dissabte, 29 d’octubre del 2011

El codony, el sol de la tardor. Codonyat

Avui, començo el meu blog

L’arbre, les fulles grans, la flor delicada amb pètals rosats, blancs i, després una fruita que canvia i es transforma per posar llum als daurats i rogencs colors de la tardor. 

Aquesta fruita va venir al nostre país provinent de l’Orient. A l’antiga Creta era tradicional que acompanyés els casaments i, era coneguda com la poma de Creta, la fruita de l’amor i la fecunditat. 

El codony com diu Jaume Fàbrega, més que una melmelada és una confitura. Una de les conserves més populars i casolanes de Catalunya. A pagès, era costum al costat de la bassa, plantar un codonyer que, proveïa el rebost de les masies.
M'agrada observar l'arbre, les fulles, les flors, la fruita, collir-la, mai es freda, convida a tenir-la a les mans i acariciar-la. El codony madura amb el sol de setembre.

El pintor manxec Antonio López en el jardí del seu estudi va plantar un arbre,“El membrillero". Cada any quan arriba la tardor  el pintor l’observa. S'instal·la i, durant quasi tres mesos pinta, espera la llum, la quotidianitat, la observació, el pas de les hores, el resultat va ser la seva obra coneguda amb aquest nom. D’aquesta obra i, el món que envolta al pintor, el director Víctor Erice va fer la pel·lícula: "El sol del membrillo", inspirada en aquest fet.
                              imatge del Museu Thyssen Exposició Antonio López "Membrillero"
Probablement va ser  una de les primeres fruites que es va utilitzar en conserva. El seu fruit pot servir per fer confituresgelea, pastissos, coques, per farcir els panellets, la ratafia, el ponche acompanya plats de caça com el senglar, l'ànec o el conill i transformat en codonyat ens proporciona moltes propostes interessants a la cuina. 

El codonyat que he preparat es conserva perfectament a una temperatura de + 3º C (la nevera, al calaix de les verdures és un bon lloc, si teniu la sort de tenir un rebost fresquet encara millor). Fins que colliu el fruit de l'any següent. El podem consumir sense necessitat de additius o conservants, la seva pell porta molta pectina natural i, això ens anirà molt bé per obtenir la textura que ens agrada. Anem per la recepta,

Codonyat
Els ingredients
  • 1 kg de codonys
  • 750 gr. de sucre, també es pot substituir per fructosa o estèvia (per les persones diabètiques)
  • El suc d'una o dos llimones
  • Aigua mineral
La preparació i cocció:
Moltes són les maneres i moltes les receptes que podeu trobar. Presento una que dóna un bon resultat.
  1. Netejar el borrissol dels codonys amb un drap de cuina, després els renteu, els partiu i els hi trèieu les llavors, afegiu el suc de la llimona per donar l'aroma i, a l’hora evitar l’oxidació.
  2. Posar els codonys en l’olla pressió (és més ràpid) amb aigua que els cobreixi. Bullir aproximadament 8 minuts.
  3. Una vegada estan bullits els coleu, es pot reservar l'aigua de bullir-los per fer  gelea, afegim el sucre als codonys bullits. Deixar macerar de 4 a 8 hores. 
  4. Triturar amb la batedora. Tot seguit tornar a coure i remenar sovint fins que la confitura es vagi desenganxant de les parets de l’olla. En aquest moment heu d’anar molt alerta perquè no us esquitxi. 
  5. Finalment ho posem en recipients o en pots reciclats i esterilitzats, deixar refredar i, ja tenim la confitura.
Bon profit ¡¡

Els estris: Olla pressió, cullerots, espàtules, batedora, recipients.

Propostes: Una parella clàssica d'aquestes postres és el formatge. Molt fàcil de preparar. (una vegada tenim fet el codonyat). És un bon recurs tenir-ne a la nevera, en un moment podem preparar unes bones postres per presentar a taula: El codony, les nous i el formatge, una manera de fer sobretaula degustant els formatges, trencant les nous i assaborint la confitura de codony.

Si aneu al País Basc, als caserios i les sidreries són les postres habituals en berenars, sopars i dinars. El codonyat, acompanyat de formatges d'ovella i les nous
Qualssevol formatge resulta excel·lent. Us recomano que el tasteu amb mató, un sabor suau, o un formatge de cabra com podria ser Lo Serrat Gros o un formatge blau per donar un gust més intens com el formatge blau d'Osona; o el recentment descobert a la Fira Sant Ermengol 2015, el Blau de Sora, de la Formatgeria Rovira, petits productors, també de la comarca d'Osona que fan una feina excel·lentNo hi ha formatge dolent!! Podeu veure les entrades de CuinaCinc dels formatgesTambé és interessant com un dels ingredients en una tapa o per acompanyar les amanides. Totes les propostes i combinacions són excel·lents.

El consell: Tingueu en compte les altes temperatures que agafa el codonyat quan s'elabora. Els draps que utilitzeu per agafar els estris si es taquen no els podreu fer nets per molt que els renteu¡¡
Un llibre: El codony del que sóc l'autora publicat al 2013
Us agradarà visitar: La Fira del codony a Tremp es fa al voltant del cap de setmana de Tots Sants.


En aquests anys aquest post s'ha visitat 4.515 vegades. Tardor 2022

Post actualitzat amb altres receptes amb 
codony.

Altres post del blog on surt el codony:
All i oli de codony











Codony al forn










Gelea 








Panellets de la Carme Ruscalleda










Pastís de codony, poma i gelea











Tarta Tatin de codony










Amanida de magrana, codonyat, i formatge fresc










Ratafia de Codony










Codony al forn amb marsala i flam










Conill de bosc amb codony











Vinagre de codony

3 comentaris:

  1. una pregunta, en aquesta recepte no es pelen els codonys?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Enric,
      Sí els faig bullir amb la pell. La pell del codony porta molta pectina.
      Recorda netejar el borrissol amb un drap de cuina abans de bullir-los.
      Si saps segur d'on són i no tenen cap tractament químic no cal rentar-los la neteja del borrissol és suficient.
      Fer servir l'olla pressió ajudar bastant.
      Amb el suc de bullir-los pots fer gelea t'agradarà molt està explicada al blog, també
      Els draps es taquen bastant. Es poden rentar però queden tacats (avís)
      Gràcies pel comentari!
      fina

      Elimina
  2. Una consulta, un cop bullits i pelats, quan afegim el sucre i el tornem a escalfar cal tornar a posar aigua o una mica de aigua de la primera cocció?.
    Gràcies
    Pep

    ResponElimina

Gràcies per venir i escriure la teva opinió. Respondré els teus comentaris amb molt de gust!