dimecres, 6 de novembre de 2013

Aniversari blog, 2 anys. Tarta Tatin de codonys

Com seria un post d’aniversari?
Un post d’aniversari seria un post d’agraiment i una recepta
Un post de aniversari també seria he arribat fins aquí i continuaré treballant perquè algú l'interessa el què vaig escrivint, perquè m’agrada i també m’ho passo bé.
Fa un temps vaig llegir: “Un escritor es  un personaje que intenta conectar con alguien y que nunca sabe – esa es su tragedia – si lo ha conseguido”. 

Doncs un blog és com si fos un llibre algú escriu perquè l’agrada, per tarnsmetre, per compartir, o explicar. Molts blogs tenen en el lateral un gadget que diu : “Un blog s’alimenta del teus comentaris o d’altres blogs”

En aquest any Cuina Cinc ha rebut correus, e-mails, whatsapps, alguns entranyables, de persones que m'animen a continuar i agraeixen el que vaig fen, escrivint i recuperant. Gràcies per la confiança. En aquests moments hi ha dificultats en les feines i llegir-los reconforta. Amics, companys de viatge fidels, valoro els comentaris i l'opinió com si fos el baròmetre o indicador de la feina feta o de qualssevol persona que s’ha acostat a llegir, mirar o inspirar-se. Els blogs i webs que han posat Cuina Cinc en la llista del seus favorits o gustos. A tots, moltes gràcies. Als que deixen un comentari o els que visiten el blog.  A les 95.356 visites dels cinc continents. Aquest any, al mes de març vaig obrir la pàgina de facebook de Cuina Cinc i té 257 seguidors. Gràcies, gràcies, gràcies com diu una amiga costa ben poc. 
I·lustració enviada per Sebastián Damunt del seu amic el pintor Zacarias Cerezo

Els posts més visitats del blog són per aquest ordre: L’estofat de porc senglar, la sopa de ceba, els panellets, el pa amb tomàquet, l’amanida de tardor, les croquetes formidables de bacallà, l’ànec a la taronja  o Sensacions al plat. Tots són importants, en tots he posat el mateix entusiasme i el mateix esforç, alguns han estat complexos, altres m’han emocionat, altres dic tenen molta ànima, altres m’he entestat malgrat algunes dificultats. Vaig al lloc, repeteixo, torno si convé, fins que surt com l’imagino. El post dedicat al bacallà era un post que sabia que el publicaria abans de ser blogger. Va ser difícil sintetitzar tot el que volia dir d'ell sense que res quedes oblidat per aquest peix que va canviar la història. Intento fer aquest treball amb el màxim rigor i des de la perspectiva d'una no professional però apassionada per la cuina, gastronomia i enologia. Constantment aprenent. 

El primer restaurant que vaig escriure un post: “Ca l'Amador” ha superat les 2000 visites!! Felicitats al Didac, la seva família i al seu equip.

El dia de Nadal vaig rebre un dels millor regals: L'Escola d'Enologia Jaume Ciurana de Falset a la comarca del Priorat va proposar i reconèixer a la seva web els posts de la Bourgognel’Alsace, i La Provence, la tercera etapa d'aquest viatge, com millors propostes de viatges enològics. M’és molt difícil descriure aquella emoció. Un gran regal de Nadal!
També per segon any consecutiu he arribat a la final de premis blogs de Catalunya, possiblement no em tornaré a presentar pel que he vist la valoració i els premis es donen a altres tipus de blogs o per altre motivacions.

Per celebrar el segon aniversari de Cuina Cinc escriuré una recepta on un dels ingredients és el codony, la fruita amb que vaig començar el blog, el producte, la confitura, el codonyat i propostes de "maridatge" i, també va ser protagonista del primer aniversari, amb el codony al forn o l'all i oli de codony. Al blog hi ha altres receptes on el codony és ingredient: la gelea o els panellets de codony. La flor del codony és també l’avatar de Cuina Cinc

Tarta Tatin de codonys

Algunes receptes són “errors” o circumstàncies, accidents dels cuiners que feliçment varen saber sortir-se i crear un nou plat. :)

La “Tarta Tatin” n’és un exemple. Una tarta ben gormanda feta originalment amb pomes (varietat reineta, Golden o Granny Smith) sucre caramel·litzat i mantega, coberta d’una massa que es presenta al revés i s’acompanya, habitualment, de nata agre/crema fresca. Va ser una creació (per un error?) de les germanes Tatin que tenien un hotel-restaurant petit a la localitat Lamotte-Beuvron al sud de París a uns 160 km, en  una zona de caça. Es poden fer variants amb altres fruites com el préssec, la pinya o hortalisses com el tomàquet o la ceba

És una tarta/pastís molt de tardor, rústic, del camp, de tarda de dissabte quan afora plou. La casa s’ omplirà de flaires meravellosos. No és difícil, però, sí és entretinguda. A la cuina, cal temps i paciència com deia en Josep Pla. Obtindreu un bon resultat que us alegrarà i us farà una mica més feliços. Aquesta Tarta Tatin de codonys és una adaptació de dos receptes. Aquí els codonys es couen prèviament amb sucre i mel i no porta mantega. En tot cas es pot acompanyar com l’original amb crema agre o nata.

"Tarta Tatin" de codonys

Ingredients 
  • 6 codonys mitjans
  • 1llitre i mig d’aigua
  • 1 tassa de sucre
  • ½ tassa de mel
  • Una beina de vainilla o un canó de canyella al vostre gust

Preparació i cocció
  1. En una cassola gran posem l’aigua, el sucre, la mel, la vainilla tallada longitudinalment o el canó de canyella. Escalfem a foc mitjà. 
  2. Netegem els codonys, traiem el borrissol amb un drap, els pelem i els buidem de la grana.
  3. Els tallem en quarts i els posem a dins de la cassola a coure
  4. Coure els codonys més o menys 1 hora no han de bullir aniran canviant de color. 
  5. Colem i reservem els codonys i el suc de bullir-los
Els codonys cuits els podem conservar uns dies a la nevera. Els podem menjar sols o acompanyats del que vingui de gust, o amb  formatge o galetes.
La massa és una delícia, molt fàcil, bàsica i serveix  per infinitat de preparacions.
Ingredients:
  • 1 tassa de farina
  • 2 c/p* de sucre
  • 1/4 c/c* de sal
  • 85 gr. de mantega freda tallada en trossets d’ 1 cm
  • 3 c/s* d'aigua molt freda 
  1. En el recipient del robot d’amassar posem tot junt: la farina, el sucre, la sal i la mantega, fins que quedin els ingredients una mica barrejats.
  2. Afegir l'aigua freda,  barregeu . Si sembla una mica seca afegiu una mica més d'aigua .
  3. Traieu del recipient i ara amb les mans sobre la taula de treball pasteu durant un segons, just per ajuntar i li donem una forma plana de la base del motllo. 
  4. Embolicar amb film i deixar a la nevera mínim 30 minuts .

c/c = cullera de cafè
c/p = cullera de postres
c/s = cullera de sopa 
Muntem la tarta Tatin i presentem
  1. Posem en el recipient-motllo on courem la Tarta Tatin  310 ml  del suc de bullir els codonys. Reduïm fins que ens quedi espès com si fos una mena de melmelada més o menys obtindrem uns 60 ml.
  2. Al damunt d'aquesta reducció posem els trossos de codony un al costat de l’altre arrodonits
  3. En la taula de treball posem una mica de farina. Estenem la massa. La seva forma rodona té que ser una mica més gran que el recipient-motllo on courem la Tarta Tatin
  4. Posem la massa per sobre dels codonys com si fos un drap que volguessin tapar. Que quedi ben tancat.
  5. Escalfem el forn a 190º C i fiquem al forn uns 45 minuts aproximadament i ho traiem quan la massa estigui daurada.
  6. Ho traiem del forn, deixem reposar  uns minuts . Busquem un plat més gran que el recipient i li donem la volta amb molt de compta.
La Tarta Tatin sinó es pren de seguida es pot escalfar -convé presentar-la a taula una mica atemperada i pel meu gust contrastada amb el fred de la crema acida -.No és un pastís estèticament perfecte però és molt bo, gormand i fàcil de fer, té molt, us agradarà de debò.
Bon profit!
Estris: Batedora, recipient-motllo 20 o 24 cm  per fer la tarta Tatin, cassola, bàscula, ganivet, paper film

Llavores, el codony, que es féu vell a la branca, 
dins el calaix perfuma la nostra roba blanca, 
i si l'amorosim al caliu de la llar
i l'acostem als llavis sorruts, és dolç, encar.
Josep Carner "El príncep dels poetes catalans"


23 comentaris:

  1. Per molts anys!!!
    Els teus posts m'encanten, són els més complets i més didàctics de tota la blogosfera culinària.
    Enhorabona i espero que en siguin molts més!
    La tatin de codony la trobo molt original, un clàssic reinventat!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gemma,
      La blogger matinera!!
      Moltes gràcies per venir i pel comentari. Em resulta difícil expressar en la resposta les emocions. Agraïda. Soc més de fets. Intentaré seguir i que sempre trobis en els posts de Cuina Cinc continguts que t'agradin o t'interessin.
      Bon cap de setmana! i no deixis de provar-la.
      Pendent de passar pel teu espai - he vist títol!:))

      Elimina
  2. Moltes casualitats, Fina!!!! :)

    Primer moltes felicitats, el teu blog és extraordinari, hi ha una gran FEINA darrera, i crec que tots els que passem per aquí ho agraïm i ho valorem. Però per mi és molt més que informació el teu blog, hi he trobat el reconfort que a vegades trobo a faltar en algun dels meus dies, no només són lletres, darrera hi ets tu, que algun dia espero conèixer. Una amiga un dia em va dir, vigila amb les lletres, a vegades idealitzem la persona que hi ha darrera, nosaltres hi posem l'entonació, el que volem sentir (això m'ho deia per les paraules d'amor), potser és això el que m'ha passat amb el teu blog, l'he idealitzat, igualment que a tu, jeje, però sigui el que sigui estic convençuda que darrera això no hi ha un ideal, hi ha una persona extraordinària, que estima el que fa, i això és el que m'arriba.

    I de les casualitats, la tatin de poma és el meu tipus de tarta de poma preferida i just ahir vaig descobrir que el codony es pot menjar molt més enllà que com a codonyat. I segona casualitat, precisament ahir en vaig comprar, la meva cuina fa una olor extraordinària, mai havia sentit l'olor del codony així d'aromàtica com la dels que vaig comprar ahir. De totes maneres els vaig comprar per fer un codonyat que vaig fer l'any passat en què porta nous. Va sortir molt bé però el mètode tot i que més ràpid no em va agradar el resultat, va quedar massa consistent i ple de llavors, s'havia de vigilar a no deixar-hi les dents. Així que aquest any faré una fusió del que faig normalment i aquest que et dic, les nous li dóna un toc deliciós.

    Bé, guapa, una entrada preciosa, m'agrada la cita de l'escriptor, sempre em quedo amb aquesta sensació quan escric sobretot al blog 'Rera la càmera'. Però jo segueixo, m'agrada fer-ho, em sento bé quan trec tot el que porto dins hi ho reflecteixo sobre el paper.

    I això és tot, felicitats de nou i segueix així, crec que els premis blogs catalunya ja els has guanyat! Totes aquestes dades que ens has donat ho diu tot.

    Petons i una fortíssima abraçada, que tinguis un molt bon dia, guapa!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Molt bon dia, Gemma,
      Quan vaig veure i llegir aquest comentari vaig pensar que no et podia correspondre.
      Moltíssimes gràcies per les teves paraules plenes de sentiment i sensibilitat que transmets, sens dubte, en la teva obra. Estic ben segura que tard o dora ens trobarem.
      Tenim un repte: El temps i els horaris. Ens anem seguint i no és casual. El que dius pot passar. Avui les noves tecnologies permeten la comunicació i obren les portes.
      Una abraçada des de el cor i molt bon cap de setmana des de el minut 0:))

      Elimina
  3. La cançó és extraordinària, encara no l'havia sentit. ZAZ m'agrada molt! És poesia!

    ResponElimina
    Respostes
    1. La cançó és poesia.
      A l'amanida Niça.... vaig posar un altre cançó d'ella.
      ZAZ és...!! magnific!!

      Elimina
  4. Felicitats, Cuina Cinc. I per molts més anys! Has aconseguit fer una entrada emotiva sense ser carrinclona, i has expressat amb molt sentiment allò que ens fa ser a nosaltres gestors d'un blog i de seguir-te també, és clar! Bé, això, i felicitats per la recepta també! Molt bona idea, amb codonys.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Marina!!, Bon jour madam:))
      Gràcies noia! per venir, pel teu temps i per escriure. M'agrada saber la teva impressió i com l'has captat. Bé, bé, Volia això!
      No volia res carrinclon.
      Bon cap de setmana! que passa molt ràpid!

      Elimina
  5. Moltes felicitats Fina!!!!!

    Espero que puguem gaudir del teu blog molts anys més. Molt bona feina.

    Copiada la recepta de la tatin de codony!

    Salut.

    Ramon Roset

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ramon, Bon dia, Mestre del cava i molt més:))
      Moltes gràcies. Per mi és un honor saber que vas mirant i llegeixes CuinaCinc.
      T'encantarà la Tatin de codonys té aquell punt difícil (tu sabries) de descriure però que et captivarà.
      Molt bon cap de setmana!

      Elimina
  6. Amiga Fina:
    ¡Aniversario con tarta y además de codonys! Y encima “Tatin”, que me encanta. Siempre aciertas con tus selecciones. Tomare un poco de madalena que ha preparado Pepi, y brindaré con un chupito de ratafía a la Salud de Cuina Cinc, por sus dos años.
    Tu blog ha reactivado mi lectura en catalán y me ha reconectado con sitios donde pasé mis mejores –la juventud- años. Espero y deseo que nos sigas sorprendiendo con tus maravillosos posts.
    Un saludo,
    Sebastián Damunt

    ResponElimina
    Respostes
    1. Mi buen amigo Sebastián, Molt bon dia!!
      Que te puedo decir? Pues un chin-chin para los dos, la família y todo el equipo de la Tana.
      Este fin de semana es precisamente la Feria de la ratafia en Santa Coloma de Farners: www.ratafia.cat. Aquella que hicimos en San Joan hoy, estará de gala y en el mejor momento. Has elegido un buen día!
      En unas horas me voy a Santa Coloma. Mi prima nos ha prometido un "pollastre amb ratafia" ya te contaré.
      Me reconfortan tus palabras y que puedas a través de los post, momentos, vivencias o recuerdos de hace unos pocos años!
      Gracias por acompañarme en este viaje. Siempre espero tu visita y tu opinión
      Una abraçada

      Elimina
  7. Felicitats i endavant! ens agrada venir per aqui a llegir una estoneta.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Xesco,
      Quina il·lusió m'ha fet aquest comentari.
      Tenim pendent trobada!
      Quan et veig al facebook me n'alegra molt.
      Un excel·lent professional per aquí tot un honor. Moltes gràcies
      Sé que ens llegim encara que no comentem sempre.
      Bona feina i molta sort.
      Novembre per endavant!

      Elimina
  8. Moltes felicitats per aquest aniversari! Segur que seràn molts anys més. Acabo de fer-me seguidora del teu Facebook.
    Una tatin molt de temporada amb els codonys, segur que està per llepar-se els dits.
    Petons.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon dia, LCB! Moltes gràcies per la felicitació i pel fb!
      És ben segur que està per llepar-se el dits!!. Avui, quan torni de la feina faré haig de fer un altre!
      Bona setmana i una abraçada.

      Elimina
  9. hola buenas que rica receta me encanta y muchisimas felicidades por el aniversario,
    porfi te unirias a mi blog y yo me hago del tuyo
    mi blog es
    lacasitadeaitana.blogspot.com.es
    besitos noe

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bona nit,
      Gràcies!
      Tens un blog simpàtic però crec que no tenen gaire en comú.
      Salutacions

      Elimina
  10. Que et poguem seguir per molts anys, jo ja sóc un ferbent seguidor del teu blog, felicitats!!

    Salut!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Pep, pels teus bons desitjos. Me n'alegro:)) Dóna sentit al que fas al llegir-te.
      Fins aviat!

      Elimina
  11. Amb una mica de retard, felicitar-te per l'aniversari del blog.

    Salutacions!!.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies!! Anem com podem:))
      Bona setmana, Fins ben aviat.

      Elimina
  12. Ostres quanta informació!!! Desconeixia tota aquesta historia de la guerra civil, pero m'encanta aprendre!! I tot aixo com ho saps?? Molt interessant lo dels mercats de catalunya, pero tot cert!! I a mes no té res a veure el cogro cuit fresc amb el de pot... Quina pinta els d'en Pep!!

    ResponElimina

Gràcies per venir i escriure la teva opinió. Respondré els teus comentaris amb molt de gust!