diumenge, 20 de novembre de 2011

Mongetes del Ganxet a la manera de la "yaya".

Visites novembre 2017: 9.525
La mongeta del ganxet és una mongeta blanca de forma arronyonada, molt ganxuda i plana. Amb una pell rugosa, però una vegada cuita és molt fina. Amb gustos que ens recorden al temps que estem, la tardor

S’identifica amb el paisatge, amb flaires de moniato i castanya. Sembla mantega és molt suau i bona. Es pot menjar calenta o freda simplement amb un a raig d’oli n’hi ha prou,  no li cal res més.

També és coneguda amb el nom de mongeta fesol i filaire, nom que es manté en algunes localitats. La qualitat i característiques d’aquesta varietat de mongeta ha fet que sigui reconeguda com a DOP
Aquesta mongeta va venir de Amèrica Central, a través dels “indians”, entrant pel Maresme. Amb el temps aquesta mongeta es va encreuar amb altres de no tan bona qualitat. Fins que quasi es va perdre. Val a dir que en alguns pobles de Catalunya i de l'Aragó, molts pagesos la varen conservar, any darrera any, com un tresor. Aquesta afirmació no l'he llegida l'he viscuda.:))

Llavors, va venir un llarg procés de recuperació i, selecció gràcies a un equip de l’Escola d’Agricultura de Barcelona  i  la UPC. La mongeta és una realitat des de 1992, amb certificació DOP  i el reconeixement del Moviment SlowFood 


La mongeta del ganxet com altres llegums, acompanyada de col o altres verdures constituïa la menja bàsica de les cases de pagès, tant és així, que en algunes pobles de la franja el dia que havia mongetes deien: “hoy ponemos comida”.  

Aquest plat, després, en temps de bonança es va acompanyar de botifarra, convertint-se en una icona dels plats típics de Catalunya què ha anat evolucionant gràcies a la feina dels restauradors que han sabut convertir-les en una plat amb moltes possibilitats: en amanides delicioses a l'estiu, acabades de treure de l'olla són tan bones! amanides amb un fil d'oli d'oliva extra verge que no els hi cal res més, també són bones amb bacallà esqueixat, l'empedrat, amb cloïsses, passades per la paella amb una mica de cansalada, amb botifarra, amb carxofes o bolets. Diferents propostes que podeu trobar aquest dies en les Jornades Gastronòmiques del fesol del Ganxet al Maresme fins a al 31 de desembre. 

Escric una recepta molt fàcil de fer, la feia la meva iaia, la mare, la fa quan arriba aquest temps i ens agrada molt. Podeu trobar una versió semblant a la Gastroteca.
Els ingredients: ( 4 ó 5 persones)

500 gr. de Mongeta del Ganxet D.O.P
180 gr. d’orella de porc
180 gr. de morro de porc
1 trosset de xoriço de bona qualitat
1 cabeça d’alls 
Sal i pebre molta al moment

La preparació i cocció:
Si les mongetes les compreu ara, en aquesta època de l’any, no caldrà que les poseu en remull la nit abans, són tant tendres que es desfarien. 

Comencem rentant en compte les mongetes, i les carns.

Posar en una olla ampla, les mongetes, el morro, l'orella, la fulla de llorer, la cabeça d’alls, salpebreu, (el xoriç posar 10 minuts abans d’acabar la cocció, això al gust), cobrir amb aigua freda tots els ingredients, uns dos dits. Encendre el foc i el posar alt, fins que bulli, una vegada bull, baixar el foc, deixar coure uns 20 o 25 minuts anar controlant, no us despisteu¡¡. 

Reposar 5 minuts tapat amb un drap. Tot seguit emplatar.
Teniem a casa un negre que varem portar de França, ens ha acompanyat molt bé amb el menjar d'avui, un dissabte com si fos festa! 

Tot plegat està molt bo.¡¡


Aquest va ser el bon vi que varem acompanyar amb les mongetes. Els caps de setmana ens regalem alguna cosa especial i a l'estiu varem ser-hi uns dies a la Bourgogne i varem comprar uns quants vins:))

Bon profit¡¡ 
Els estris: Olla, escorredor, cullerot.
Visitar: La comarca del Maresme. Les mongetes són DO d'aquesta comarca podem maridar amb un DO Alella una vinya entre el mar i la muntanya.
Post actualitzat febrer 2013

Amb aquesta recepta familiar de la yaya i la mare col·laboro amb el Recetario Mañoso del mes de novembre de 2014 dedicat a les alubias i del que és amfitrió el blog Cangrejo GrandeFeliç de recuperar aquesta recepta. Una gran feina que fa aquest grup per la Cuina Aragonesa.
Les mongetes és un bon acompanyant del  Bacallà esqueixat - Esqueixada









Mongetes del Collsacabra amb botifarra del perol













Empedrat amb mongetes
















Els cigrons a la manera d'en Pep










Amanida  de quinoa, llenties i salmó fumat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per venir i escriure la teva opinió. Respondré els teus comentaris amb molt de gust!