dissabte, 13 de juliol del 2013

Vichy Catalán. Crema de meló amb Vichy Catalán i encenalls de pernil ibèric

Estiu 2023: 3.130 visites

L’aigua mineral Vichy Catalàn havia de tenir un post a Cuina Cinc. Si més no perquè és la meva aigua preferida, bombolla justa, digestiva, et posa a "puesto" (malgrat els lingüistes, ens entenem) i et retorna quan no et trobes bé.  La beguda que no falta mai a casa. Preferida a qualssevol altre refresc. Deliciosa amb una rodanxa de llimona.
Aquesta aigua mineral-medicinal, emblemàtica, mítica europea, hipertermal, bicarbonatada sòdica, i que brolla a 60 º C de manera natural en una font que està a dins del Balneari de Vichy Catalán, a Caldes de Malavella. (Vaig tastar-la a aquest temperatura dissabte passat). Té moltes propietats i minerals, fluor i afavoreix entre altres funcions, el sistema digestiu. Bona per la salut, com va descobrir el seu fundador, el Dr. Modest Furest qui va decidir crear la primera planta embotelladora i posteriorment construir el Balneari Vichy Catalán – edifici d'estil neomudèjar, meravella del modernisme català del segle XIX– per poder gaudir de les excel·lents propietats pel consum i termals d’aquest aigua fantàstica per la salut.

Estudis posteriors al del Dr. Furest han confirmat i ampliat totes les seves propietats i qualitats: A l’any 2004 la Revista The Journal of Nutricion va publicar un estudi dirigit per la Dra. Vaquero on va concloure els beneficis del consum de l’aigua  sobre la salut cardio vascular,  ajudant a reduir el colesterol. És bona i adequada en l’època de la menopausa perquè redueix el colesterol i per tant redueix el risc cardiovascular constatat després  dos mesos de consum. 
Trobareu moltes publicacions sobre les propietats i qualitats de les aigües minerals en la web i molt recentment en el llibre de la Cuina dels Cartells Modernistes dels xefs Carles Gaig i David Heras hi ha un estudi del Dr. Codony on es descriuen les propietats i aportacions  dels elements minerals de les aigües del Grup Vichy Catalán amb les  precioses imatges del llibre La sabiduría del agua de Masuru Emoto

Nota de Cata: Les seves qualitats  organolèptiques es gaudeixen millor fresqueta. Bombolles de mida mitja amb carbònic afegit. Al nas salina, lleugerament terrosa i iodada. A la boca es lleugerament amargant, pel seu contingut en sodi,  bicarbonat, clor, potassi i liti. 

Harmonitza amb qualssevol plat i si és consistent perfecte.

Els balnearis amb aquest tipus d’aigua són molt recomanables per les seves propietats balsàmiques i tranquil·litzants.
Des de el punt de vista de la restauració no cal dir totes les possibilitats que tenim a la cuina. Vichy ha impulsat i recolzat la gastronomia i la restauració. Podeu trobar a la pàgina web moltes possibilitats pel receptari.

En l'acte que es va celebrar amb motiu del 125è aniversari d'aigua Vichy Catalán, reconeguts xefs varen expressar el seu reconeixement per aquesta aigua mineral:

Santi Santamaria deia: "l'aigua és essencial per cuinar bé, de forma màgica" i l'aigua Vichy Catalán és magnifica "per cuinar les verdures", imprescindible "en els àpats" i, a més, "afavoreix i estimula la digestió",  "l'aigua és universal, com la cuina i l'essència de l'home". 

Carme Ruscalleda, la xef que en els seus llibres sempre descriu i precisa el tipus d' aigua, orgullosa i contenta. Destaca les arrels santpolenques del fundador de Vichy Catalán, el doctor Modest Furest, que de ben segur "va planificar la creació de l'empresa i el seu desenvolupament posterior des de Sant Pol, el meu poble". 

Mey Hoffman; la xef va agrair el recolzament que sempre ha "ha donat Vichy Catalán al sector de la gastronomia i en especial a les escoles de restauració". Hofmann, també ha explicat que molts dels seus plats, "com algunes especialitats amb salmó, la crema de pastanaga i d'altres" els elabora amb aigua de Vichy Catalán. 

Joan Roca, del Celler de Can Roca va recordar la "gran sensibilitat que sempre ha tingut Vichy Catalán envers el sector de la restauració". Com a exemple d'aquest compromís, Roca va explicar que el primer concurs de cuina que vaig guanyar, l'any 1993, estava patrocinat per Vichy Catalán".

Ferran Adrià va destacà la seva relació personal i professional amb Vichy Catalán ve de lluny, atès que és "una firma que sempre ha ajudat al sector de la cuina i la restauració, fins i tot en moments difícils, a principis dels anys 90, quan ningú ho feia". 

Les aigues minerals són importants en la cuina i en les cartes de molts restaurants. Tant és així que a Barcelona, el colmado Quilez té en la seva botiga més de 200 varietats d'aigues d'arreu del món.

Vichy Catalán, a través de les seves etiquetes, ha fet homenatge a artistes de diversos àmbits com Dalí, Gauguin, Mozart, Gaudí, Bécquer, Albéniz o  obres literàries com El Quijote i El Cantar del Mío Cid, o un  homenatge als  violins Stradivarius, la Sagrada Família o l'Estàtua de la Llibertat. I ara,  des de fa un mes l’etiqueta commemora el 160 aniversari del naixement  del fundador de la marca i de l'empresa, el doctor Modest Furest i Roca. 
L’Aigua de Vichy s’ha adapta als nous temps, es reinventa podem trobar-la amb llauna de 0,33 ml, amb una  tapa de plàstic biodegradable i  reciclada que protegeix el contingut i preserva el gas natural de l’aigua. Al costat de l’aigua altres refrescs sense sucres i additius, baixos en calories: Vichy Catalán Genuina, Vichy Catalán Lemon, Vichy Catalán Plus amb sabors Llima-llimona, Menta i la Premium Tonic Water by Vichy Catalán. Tots fets amb l’aigua Vichy Catalán. Podeu veure el recent vídeo del programa valor afegit on el conseller delegat de Vichy Catalán, Joan Renart aposta per la innovació.
Per acabar una anècdota, pendent de confirmació: Vaig llegir o escoltar què …:”En una de les darreres gires dels Rollings Stones, a Espanya es varen allotjar al Parador de Santiago. La persona que encarregava de la intendència de “les seves majestats” va demanar aigua Perrier. No en varen trobar i els hi varen oferir Vichy Catalán. Els hi va agradar molt i sembla que és la seva preferida!

Bon profit! I els que l’heu tastat  ja sabeu perquè ho dic!
Dia mundial de l'aigua
Llibre: Aguas del mundo. Sommelier Faustino Muñoz. L'aigua ha estat i és essencial i vital en totes les cultures i la història: Els àrabs, varen dissenyar una arquitectura i jardins al seu voltant; orientals, occidentals saben del seu tresor. Som un 70 % d'aigua.

La recepta: La crema de meló amb aigua de Vichy Catalán i encenalls de pernil ibèric és del senyor Jaume Subirós del Motel EmpordàUna proposta, un clàssic que ve molt de gust amb aquesta calor i entre els seus ingredients hi ha el Vichy Catalán:

Ingredients (per 4 persones)
  • 1 meló de València
  • 200 cl de crema de llet de bona qualitat o llet evaporada per fer-la més lleugera
  • 200 cl de caldo vegetal amb un os pernil 
  • 250 gr. de pa de motllo (sense crosta)
  • ¼ de litre d’aigua de Vichy Catalán
  • 2 c/s d’ametlla en pols *
  • Sal, oli d'oliva verge extra i vinagre
Encenalls de pernil ibèric: 150 gr.

c/c = cullera de cafè  
c/p = cullera de postres
c/s = cullera de sopa
 

Preparació:
Fer un brou vegetal (porro, una branqueta d'api, pastanaga i ceba) amb un os de pernil petit. Posar tot en fred quan comenci bullir 15' a 20'. Si convé traieu el greix i escumeu. Deixeu refredar.

Trinxar la molla del pa i afegiu la crema de llet. 
Netejar el meló, la pell i les pipes. Reservar una mica del meló per fer boletes per la presentació. 

Posar dins de la batedora: els talls de meló, el pa sucat amb la crema de llet, el caldo. Afegir la farina d’ametlla. Rectificar d’oli, vinagre i sal al vostre gust. Afegir l’aigua de Vichy Catalàn. Passar per la batedora. Deixar refredar.

Presentació
Posar en un plat fondo. Presentar amb boletes de meló i els encenalls de pernil ibèric!
Bon profit!
Fira del meló a Artesa de Segre per Sant Bartomeu

Buscar alguns productors que tenen cura en tot el procés de producció per aconseguir uns melons varietat de València de gran qualitat.

Us agradarà veure el post dedicat al meló: L'origen, el producte, el cultiu, les varietats, les propietats, possibilitats a la cuina i la recepta Els tres colors del meló, i el post dedicat al Motel Empordà:












Altres sopes fredes que venen de gust:
Sopa de síndria i tomàquet amb ricotta la més visitada dels estius 9.514 juliol 2016









Crema de pomes àcides i api-rave, elegant





16 comentaris:

  1. Mooolt beeee Fina,m'encanta!!!genial aquest post!!amb aquesta caloreta be molt gust un vichy catalan,amb la rodanxeta de llimona o potser un vichy catalan "senyoret",en llauna i la llimona incorporada!!!enhorabona!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies, David!! per la teva opinió amb plus! Un bon dia:))

      Elimina
  2. Gran fan del Vichy Catalán soc.... :)

    Mai l'he fet servir per cuinar, però s casa mai en falta. És una de les dues aigues que es gasten a casa... Vichy Catalán i la de Caldes de Boi "La font del Bou", tot i que darrerament aquesta em costa més de trobar.

    Salut!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Ricard també soc una gran fan de l'aigua mineral Vichy Catalán!! Farem un club de fans:))
      A la pàgina web trobaràs moltes propostes i molts xefs han fet propostes molt interessants. Pa, cremes, verdures.
      Però no hi ha res que superi per mi que un vas fresquet de Vichy Catalán!!amb una rodanxa de llimona. Gràcies i bona setmana!

      Elimina
  3. Amiga Fina:
    Con este post “rizas el rizo”, o quizá “más difícil todavía”. La foto de “La crema de meló amb aigua de Vichy Catalán i encenalls de pernil ibèric” es perfecta de colorido y buen aspecto, pero, para mi gusto, de difícil maridaje. Cierto que hay gustos y momentos para todo.
    Claro que a mí, de entrada, las sopas frías no me entusiasman y esto predispone mi opinión, haciéndome imparcial.
    En casa no bebo Vichy por la sencilla razón de que me gusta fresquito y recién destapado. Pero en mi centro de trabajo –o sea la otra mitad de la jornada- es mi única bebida entre comidas. Tengo una botellita de medio litro en el frigorífico y voy consumiendo. Si se atrasa, descorcho una nueva.
    Vichy Catalán, Fragmentos. Modesto Furest y Doctor Gelabert. Gerona 1891.
    Vichy Catalán, Memoria. Dr. D. José Gelabert Caballería. Barcelona 1901.
    Como ves, Vichy Catalán también está presente en mi listado.
    Aunque, después de repasar nuevamente tu entrada, ya casi me están dando ganas de probar la sopa. Pero eso sí, sin el Vichy, que lo dejaría, bien fresquito, para otra ocasión.
    Un saludo,
    Sebastián Damunt

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon día, Sebastián,
      Muchas gracias.
      No puedo convencer ni sugerir si de entrada no gustan las sopas o las cremas frías. Todo son gustos respetables.
      Un amigo de mi padre le gustan tanto las sopas (calientes) de caldo que las toma igual en el mes de agosto que en enero. Todo son gustos respetables:)) Pero, (hay un pero). Si te fijas o te puedes imaginar si hacemos la crema el sabor dulce del melón predomina y cómo primero puede no convencer si?. Bien, entonces al añadir el Vichy le da ese toque "saladito" que nos equilibra el plato.
      Te la sugiero y después comentamos, vale?. Además el autor de la crema de melón y su establecimiento son un referente: Innovación y tradición en la Cuina Catalana.
      La Biblioteca de Sebastián es garantía para todos siempre nos amplía con tu generosidad! Gracias:))
      Quizás un día escribes un post que agradeceríamos los que te seguimos:)) con esta información!!
      Saludos, buena semana!

      Elimina
  4. Fina; Et comentaré aquesta entrada, en un altre moment, doncs tinc moltes coses que explicar al respecta. Aquesta entrada és una "passada"... Ja t'ho explicaré.
    Salutacions Fina¡¡ :O) :O)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Josepb, per venir i comentar!!
      Atenta estaré! Bona setmana!

      Elimina
  5. Fina, així vas estar al costat de casa!!! Jo visc al poble del costat de Caldes!!! que bonic, oi, el balneari?
    Jo no en soc massa fan, bé, de tot allò que porti gas, però reconec que és una beguda excel·lent! Un bon homenatge, moltes gràcies! Jo, que el tinc tan aprop, a vegades em dóna la sensació que és el balneari oblidat de Catalunya, no ho ser, potser és una sensació, que li manca renom, però no és cert, val la pena!
    La sopa m'encanta. La provaré!
    Bona setmana, guapa!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon dia, Gemma!
      No sabia que estaves tant a la vora:))
      Veus un bon lloc per quedar:))
      Els Balnearis, em sembla que després d'un temps d'estar fora dels circuits turístics, des d'un temps cap aquí són una molt bona i atractiva oferta de lleure.
      Associant el benestar, les cures, els tractaments i una cuina excel·lent. (reunions esportives i de feina trient aquest llocs)
      El mateix edifici és preciós al costat d'un entorn immillorable, les platges quasi al costat, es respira serenitat.
      Bé, Girona ho teniu tot!! Girona està de moda:))
      Però hi ha una cosa que m'he oblidat: les persones que fan millor els llocs!
      Un bon dia,una abraçada i fins ben aviat!

      Elimina
    2. Si, visc al costat, és el següent poble, de fet per camí de carro hi he anat caminant moltes vegades, una hora. I si, estaria bé un dia conèixe'ns.

      Bé, ja t'he parlat d'un altre balneari de la zona, el de Santa Coloma de Farners, els que van crear fa uns anys el famós centre lúdic termal Magma, a l'estil Caldea d'Andorra, tot i que no hi ha anat mai a aquest centre (estaria bé que fes un post dedicat a aquest altre balneari, no?)
      Moltes i moltes gràcies per tota la informació que n'has donat, és un tipus de turisme també molt atrectiu, i està bé donar-lo a conèixe'l, segurament que hi ha molta gent que no associa el Vichy Catalán amb el balneari de Caldes. N'és un orgull!!!
      Una forta abraçada i, si, fins aviat!

      Elimina
    3. Per cert, ja t'he votat!!!! que hi hagi molta sort!!!! :)))))

      Elimina
  6. Moltes gràcies, Carles
    Aquest el cap de setmana llegeixo i miro la teva web: com va i què s'ha de fer posar-ho. Si tinc alguna dubte us ho pregunto.
    Merci i bon cap de setmana,
    fina

    ResponElimina
  7. I can read all the opinions of others as well as i gained information to each and everyone here on your site. Just keep on going dude. Check over here:
    토토
    경마사이트
    온라인카지노
    토토

    ResponElimina
  8. Nice information is given in this article. Thanks for sharing your thoughts with us. Now its time to avail https://signatureshopfitters.co.uk for more information.

    ResponElimina
  9. I am very happy to read this one. The Journal of Nutrition published a study led by Dra its really amazing and interesting. Now it's time to avail Baby Liquid Soap for more information.

    ResponElimina

Gràcies per venir i escriure la teva opinió. Respondré els teus comentaris amb molt de gust!