diumenge, 27 d’abril del 2014

Dracs, princeses, roses, llibres."Post" Sant Jordi 2014. Pastís de formatge amb melmelada d'aranyons

Primavera 2023: 2.018 visites

La vida no és como uno la ha vivido, sino como la recuerda para contarla.” Gabriel García Márquez 
Vaig buscar les seves roses preferides, com papallones grogues en un cel blau, Roses grogues. Vaig buscar-les en els jardins de la ciutat.

Roses d'Unicef, roses de Médicos sin fronteras, roses contra l'oblit, roses per viatges de final de curs, roses per estimar, roses a la feina, roses al mercat, la primera rosa en sortir de l'Hospital.

Ha passat Sant Jordi 2014, aquest SJ'14 que continua amb celebracions gairebé fins a final de mes com si costés resistir-se a deixar la festa i esperar un any més. Perquè els llibres interessants no tenen data de caducitat ni tenen modes ni coneixen del temps. Continuen les celebracions de SJ i la gent va amunt i avall, encara, amb les roses i llibres per regalar per portar-los aquí i allà. Gairebé la majoria de les llibreries mantenen els descomptes tota la setmana. Malgrat que les vendes d'aquest dies representant un 6 % de la totalitat de l'any.
En el primer Sant Jordi vaig escriure sobre aquesta Diada que ha traspassat fronteres, i tant agrada, des de qualssevol racó de món saben que hi ha un país que s'inunda de flors, llibres, d'amor en majúscules, que té una festa exportable, la tradició dels dracs, les princeses, i sobre tots els llibres que ens fan créixer, conèixer, somniar. Aquesta festa que any rere any no em deixa de sorprendre la gran capacitat de convocatòria. Un SJ brillant, esplèndid, regalant optimisme a cada pas.
Sant Jordi, protector Verona, de Pisanello, imatge enviada per Monica  de Zuccheriera

L'any passat vaig escriure com la crisi i un IVA dels més alts d'Europa afectava al sector llibreter i de les llibreries que havien tancant. Sempre és trist que tanqui un projecte, sempre ho és una llibreria. En aquest SJ'14 que va de Sant Jordi a Sant Jordi, ha tancat la llibreria Boquer del Passeig de Gràcia, davant dels Jardinets, la foto de la carpa blanca del post de l'any passat era d'allà. L'emblemàtica La Tralla de Vic. Una de les grans llibreries de les comarques d'aquest país.
                                            Il·lustració d'Agustí Roca
Però també hem de celebrar l'obertura de noves llibreries i nous projectes de persones valentes capaces de tirar endavant el seu projecte personal com la llibreria No llegiual Poble Nou i a un carrer que porta un nom que ho diu tot: L'Amistat. Em va semblar que caminava pel barri de Gràcia. En aquesta feina o treball de camp vaig acostar-me i veure in situ que passava per allà i vaig trobar al Xavier il·lusionat, optimista i treballant de valent amb la seva família i ultimant el SJ'14.
De Poble Nou a Sarrià per visitar un altra llibreria: a peu, de pàgina , al capdavant la Gemma. Sembla una llibreria de conte. Activitats, propostes, una bona oferta infantil, editorials petites, que aposten per la cultura i omple el buit de lectura d'aquest barri.

A l'Eixample, La Impossible tres amics, l'Olga, el Tono i la Mireia amb llarga experiència en el sector llibreter varen decidir tirar endavant, també, el seu projecte: crear la seva Llibreria, després de tancar la llibreria Proa. (podeu llegir el post de l'any passat). La Impossible petita, acollidora té tracta directe i personal  on troben una bona oferta literària, assaig i especialitzada en català. 
Jaimes, que el dia de Sant Jordi va tornar amb un estand al Passeig de Gràcia on va ser-hi més de 61 anys. Jaimes continua sent un dels referents de les llibreries i de la cultura a Barcelona.
La llibreria Laie, una gran llibreria, contingut en humanitats, cine, música, un cafè-restaurant, il·lustracions, concursos, pintura, gastronomia i replena d'activitats.
No podia faltar Documenta on en Josep continua sent l'ànima i entre els mitjans té temps per aconsellar-te aquest llibre i explicar-te històries infinites. El seu equip, essencial que t'atén com si estiguessis en família i et dedica un somriure.
L'emblemàtica llibreria Ona que ha reobert aquest any a Gràcia i ha celebrat amb èxit el seu primer Sant Jordi. 
La Llibreria Calders, llibreria especialitzada en llibres.:)) Un altra  de les noves llibreries al Passatge del mateix nom, al barri de Sant Antoni. Un espai de treball per traductors, lectors amb exposicions, activitats i molts llibres en una antiga fàbrica de botons. 
Grup del Llibre, petita amb moltes sorpreses agradables, farcida de llibres en català
La Casa del Libroaltres grans superfícies, multinacionals amb tota l'oferta. El FNAC amb les reivindicacions dels treballadors pels salaris baixos.

Aquest any, editorials petites, llibreters amb empenta, treballadors i treballadores que no s'espanten i han decidit, com fan cada any posar totes les ganes i buscar l'enteniment a través de la lectura. 
Gairebé, cada post va acompanyat d'un llibre. Aquest SJ'14 conté llibres que poder no trobem en totes les prestatgeries, he seleccionat alguns llibres que no són novetat, desconeguts o d'altres anys, altres llibres si són novetat i han anat acompanyats de bones campanyes als mitjans. 

Un dels llibres que tenia i ha tingut més bons pronòstics de venda era la Cuina amb Joan Roca on el xef vol apropar la Cuina a les cases. Tècniques, estris, coneixements, productes, preparacions acompanyat de unes vuitanta receptes explicades per un dels millors xefs i el seu equip de manera didàctica.
L'opinió dels llibreters era diversa uns deien: “S'ha començat a vendre abans de Sant Jordi o costarà vendre perquè es car...”. S'ha vengut i és trending topic. L'any passat vaig presentar el seu anterior llibre. El llibre!
El llibre de Josep Lladonosa. Un nou llibre de capçalera recopilatori d'edicions anteriors, renovat, amb les receptes de sempre, clàssiques de La Cuina Catalana on el cuiner i escriptor explica de manera detallada, amb consells, suggeriments, molt curós les receptes de la Cuina Catalana de sempre
A comer y a beber de Guillaume Long – con las manos en la masa – L'autor que va néixer a Ginebra on la xocolata i el formatge són senyes d'identitat i entre articles, contes, té encara, temps de cuinar amb bon sentit de l'humor. Un llibre molt divertit, algú sap a qui li dedico....:)) em sembla genial, entretingut i que a més a més proposa receptes de plats, aperitius, com fer servir els utensilis, fer els entrepans o com es fa aquell pesto que convertirà la pasta en un dinar extraordinari.
Aquest llibre/còmic és una continuació del blog a Boire et a menger que manté l'autor en la secció gastronòmica del diari Le Monde. Propostes apropiades, quan a vegades no sabem com es fan, que agraden i a més a més de riure podem preparar receptes ben fàcils i bones.

Sd edicions té la col·lecció Productes de Mercat. Uns llibres d'edició molt cuidada, amb uns colors molt bonics, i il·lustracions de Lluïsa Jover. El producte és explicat en 10 receptes i a vegades + 1 de manera senzilla per un expert, un cuiner, un escriptor, una mestressa, o un amant de la gastronomia.
Els darrers llibres publicats: El kiwi de Jackie Emery, aquesta fruita que va venir d'un país llunyà, Xina i Nueva Zelanda, amb tants bones qualitats per l'organisme, cromàticament tant bonica i moltes possibilitats a la cuina; Els bolets de Bàrbara Beaumont, professional de la cuina, propostes boletaires per la tardor i la primavera; El lluç de Margarita Sales, aquest peix tradicional de la nostre cuina preparat de manera senzilla o de manera exquisida; El curry de Conxita Sal·lari que dir d'aquest preparat? Diuen que a la India es preparar de diverses maneres i es mira el cel, el temps i l'estat d'ànim de qui el fa o per qui el prepara; El codony de Fina, qui fa aquest blog, el meu primer llibre de cuina. Gràcies per aquest oportunitat. He recollit receptes de casa dels meus avis, de la mare o reformulades per mi, molt fàcils tot redescobrint o recuperant aquest fruita tant antiga en la nostra cuina i que li vaig dedicar el primer post

D'aquest col·lecció tinc uns quants llibres. Al blog podeu trobar el post de l'ànec i a la presentació dels llibres. La pasta, la ceba, el formatge de cabra o el peix de roca.

L'any passat per Sant Ponç vaig presentar el llibre Els caputxins i les herbes remeieres de Fra Valentí Serra aquest any, Fra Valentí ha escrit Les Hortalisses i flors remeieres de l'Editorial MediterràniaEl llibre és un tractat complert del que es coneix, ara, com els hort urbans on l'autor escriu i recull la llarga tradició d'aquesta ordre en el cultiu de les hortalisses. Un llibre amè i molt ben documentat. Gràcies Fra Valentí per tant.
Salsas más de 300 recetas saludables y sabrosasKarin presenta un tercer llibre exquisit i tercer d'aquesta autora que ha decidit que l'edat no es cap impediment per continuar treballant i seguir creant de manera meravellosa. Receptes bàsiques, fons o salses sofisticades.

La Cuina i terra de la Vall de Boí, amb il·lustracions molt maques d'Alex Fraguas de l'Editorial Meteora. Aquest llibre recull les receptes tradicionals porta a porta dels veïns d'aquesta Vall declarada Patrimoni de la Humanitat de la Unesco. Fragment del llibre de la primavera
Pica-pica de l'Editorial Cossetània de Toni Monné, fotografia Xabier Mendiola. Propostes de cuina que tant agraden, improvisada, que fa festa, sense necessitat d'entaular-se. Recomanat per tots els llibreters. Un tastet:))
Vinos naturales en España de Joan Gómez de RBA del blog Devinis. El Blog de referència pels amants del vi.
I per últim, tres novel·les que vull recomanar que girant al voltant de la gastronomia, el producte i l'enologia:
Amb motiu del 25è aniversari de la pel·lícula El Festín de Babette, NórdicaLibros, va publicar la novel·la a d'Isak Dinesen amb il·lustracions de Noemí Villamuza. Una gran novel·la en una edició molt acurada. Aquí el post de la pel·lícula.
Una de les entrades que desperta més curiositat al blog va ser va ser una senzilla tassa de xocolata desfeta, tant habitual a casa, per això, quan vaig veure la novel·la Desig de xocolata vaig pensar en anomenar-la, guanyadora del premi Ramon Llull i amb un gran desplegament mediàtic. Una xocolatera de porcellana serveix per unir en el temps tres dones en diferents moments.

Quan en dèiem xampany de Rafel Nadal s'endinsa amb nostàlgia en la història familiar, trobar una vida millor a França, les guerres europees, i tot això al voltant del suro i el xampany.

“De manera que ara, quan sento destapar una ampolla de xampany o de cava, se’m dispara la nostàlgia per tots els brindis que hem fet amb la baba Teresa, els pares, els germans, els fills, els néts i tots els de casa, i recordo la taula parada a la plaça de Santa Llúcia de Girona, a la Fosca o al mas d’Aiguaviva i la baba ordenant que es destapin les ampolles i el pare reclamant el tap de suro per sentenciar: No és gaire bo. De seguida he vist que no era de casa."

Finalment els llibres que he triat pels nens són uns llibres delicats i sensibles que arriben al cor del grans i a l'anima dels nens al meu entendre:)
El cirerer de la col·lecció "El dodo bobo" amb il·lustracions de Alba Garcia. A la Mariona li regalen un cirerer petit i ha aprendre a cuidar-lo tot cultivant la paciència. L'arbre donarà unes fruites petitones i vermelles a la primavera i principi d'estiu.
Mis platos preferidos, un llibre pràctic, que agrada, que es pot tocar sense embrutar-se i explica com fer 22 plats divertits, fàcils, senzills i bons.
La Florentina es constipa en aquest conte la vaqueta descobreix que això de estar malat no està malament perquè la cuiden amb molt amor. Autor: Steffensmeier, Alexander
El dia de Sant Jordi vaig tenir la sort de trobar al Passeig de Gràcia a la Judit d'Edicions Sidillà, un altra editorial petita que aporta i aposta per la qualitat en l'edició. Varem parlar del llibre que havia triat Cabretes al país de les meravelles 
Un llibre preciós en el missatge, en el text i les il·lustracions. El text de Montse Vila, i les il·lustracions de Montse Mayol.
Fa molts anys, molts, es sabia de l'existència d'una raça de cabra autòctona de Catalunya. Sempre hi ha un racó de món lluny de contaminació, aïllat, que cal preservar. Havia una raça que es va donar per extingida però gràcies al moviment Slow Food es va trobar al Montsec un ramat de cabres d'aquesta raça d'Antoni Pellise que havia preservat, a partir d'aquest fet el conte imagina una bella història.
Pot l'amor alimentar l'ànima? La sopa de l'avi, amb text de Mario Satz i il·lustracions de Albert Asensio de Babulinka Books.
Sempre he dit que si hi ha una menjar que arriba a l'ànima aquest és la sopa. Les sopes ocupen un espai espai especial al blog: reconforten, treuen el fred i també refresquen, poden ser un aliment complert, gairebé agraden a tothom. Així que quan vaig descobrir aquest conte no vaig dubtar en incloure'l. Una història d'amor i de com l'amor de l'avi i la seva néta que pateix anorèxia pot curar-se amb un plat de sopa.
Un llibre que va ser una sorpresa i em va agradar de veritat és el llibre que em varen regalar a casa Libro del Arte de Cocinar de Fray Sever d'Olot. Primera edició d'un manuscrit gironí de 1787. Palau de Perelada, 1982. L'autor un gran coneixedor i esperit il·lustrat de l'època. La seva obra va servir com a base d'altres llibres com "La cuynera catalana" publicat al 1835. L'autor es coneix el país, el producte i la cuina des del Pirineus fins a la costa i les comarques d'interior, consells receptes, formules, receptes de grans cuiners de Catalunya: Jaume Subirós, Motel Empordà; Domingo García, Castell de Perelada; Lluís Duran de l'Hotel Duran de Figueres.

I com cada any acompanyo el Sant Jordi 2014 amb una recepta. He preparat una recepta molt fàcil del llibre d'Amanda Laporte, la tercera!

Pastís de formatge amb melmelada de aranyons 
A finals d'estiu arriben els aranyons i les móres vaig fer melmelada, així que aquest fons d'armari que omple el rebost i amb la feina avançada preparo aquest pastís.

Ingredients per 4 persones. Fàcil. Preparació 1 hora

Per la base:
  • Un paquet de galetes Maria + 4
  • 100 gr. de mantega a temperatura ambient
Pel farciment:
  • 2 terrines de formatge fresc (400 gr.)
  • 6 c/p de sucre
  • 1/2 litre de llet
  • 3 sobres de quallada (Royal)
  • la melmelada necessària per cobrir
c/c = cullera de cafè
c/p = cullera de postra
c/s = cullera de sopa 

Elaboració i cocció:
  1. Triturar les galetes amb un robot de cuina o el 1,2,3. fins que quedin les galetes molt fines.
  2. Barrejar amb la mantega i una cullerada d'aigua fins obtenir una massa homogènia.
  3. Posar aquesta massa en un motlle de 18/20 cm que cobreixi la base i una mica les parets.
  4. Batre el formatge, el sucre, la llet i la quallada amb el minipimer o la batedora a mà. Que no quedin grumolls.
  5. Abocar aquesta preparació en el motlle damunt de la base de la massa de la galeta.
  6. Preescalfar el forn a 180º C. Coure el pastís uns 25 o 30 minuts fins que hagi quallat.
  7. Deixar refredar, cobrir amb la melmelada d'aranyons. Reservar a la nevera unes hores perquè sigui més fàcil desmotllar.

Proposta: Presentar amb la melmelada com si fos una salsa i servir al gust.
Bon Profit!
Estris: Batedora, motllo de 18/20 cm, espàtules, robot cuina.

He començat aquest SJ'14 amb Gabriel García Márquez i tanco l'article amb la noticia d'un altra flor, un home discret, Tito Vilanova i totes les flors anònimes que fan dia a dia un món millor.

"A qui estimes
dóna-li ales per volar
arrels per tornar
i motius per quedar-se"
Dalai Lama

Any Joan Vinyoli...:”i la teva vida mesclada amb ells”
Un cavaAgustí Torelló Roca Rosat  40% Monastrell, 10% Garnatxa, 50% Macabeu. Fi, elegant, afruitat, aromàtic. Per "disfrutar" a qualssevol hora del dia. A l'enllaç la fitxa del celler.

7 comentaris:

  1. Amiga Fina:
    Después de repasar tu Sant Jordi, ya no sé si centrarme en las rosas y su poesía, empezar a tomar nota de los títulos que recomiendas para intentar hacerme con ellos –si no con todos, al menos con algunos-, merendarme un trozo de esa tarta de queso con mermelada de endrinas/arándanos y brindar con el Torelló rosado que en realidad –además de algunos libros- es de lo único que sí dispongo.
    La mejor decisión, será repasar detenidamente tu post, y maravillarme de la facilidad con que puedes pasar de una a otra librería para ir descubriendo tesoros. Pretendía envidiar tu movilidad, pero no, mejor me quedo donde estoy. En mi situación actual, si tuviera acceso directo a todos los rincones que nos señalas, la familia tardaría poco en ingresarme en un geriátrico.
    Un saludo,
    Sebastián Damunt

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon dia, Sebastián,
      Cuando lo estaba preparando pensé: ufff! no voy a llegar.
      Pasan tantas cosas alrededor de Sant Jordi que no sabes si puedes recoger y transmitir algunas propuestas, actividades, flores, libros de las cosas que pasan. En definitiva, todos aprovechan el tirón la fiesta.
      Para hacer el post cada día iba a una libreria, iba haciendo la crónica, pero en realidad soy un rollo porqué ha salido un post muy largo y quizás aburrdio... no lo sé ahi queda para quin lo quiera consultar el resultado del trabajo de campo.
      El pastel os animo que lo probéis, (dile a tu esposa que es muy fácil) y, la copa de cava, color bonito, aroma fino y justo punto de acidez. chin-chin
      Saludos, amigo,

      Elimina
  2. Suena bien este postre...Lo probaremos. Y si, una pena que las librerias de siempre cierren o esten a punto de hacerlo. Pero sinceramente el ebook les esta dfando al puntilla mucho mas que el iva o cualquier otra cosa

    Una lastima, pero con los precios que había era insostenible la lectura y mas. Cuando en una casa leen varios y son familia numerosa....Mi caso por ejemplo. Por lo que siento mucho los cierres de librerías cercanas, pero creo que es insostenible los precios que han venido cobrando durante años. Cuidate

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, Plared, que bien por aquí,
      Gracias por tu comentario:))
      El pastel es muy muy fácil os gustará.
      Los precios, el IVA, la cultura y aquello que alimenta el alma... ¿Quien?
      Los impuestos. Ciertamente.
      En otros países se comparten los libros.
      Hasta pronto,
      Un feliz día!

      Elimina
  3. Aquest any per sant Jordi no vaig tenir temps de passejar... quina ràbia! Perquè és, de llarg, la meva festa preferida. Quin ambient als carrers!
    Haig de confessar que ja fa temps que m'he passat al llibre digital, ho trobo més pràcitc i economic. Però tot i així, sé apreciar un bon llibre en paper... el tacte del paper és insubstituible, oi?
    El pastís de formatge sensacional, aquests quallats sense forn m'encanten.

    ResponElimina
  4. És una festa molt maca! És un dia molt especial.
    Hi ha una oferta molt molt gran de llibres, un boom. Hi ha de tot. Alguns llibres són necessaris i altres ens agrdar tenir.los. Però és cert el que dius alguns són cars amb un iva que incrementa el preu. un bon llibre sempre ens acompanya:))
    Gràcies pel comentari! Tan sols una cosa el pastís està cuit al forn.
    Fins ben aviat!

    ResponElimina
  5. Ostres, és veritat! És el primer cop que llegeixo una recepta de pastís amb quallada que es qualla al forn... Jo sempre escalfo la llet i el formatge amb la quallada, i ho aboco sobre la base ja cuita al forn.
    Això ho haig de provar! Gràcies per l'aclariment ;)

    ResponElimina

Gràcies per venir i escriure la teva opinió. Respondré els teus comentaris amb molt de gust!