divendres, 27 de juliol de 2012

Una sopa freda. Sopa de síndria i tomàquet amb ricotta

Quan vaig escriure un dels post més entranyable d’aquest blog vaig saber que iniciava un viatge que seria un llarg camí. Si  els deus ho permeten.
Allà trobareu informació més detallada d’aquest plat: els seus orígens, varietats o d’on ve la paraula sopa. El món de les sopes ens reconcilia amb el nostre origen.
Jaume Fàbrega en “Totes les sopes” escriu què és probablement el menjar cuinat més antic de la Humanitat. Té el seu origen en el Neolític. L’autor escriu què és un aliment imprescindible.  Podem trobar sopes d’arreu del món. Algunes fàcils i també ràpides.
.
Josep Pla a El que hem menjat va escriure que un país civilitzat i alimentat es caracteritza per les seves sopes. 

Santi Santamaria va deixar escrits i relats meravellosos. Ara, quan estava començant a redactar aquest post rellegia el que ell havia escrit i, sincerament em continua emocionant. 

En aquella primera recepta de la sopa sabia que en aquest blog en sortirien moltes. Perquè les possibilitats d’aquest primer menjar de l’home són infinites i com deia en Santi de les sopes podriem escriure un tractat per acabar consultant Antoni Carême referència quasi  científica del tractament de les sopes, caldos i fons  i,  a més a més perquè les sopes m’agraden totes i de totes les maneres sempre que hagi un ingredient molt especial: l’estima. D'aquesta manera tot serà més fàcil i ens farà més feliços.

La sopa és més que un aliment: hi ha sopa pels viatgers cansats, sopa per l’ànima, sopa reconstituent, sopes dolces per les postres, cremes de primer, sopes refrescants, sopes del món. Tenim si volem una sopa per cada dia i, ara, és temps de sopes fredes
Aquest dies hi ha molts articles i programes que en parlant i  els magazines dedicant moltes seccions: les sopes refrescants d’en Pep Nogué en l’Espai del Consum,  les sopes fredes de Nando Jubany,  les sopes preparades a la nevera el súper, les receptes de sopes fredes dels blog  libros de cocina y gastronomia en el seu últim post ens presenta a més del llibre la recepta del salmorejo d'un dels millors restaurants de Còrdovasopes als restaurants i, a les cases.

És tant ampli el món de les sopes que hi ha monografies. El llibre de les Sopes fredes i calentes de la cuinera Mariona Quadrada n'és un exemple.

La gran sopa de l’estiu és sense dubte el gaspatxo però aquesta la deixarem per un altre dia. És cert que hi ha tants gaspatxos com cuiners, cases i territoris. L’origen d’aquestes sopes fredes les hem de trobar en la cultura mossàrab i les feines del camp que l'han acompanyat. Cuina de reciclatge. Sopes fàcils, rapides i refrescants per passar el calor de l’estiu

Al costat  del gaspatxo  tenim sopes fredes com el famós ajoblanco. La sopa o crema de meló,  el fantàstic salmorejo de la cuina cordovesa.  Quan vaig escriure el post del pa amb tomàquet vaig dir que era un altre manera de menjar-lo. Senzillament deliciós. La clàssica Vichyssoise, les cremes d’altres cultures com la crema de remolatxa. La crema de carbassó, les cremes d’autor i innovadores com la crema d’arrel d’api i poma àcida dels xefs  Javier i Sergio Torres del Restaurant Dos Cielos.

La sopa que avui us porto podria ser perfectament una sopa italiana. Diré que és senzillament mediterrània. He buscat el seus orígens i no ha sigut fàcil. He trobat una sopa semblant en el llibre de Jaume Fàbrega: “Totes les sopes”; o  Ferran Adrià també ens presenta aquesta sopa semblant; la clàssica sopa de tomàquet  de la cuina anglesa o una adaptació de la cuina italiana?

Per fer aquesta sopa ens caldrà aquests productes:
La síndria:  La fruita més refrescant de tot l’estiu, econòmica i poc calòrica: fantàstic!!
Quan tancava aquest post una publicitat de Carrefour diu que la síndria negre la podem trobar avui a 0,35 € !!a quin preu l’hi ha pagat al pagès? Si no hi ha ni per l’aigua!. Ahir a la Boqueria el preu de la síndria era de 0,99 €/kg a 1,25 €/kg 
Nom Xíndriasíndia, meló d’aiguameló d’Alger o meló de moro.
La síndria pertany a la família de les cucurbitàcies com el meló. És originaria d’Àfrica, molt valorades a Egipte i introduïdes a Europa al s. XIII. A Florència, el dia 10 d’agost, Sant Llorenç, patró dels cuiners, es celebra la festa on es menjar molta síndria. 

Cultiu: països de la mediterrània com Grècia, Itàlia, Turquia i Espanya (Almeria i València)

Varietats: N’hi ha moltes varietats amb un pes de 2,5 kg fins a més de 8 o més kg. Amb llavors o sense, més vermelles, roses, o grogues. Sugar Baby, pell molt verda i per dins molt vermella,  Tigre com el seu nom amb ratlles, Sweet Marvell Dolça Merevella una de les millors,  l’Early Star,  la Golden de color groc i poc dolça.

Com i quina comprar?: Si voleu la millor síndria trieu la més natural: la que és molt negre per fora que no està empeltada de carbassa i té llavors. La millor és la varietat Dolça Meravella o Sweet Marvell . Té que pesar fer uns tocs i té que ressonar. Pot conservar-se a la nevera fins 1 setmana. Es pot conservar a temperatura ambient. És sensible al fred.

Propietats: Molt poques calories per tenir molta aigua (93%), 20 calories per 100 gr. És rica en vitamines B y C, minerals magnesi i potassi encara que menys que altres fruites. Té unes propietats semblants al tomàquet.
Cuina podem menjar-la a talls, macedònies, sorbets, fruita confitada i a Mallorca fan melmelades de síndria, sopes refrescants com la que us porto avui. La síndria el millor refrescant per l’estiu.

El tomàquet: La hortalissa més pròpia i saludable de l’estiu. Ara està al seu punt millor. S’han contat més de 500 varietats diferents a la Península.
El tomàquet l’hortalissa per excel·lència de l’estiu en quan l’origen i varietats us deixo aquí el post que vaig fer del pa amb tomàquet on explico  característiques, propietats i moltes qualitats  d’aquesta hortalissa.
Com la majoria de les fruites i hortalisses han anat perdent el gust a favor de la imatge “perfecte” es varen fer creuaments per aconseguir que la seva pell fos molt forta i no es pogués malmetre fàcilment. Això, va fer que es perdessin llavors autòctones i, també el gust i flaire d’un bon tomàquet, "com els d'abans". Ara, els pagesos i productors estan intentant recuperar varietats que s'havien perdut. Podeu veure tota la tasca que s’està fent per poder recuperar varietats autòctones al final del post.

Ahir, a la Boqueria vaig parlar amb els venedors de les parades i m’explicaven que la gent cada vegada més, quan va al mercat sap el que compra i els tomàquets els anomena pel seu nom: Ahir en algunes parades  vaig veure fins deu varietats diferents! Hi ha centenars!

De Montserrat: de color rosa i de gust dolç amb moltes cavitats per dins deliciós per menjar sol i s’utilitza també per farcir.
De cor de Bou: molt gran, dolç i rosat deliciós en amanida.
De penjar: rodonets amb molta polpa i ataronjats, per sucar
De pera: té forma allargada. És molt carnós. Per fer conserves i  per fer la sopes o gaspatxos.
Raf: és un del tomàquets amb més demanada pels gourmets, també és dels més cars s’assembla al de Montserrat d’aspecte però està ple per dins és molt gustós.
Kumatu: és de color vermell i verd i fosc, fort i consistent.
Cirerol vermell: petit, molt vermell  i dolç un toc de color a les amanides.
De pagès: teniu una foto d’aquesta classe de tomàquets en la capçalera del meu blog és un tomàquet resistent, conreat a les cases de pagès una mica verdós i deliciós en amanida.
Tomàquet, tomata, tomatiga, tomatons. Amb propostes per anar a llocs interessants!! 

A la cuina: Amb aquestes varietats tan bones aquests tomàquets per si sols tenen entitat pròpia, tant sols  amb un raig d’oli D.O i un polsim de sal ja tenim un plat excel·lent i deliciós. Així en amanida, en salsa un veritable recurs al rebost, en coulis, pa amb tomàquet, salses, melmelades i sorbets, sofregits, en sopes i com acompanyant de  molts plats de carn i peix.

                                                
Propietats: Igual que la seva companya la síndria té molt poques calories per tenir molta aigua 94 % unes  21 calories per 100 gr. És ric en vitamines B y C. Antioxidant, carotens i baixa el colesterol.

A casa la mare té hort i si no agafen cap malura podem menjar uns bons tomàquets acabats de collir de l’hort. Els tomàquets que surten en les fotos són de casa la mare.

RicottaEl formatge que us  proposo és un formatge fresc i molt bo que s’elabora a Italia que significa “cuit dos vegades”.
La llet s’escalfa per fer el formatge, després del xerigot es recullen  els sòlits que restin a la superfície s’asseca i es posa en els cistelles o una gasa on s’escorre. S’ha de consumir en pocs dies.

El podeu trobar de forma artesana o industrial en les neveres dels supermercats. Sinó el trobeu podeu fer servir també l'excel·lent mató o recuit.  El Libro del Queso de Juliet  Harbutt podeu trobar fins a 5 varietats diferents de ricotta.

La menta, menthe 
Herba aromàtica de la família de les labiades.

Propietats aromàtica, digestiva, i refrescant. Es cultiva als països de la riba mediterrània en indrets humits. N’hi ha de salvatge i cultivada. En S. IX varen ser introduïdes moltes varietats de menta. Un monjo d’aquella època va escriure que hi havia  tantes varietats de menta com espurnes treu Vulcano. La menta és comú a tota Europa i Àsia.

A la cuinaS’utilitza per aromatitzar i perfumar molts plats és coneguda en la cuina catalana des de fa molt temps així ho recull el llibre de Sent Soví.
És una herba clàssica a la cuina: tant fresca com seca: faves amb menta, pèsols amb menta, amanides refrescants amb cogombre i menta, te amb menta, sopa de menta, salsa de menta, sorbets i gelats, tabulé libanès, rotllos primavera vietnamites, shish kebha, seca per aromatitzar el xai aquí i a la cuina marroquí.
Varietats: menta dolça, pebrera o piperita, xocolatera, i moltes més.
Si hi ha una herba aromàtica que podem associar  a la frescor és la menta. Perfecte per l’estiu.

Recomanació: Podeu tenir una torreta a la finestra o al jardí de casa. S’ha de collir abans de la floració.

La recepta de la Sopa freda de síndria i tomàquet amb ricotta
Aquesta recepta és el trending tòpic dels estius. Final d'estiu 2015 ha arribat a les 8.685 visites!!
agost 2016: 10.812 visites. 

Ingredients  (Per a 4 persones)

500 gr. de síndria (sense pell i llavors). 
500 gr. de tomàquets molt madurs
250 gr. de formatge Ricotta o una terrina del súper de formatge fresc com el mató
Oli d'oliva extra verge el que calgui
Sal i pebre negre molta al moment
menta fresca 

Preparació i elaboració
  • Retem i escaldem els tomàquets els hi traiem la pell.
  • Traiem l'escorça i les pipes de la síndria. La tallem en trossos.
  • Triturem els dos ingredients amb la batedora. 
  • Salpebrem. 
  • Colem la sopa i la reservem a la nevera.
  • Posem la ricotta en un recipient. La treballem amb una espàtula, afegim una mica  d'oli, sal i pebre molta al moment, al nostre gust, fins que tinguem una pasta cremosa.
  • A continuació, preparar l'oli de menta: Escaldeu la menta fresca i tot seguit poseu-la en un bol amb aigua i gel perquè mantingui el seu color. Escorreu-la i tritureu-la amb l'oli d'oliva (té de cobrir la menta). Rectifiqueu de sal i pebre i passeu-ho pel colador perquè us quedi més fi. 
Presentació: Emplatar la sopa afegir la crema de formatge fresc amb forma de croqueta o "quenelle" Al voltant poseu-hi una mica d'oli aromatitzat amb menta. Fantàstic!

Bon profit ¡¡¡


Els estris: batedora de vas, colador, cullerots, espàtula i recipients.
Aquesta sopa des de que la vaig provar la fem cada estiu és deliciosa!
La sopa de síndria i tomàquet era la  preferida del pintor Modest Cuixart la prenia a casa seva i també en un dels seus restaurants preferits: L’Hotel Duran de Figueres. Un altre gran pintor, Salvador Dalí l'agradava prendre aquesta sopa refrescant als estius.
Hi ha excel·lents síndries dolces, delicioses i de gran qualitat. Productors que tenen cura en tot el procés de producció per aconseguir  les millors síndries que poden trobar en els mercats.

Visitar:
  • 1a Mostra Gastronòmica i de la Fira del tomàquet que tindrà lloc del 25 d’agost al 8 de setembre vol donar a conèixer les varietats antigues de tomàquet que trobem al Vallès i que han estat recuperades per l’Associació Llavors Orientals, un grup d’hortelans vallesans amb vocació de recuperar la biodiversitat cultivada hortícola. Aquí us deixo la pàgina www.productesdelvalles.wordpress.com on podeu trobar un llibret que es va editar fa poc i que conte informació dels tomàquets recuperats.
  • Jornades Gastronòmiques del tomàquet del Maresme 2012
  • Una Festa: "La Sindriadaa Tarragona
Una peli: Vacaciones en Roma. Ferragosto, anguria i gelati. Si llegim al reves Roma  diu amor.:))

"Viva la vida" Frida Kalho 1954. Col·lecció permanent del Museo Frida Kalho
Bon estiu!

Altres receptes molt refrescants i bones!

Sorbets de síndria i M. Lluïsa a l'estiu









Salmorejo cordovès










Crema de meló amb Vichy Catalán i encenalls de pernil ibèric












Crema freda de poma àcida i api-rave











o el refrescant pa amb tomàquet bo a tota hora!


18 comentaris:

  1. Otra receta que paso a mi mujer, que realmente es la que se da mano en esto. Yo sigo siendo a pesar de los intentos, pésimo chef, aunque con buen paladar. No se puede tener todo imagino. Cuidate

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon dia Plared!
      Muchas gracias.
      Anímate esta és súoer fácil y el resultado espectacular os gustará.
      Que tal vacaciones en Roma? dicen que es una de las mejores comedias románticas.
      Es muy bonita verdad? vacaciones, verano, sandia, gelati? y la canción?
      http://www.youtube.com/watch?v=6pIaxg5vQ_A

      http://www.youtube.com/watch?v=Zef4maO2g7U

      Hasta pronto, que sigas bien.

      Elimina
  2. Amiga Fina:
    De entrada, la foto de la "Sopa de síndria y tomàquer amb ricotta" me ha resultado tan explosiva -bueno, mejor dicho-, excitantemente apetitosa y refrescante, que la he situado en Amigos de La Tana.
    ¡Sigues triunfando!
    Un saludo,
    Sebastián Damunt

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchas gracias Sebastián,
      Esta sopa es fácil, más que buena y muy refrescante. Te la recomiendo de verdad!
      Gracias por el maridage, ya ves me había olvidado:))
      Una muy buena propuesta la que presentas.
      Bueno, esta sopa parece que la han "tuiwtteado" y sí, la han visitado bastantes. Ha gustado.
      Un feliz día,
      Saludos,

      Elimina
  3. Completísimo post y muy bien estructurado, chapeau! Me atreveré a hacerlo y te avisaré. Besos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Alicia, muchas gracias por tu comentario.
      Agradezco, da sentido al trabajo y anima poder continuar si a alguien le resulta útil o le gusta.
      Una profesional cómo tu, welcome:))
      Besos.
      Barcelona, 28 º C 10:20 de la noche... por favor con una humedad hasta la bandera.

      Elimina
    2. Fina, misión cumplida aunque con alguna dudas. Te he enviado correo con un par de fotos con el resultado. Besos.

      Elimina
    3. Alícia!!
      Entre hoy y mañana contesto los comentarios y correos que me has dejado. Muchas gracias!!
      Em primer lugar emocionada por el detalle de las fotos y por hacer la receta. ¿A qué esta muy buena? Me alegra de verdad la "prueba" que seguro te ha salido estupenda...:)) al margen de las dudas. ¿Te ha gustado? pues ya está. ¿no? Luego seguimos.
      Demuestras una gran sensibilidad. Seguro que te ha salido súper bien!! Muchas gracias por venir y compartir:))
      Besos.

      Elimina
  4. Felicitats pel blog i per la feinada que hi dediques.
    Buscant una sopa de síndria he mirat la primera que ha sortit a google, era del club de cuines de TV3. M'ha semblat bé però he buscat una alternativa i m'ha sortit el teu bloc. La recepta ha resultat ser la mateixa, però caram, ara si que la faré. La foto és en fa venir totes les ganes i la contextualització és espectacular. A més compartim algunes lectures, de capçalera diria jo, el Jaume Fàbrega i Pla...
    Al veure aquesta recepta m'ha vingut el post sobre la "papa e pomodoro" http://quasitotapunt.blogspot.com.es/2012/03/la-papa-al-pomodoro.html que vaig fer meu ínfim blog (al costat d'aquest), i també casualitats de la vida el Jaume Fàbrega va der un text al"diari gran del sobiranisme" http://diarigran.cat/?p=9461
    Salut

    ResponElimina
    Respostes
    1. :)) Bon dia Mercè,
      Moltes gràcies pel teu comentari, per venir i valorar-ho, gràcies!!
      Ahir vespre quan vaig llegir el teu comentari vaig veure la coincidència de lectura (milloret, milloret!!) i gust per la cultura/gastronomia italiana.
      He anat als enllaços que m'indiques, un està trencat, però el vaig buscar i em va agradar molt. Moltes gràcies per compartir-ho.
      En Jaume Fàbrega és un crac i referent.
      Dedico moltes hores, contrasto, busco, vaig al lloc. (pots mirar si vols a Sobre CuinaCinc en el lateral del blog)
      Crec que moltes entrades tenen "ànima" per dir-ho d'alguna manera.
      Si vols i tens temps dóna una ullada:
      http://cuinacinc.blogspot.com.es/search?q=rosquilles
      http://cuinacinc.blogspot.com.es/2012/05/pa-amb-tomaquet-des-de-1887-fins.html
      http://cuinacinc.blogspot.com.es/2012/02/fa-un-any-sopa-dall.html
      http://cuinacinc.blogspot.com.es/2012/05/lo-serrat-gros-un-formatge.html
      http://cuinacinc.blogspot.com.es/2012/06/compartir-cadaques.html

      He fet una tria, però crec que t'agradaran.
      Fins aviat, valoro molt que hagis vingut!!
      Bon cap de setmana o/i vacances.
      fina

      Elimina
  5. Tiene que estar buenísima. Muchas gracias. Besicos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Seguro, Trimbo no lo dudes,
      Ya me contaras. Gracias a ti por la visita, Besos!!

      Elimina
  6. Moltes gràcies!!! L'entrada de la sopa de síndria és fantàstica, molt i molt documentada!!! Per mi aquesta seria una sopa per l'ànima. Moltes gràcies de nou!
    La peli no fa molt de temps que la vaig veure, no l'havia vist abans. M'encanten aquestes pel·lícules!
    Petó, guapa!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies, Gemma.
      T'agradarà la sopa de síndria.
      Quan vaig acabar el COU tenia clar a on aniria i els primers estalvis varen ser per anar a Itàlia. País que em fascina de nord a sud.
      A Roma la primera vegada que vaig anar venien síndria pel carrer per refrescar el ferragosto i mai millor dit!! i vaig pensar que era apropiada per acompanyar el post.
      La peli és molt maca et deixo aquest vídeo:
      http://www.youtube.com/watch?v=Zef4maO2g7U
      t'agradarà, m'agrada el cine.
      Es una comedia romántica preciosa. Màxima ficció màxim realisme.
      Roma una ciutat meravellosa.
      Una invitació a viure: "carpe diem"
      els protagonistes excepcionals!!
      petons!!
      PD: Tindrem que provar el Negronni!!

      Elimina
  7. Ay Fina!
    Me encantaría esta sopa freda de sindria pero, mi chico no es que lleve bien esto de las sopas "dulce-saladas". Una vez hice una versión de un gazpacho con remolacha y no le hizo ni pizca de chiste.
    De todas formas me la apunto por si algún día tengo un público que la sepa apreciar.
    Un muy buen trabajo de documentación y mucha información útil.

    Besos y una abraçada
    ¡ozú qué caló!

    ;-)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, Teba!
      Pues habrá que buscar público. Bueno, usted lo tiene:))!
      Muchas gracias por venir y por tu comentario. Pensé que te gustaría.
      Ozú, ozú si señora que caló y, aquí sin nada de lluvia des de hace muchos días. Una abraçada, Besos!

      Elimina
  8. Hola Fina,
    Felicitats pel teu blog i pel teu post de la sopa freda de síndria i tomàquet.
    L'he fet ja dos cops, el primer amb uns tomàquets molt molt vermells i va quedar espectacular, encara que no vaig tenir temps de fer les quenelles de ricotta. Ahir la vaig tornar a fer, amb quenelles incloses i també vaig triumfar.
    Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, Joan Antoni,
      Moltes gràcies per venir, per comentar.
      Em fa molta il·lusió el que m'expliques, és increible aquesta "sopa" /gaspatxo de sindria. Refrescant, poc calòrica, fàcil. No gaire cara.
      Que més podem demanar?
      Et felicito si vares triomfar, no ho dubto.
      Segur que, ara, cada estiu estarà a la teva cuina!
      Molt bon profit!
      i fins aviat
      Una abraçada.

      Elimina

Gràcies per venir i escriure la teva opinió. Respondré els teus comentaris amb molt de gust!