sovint a la Fonda. Al treballar a Granollers, és un dels restaurants que utilitzo habitualment per motius de feina. No hi ha setmana que no hi vagi almenys un dia. És un valor segur. No m'han fallat mai.
    Gran lloc també per anar-hi a fer esmorzars de forquilla.
    En una ocasió, amb una colla gastronòmica lligada al món del cava, vam fer un esmorzar on vàrem degustar tota la carta sencera. De les 10 del matí a les 16 h. Va ser excepcional !!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bona matinada, Ramon,
      Ets un bon client.
      Fonda Europa és tot el que dic al post i molt més!
      Gràcies per venir i gràcies pel comentari.!!
      Caram!! que contents sortiriau, fantàstic!
      Bona jornada! i fins ben aviat,

      Elimina

Gràcies per venir i escriure la teva opinió. Respondré els teus comentaris amb molt de gust!